Τελικά, θα ισχύσει ότι κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού;

Η προθεσμία που έχει τεθεί λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 9 Ιουνίου (έναντι 29 Ιουλίου το 2016) και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζητά με χθεσινή της ανακοίνωση να δοθεί οπωσδήποτε παράταση έως το τέλος Ιουνίου «προκειμένου να μη μείνει εκτός προγράμματος κανένα παιδί που η οικογένειά του πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης».
Τα προβλήματα ήταν αναπόφεκτα για δεκάδες χιλιάδες γονείς βρεφών και νηπίων σχετικά με τις αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ με το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση της Οικογεννειακής και Επαγγελλματικής Ζωής» 2017 – 2018 και η αιτία οι φορολογικές δηλώσεις.
Πού μπορεί να οφείλεται όμως ένας μειωμένος αριθμός αιτήσεων για δωρεάν φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς δήμων και ιδιωτικών επιχειρήσεων;
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μεταφέρει και η ΚΕΔΕ, πιθανότερος λόγος είναι ότι αφενός η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία νωρίτερα για να πει πως θα οργανώσει καλύτερα το όλο σύστημα, αφετέρου ζητάει από τους γονείς να υποβάλουν στα δικαιολογητικά το τελευταίο εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2016. Ομως, η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει ούτως ή άλλως αργότερα, στις 30 Ιουνίου 2016. Το ζήτημα ανέδειξαν πρώτα τα dikaiologitika news λίγες ημέρες πριν ανοίξουν οι αιτήσεις.
Η κυβέρνηση ευελπιστούσε φέτος να βγει μέσα στο καλοκαίρι και να ανακοινώσει ότι θα φιλοξενηθούν δωρεάν όλα τα παιδιά των οποίων οι γονείς κατέθεσαν αίτηση. Το καλοκαίρι του 2016 είχαν υποβληθεί 121.000 έγκυρες αιτήσεις και τελικώς φιλοξενήθηκαν περίπου 96.000 παιδιά. Η ΚΕΔΕ υπενθύμισε χθες πως με πρόσφατη δήλωσή της η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου ανέφερε πως φέτος αναμένεται να εξυπηρετηθούν 140.000 έως 150.000 παιδιά. Ο αριθμός των αιτήσεων που έχουν έως τώρα υποβληθεί δεν είναι επισήμως γνωστός, αλλά κυμαίνεται μεταξύ 60.000 και 80.000.