Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Υγεία

Σωστή διατροφή για γερά δόντια – Γράφει η διαιτολόγος Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου

Σωστή διατροφή & στοματική φροντίδα σημαίνει γερά δόντια και καλή υγεία,  για όλη μας τη ζωή! 

 

Γράφει η Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,Πτυχιούχος ΧαροκοπείουΠανεπιστημίο, Msc Αθλητικής Διατροφής

Η νηπιακή και παιδική ηλικία είναι η περίοδος κατά την οποία διαμορφώνονται οι βασικές συνήθειες του παιδιού. Επομένως, αποτελεί τη «χρυσή ηλικία» για να θεμελιώσει το παιδί σας σωστές συνήθειες φροντίδας του σώματός του, με διάρκεια και σταθερότητα στο χρόνο και να διαμορφώσει ορθή συμπεριφορά για την πρόληψη και την αποφυγή ασθενειών.

Η συχνότερη ασθένεια του στόματος είναι η τερηδόνα. Πώς εμφανίζεται;

Η διαδικασία της φθοράς των δοντιών αρχίζει, όταν ορισμένα βακτήρια, που βρίσκονται φυσιολογικά στο στόμα μας, προσκολληθούν στο σμάλτο των δοντιών και σχηματίσουν την οδοντική πλάκα. Εάν αυτή δεν απομακρυνθεί με το βούρτσισμα, τότε τα βακτήρια που βρίσκονται στο εσωτερικό της, χρησιμοποιούν ως τροφή τους υδατάνθρακες των τροφίμων, που έχουμε καταναλώσει. Στη συνέχεια, συνθέτουν διάφορα οξέα και ένζυμα, που έχουν τη δυνατότητα να αποσυνθέτουν την αδαμαντίνη και την οδοντίνη των δοντιών. Όταν το περιβάλλον του στόματος γίνει όξινο, τα τερηδογόνα βακτήρια προσβάλλουν το δόντι και το καταστρέφουν, με την εμφάνιση της τερηδόνας.

 Ποιά τρόφιμα είναι περισσότερο εχθρικά για τα δόντια μας;

 Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση κάποιων τροφίμων, όπως η ζάχαρη και τα γλυκά, είναι οι κύριοι υπαίτιοι για τη φθορά των δοντιών μας και την εμφάνιση της τερηδόνας. Ωστόσο, είναι πλέον επιστημονικά αποδεκτό ότι πολλά τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, που άλλοτε θεωρούνταν «φιλικά» προς τα δόντια, όπως το ψωμί ή ακόμη και κάποια φρούτα, μπορούν, επίσης, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τερηδόνας!

Τα τερηδογόνα βακτήρια τρέφονται κυρίως με απλούς υδατάνθρακες (γλυκόζη,  ζάχαρη, φρουκτόζη, κ.ά.), που βρίσκονται σε ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα, όπως τα γλυκά, το μέλι, τα αναψυκτικά με ζάχαρη, οι χυμοί,τα σοκολατούχα γάλατα, κ.ά.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες (άμυλο), που συναντώνται σε τρόφιμα, όπως το ψωμί, η πατάτα, τα ζυμαρικά κ.ά., διασπώνται από την αμυλάση του σάλιου σε γλυκόζη (απλό υδατάνθρακα), οπότε και πάλι θα μπορούσαν να αποτελέσουν τροφή για τα βακτήρια, αλλά με μια πιο αργή διαδικασία!

 

10 + 1 Συμβουλές για ένα υγιές παιδικό χαμόγελο:

  1. Όταν προσφέρετε στο παιδί σας γλυκά ή ζαχαρούχα ποτά, να προτιμάτε να γίνεται αμέσως μετά το φαγητό και όχι ως ενδιάμεσο γεύμα. Η έκκριση σιέλου τότε είναι αυξημένη, γεγονός που έχει προστατευτική δράση.
  2. Περιορίστε τα τσιμπολογήματα του παιδιού μεταξύ των γευμάτων. Προτιμήστε να προσφέρετε στο παιδί σας για σνακ ένα γιαούρτι με φρούτα ή ξηρούς καρπούς με φρούτα, που είναι τρόφιμα περισσότερο «φιλικά προς τα δόντια».
  3. Αποφύγετε να προσφέρετε στο παιδί σαςτρόφιμα που καθυστερούν να διαλυθούν, όπως (π.χ. γλειφιτζούρια και καραμέλες), καθώς δημιουργούν πολύ ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνιση τερηδόνας.
  4. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα κολλώδη τρόφιμα, όπως το ψωμί και η μπανάνα, τα οποία προσκολλώνται στα δόντια, με αποτέλεσμα να παραμένουν περισσότερο χρόνο και να δρουν επιβαρυντικά, ακόμη και μετά την κατανάλωσή τους! Όταν τα προσφέρετε, φροντίστε να βουρτσίσετε τα δόντια του.
  5. Αποφύγετε να βάζετε το παιδί σας να κοιμηθεί με ένα μπουκάλι γάλα, καθώς το ρόφημα θα έρχεται, για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε επαφή με όλη την επιφάνεια των δοντιών του, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διάβρωση.
  6. Ύστερα από την κατανάλωση γλυκού ή ζαχαρούχου ροφήματος ή χυμού,φροντίστε το παιδί να βουρτσίσει, αμέσως τα δόντια του!
  7. Δώστε στο παιδί σας νερό αρκετές φορές την ημέρα, ώστε να ξεπλένονται τα υπολείμματα υδατανθράκων από τα δόντια του.
  8. Βουρτσίστε τα δόντια του παιδιού σας, με φθοριούχο οδοντόκρεμα, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, μία μετά το πρωινό και μια πριν τον ύπνο. Χρησιμοποιήστε μαλακή οδοντόβουρτσα, ειδική για παιδιά.
  9. Τα μικρόβια μπορούν να περάσουν από το στόμα σας στο στόμα του παιδιού σας. Χρησιμοποιήστε διαφορετικό κουτάλι για να δοκιμάσετε το φαγητό του.
  10. Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή για το παιδί σας, καταναλώνοντας, καθημερινά, γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά  και πίνοντας φθοριούχο νερό.
  11. Ανταμείψτε το παιδί σας με ένα μεγάλο χαμόγελο ή μια αγκαλιά και όχι με ένα γλυκό.

Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,Πτυχιούχος ΧαροκοπείουΠανεπιστημίο,  Msc Αθλητικής Διατροφής
Γαριβάλδη 1, Τρίκαλα
Τηλ.:2431032155/6973983218
web: trikala.nutrimed.gr

Back to top button