Υγεία

Συναγερμός για θανάτους παιδιών – Μπορεί να συνδέονται με τον COVID-19

Ιταλοί και Βρετανοί επιστήμονες στον τομέα της υγείας, λοιπόν, προσπαθούν να διερευνήσουν πώς μπορεί να συνδέεται ο κορωνοϊός με περιστατικά σοβαρών λοιμώξεων σε βρέφη, τα οποία καταφθάνουν στα νοσοκομεία με υψηλό πυρετό και διογκωμένες αρτηρίες.

Συγκεκριμένα, γιατροί στη βόρεια Ιταλία, την περιοχή που κατά την πανδημία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στη γείτονα χώρα, έχουν αναφέρει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό παιδιών ηλικίας κάτω των 9 ετών με σοβαρά συμπτώματα ενός συνδρόμου που προσομοιάζει το Καβασάκι, το οποίο είναι περισσότερο σύνηθες σε περιοχές της Ασίας.

Ο «συναγερμός» των γιατρών στη Βρετανία, ενώ σήμερα, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε σε συνέντευξή του: «Υπάρχουν μερικά παιδιά που πέθαναν και τα οποία δεν είχαν υποκείμενα προβλήματα υγείας. Είναι μια νέα ασθένεια για την οποία πιστεύουμε ότι μπορεί να προκαλείται από κορονοϊό και τον ιό της Covid-19, δεν είμαστε 100% σίγουροι επειδή μερικοί απ’ αυτούς που νόσησαν δεν διαγνώσθηκαν θετικοί, έτσι κάνουμε πολλή έρευνα τώρα, όμως είναι κάτι για το οποίο ανησυχούμε. Είναι κάτι σπάνιο, αν και είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτά τα παιδιά που νοσούν, ο αριθμός των περιπτώσεων είναι μικρός».

«Κάθε παιδί με συμπτώματα Καβασάκι θα ελέγχεται στο εξής για COVID-19»

Και στην Αυστραλία, πάντως, τις τελευταίες ώρες οι γιατροί είναι σε επαγρύπνηση, ενώ αποφάσισαν να αλλάξουν την προσέγγισή τους στα παιδιά, φοβούμενοι τα παραπάνω συμπτώματα που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να οδηγήσουν σε καρδιοπάθεια. Σύμφωνα με τον Αυστραλό καθηγητή παιδιατρικής David Burgner, «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε, ότι τα παιδικά κρούσματα στην χώρα αυξάνονται ή ότι σχετίζονται με τον COVID-19, αλλά σίγουρα χρειάζεται να παρακολουθήσουμε την κάθε περίπτωση παιδιού πιο στενά, έχοντας αυτή την εικόνα από την Ευρώπη. Σαφώς κάθε παιδί με συμπτώματα Καβασάκι θα ελέγχεται για Covid-19 στο εξής

Ο ίδιος, πάντως, προβληματίζεται από το γεγονός, ότι τέτοια περιστατικά παιδιών παρατηρήθηκαν κυρίως στη Μ. Βρετανία και όχι, για παράδειγμα, στην Κίνα, παρά τα πολλά κρούσματα COVID-19 και εκεί.

Ο Burgner καλεί τους γονείς να μην πανικοβάλλονται, λέγοντας, ότι το σύνδρομο τοξικού σοκ και το Καβασάκι είναι πολύ σπάνια. Τα παιδιά που νοσούν εμφανίζουν πυρετό και εξάνθημα στο δέρμα, το οποίο δεν αλλάζει χρώμα όταν πιέζεται με το δάχτυλο, καθώς και δυσκολία στην αναπνοή. Τα παιδιά με αυτά τα συμπτώματα πρέπει, άμεσα, να ελεγχθούν από γιατρό, τονίζει ο ίδιος.

«Αυτό που διαφέρει στα παιδιά στα νοσοκομεία της Αγγλίας είναι, ότι έχουν και τοξικό σοκ, το οποίο είναι σπάνιο σύμπτωμα του Καβασάκι. Φαίνεται, λοιπόν, ότι εμφανίζουν μια ασυνήθιστη μορφή του συνδρόμου, η οποία μπορεί να συνδέεται με τον Covid-19. Ως αποτέλεσμα αυτού, σκοπεύουμε στο εξής να αλλάξουμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε τους μικρούς ασθενείς που έρχονται στα νοσοκομεία με συμπτώματα Καβασάκι», καταλήγει ο καθηγητής, σημειώνοντας, ότι ευτυχώς ανά τον κόσμο πολύ σπάνια πεθαίνουν παιδιά από αυτό το σύνδρομο.

Back to top button