Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Schoolicantera

Συμμετοχή των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» στο πρόγραμμα Erasmus+

Τα Εκπαιδευτήρια «Αθηνά» συμμετέχουν σε Διμερή Σύμπραξη με το Λύκειο της Μπόχνιας της Πολωνίας «Liceum Ogolnoksztalcase im. Krola Kazimierza Wielkiego» στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ διάρκειας δύο χρόνων (2016-17), με θέμα: «To μεταναστευτικό ρεύμα στην Ελλάδα και την Πολωνία» και συντονίστρια την κα Πυρώτη Σταυρούλα, καθηγήτρια της Αγγλικής Γλώσσας.

Η εν λόγω σύμπραξη επιχορηγείται από την Ε.Ε. και προβλέπει τη συμμετοχή είκοσι μαθητών από κάθε χώρα κάτω από την καθοδήγηση των καθηγητών τους κ. Αλεξανδρή Γεώργιο και κας Καραβασίλη Ευαγγελίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι: Ακρίβου Χρυσηλία, Αλεξανδρή Ροδάνθη – Μαρία, Αμπελουργός Βασίλης, Αμπράζη Ελένη, Αντωνόπουλος Γιώργος, Βοζίκη Δέσποινα, Βοζίκη Δήμητρα, Γεωργίου Υακίνθη, Ζουρνατζή Λουΐζα, Κέμου Νίκη, Κέμος Στέφανος, Κυπρίδη Δήμητρα, Λιάκου Ζωή – Aναστασία, Ντάλλα Κωνσταντίνα, Ντιρογιάννη Αγγελική, Ρώσης Γιώργος, Σιαφαρίκας Χρήστος, Φιλίππου Ειρήνη, Χατζή Ζωή και Χατζηπαρασίδη Μάρα.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τους με βάση το κεντρικό θέμα της εργασίας οι παραπάνω μαθητές – μαθήτριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα πραγματοποίησαν εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό ταξίδι (6-12 Σεπτεμβρίου) στην Μπόχνια, την πόλη όπου βρίσκεται το αντίστοιχο σχολείο της σύμπραξης. Σκοπός τους εκπαιδευτικού αυτού ταξιδιού ήταν να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, να παρακολουθήσουν τις ανάλογες των πολωνών συμμαθητών τους και παράλληλα να επισκεφθούν σημαντικά σημεία αναφοράς που σχετίζονται με το θέμα της μετανάστευσης ή της αναγκαστικής μετακίνησης των ανθρώπων.

«Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αισθάνομαι τυχερός που είμαι ένας από τους 20 μαθητές που έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ με το λύκειο της Μπόχνια. Θέμα του προγράμματος είναι το προσφυγικό ζήτημα, και γενικότερα η συνειδητοποίηση της θέσης ότι όλοι ήμασταν, είμαστε ή ενδέχεται να γίνουμε, κάτω από κάποιες συνθήκες, μετανάστες. Οι εργασίες μας είχαν ως σημείο αναφοράς την αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών από τους γηγενείς, καθώς και την ιστορία των μεταναστευτικών ρευμάτων κάθε χώρας πριν και μετά την είσοδο της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, έγινε αναφορά στο μεταναστευτικό ρεύμα που δέχεται σήμερα τόσο η χώρα μας όσο και η Πολωνία λόγω των εξελίξεων στην Ανατολή και στην Ανατολική Ευρώπη αντίστοιχα. Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να δούμε οπτικοακουστικό υλικό που είχαμε ετοιμάσει και οι δύο χώρες με συνεντεύξεις από το κοινωνικό σύνολο της κάθε χώρας. Καταφέραμε με επιτυχία και πολλή προσπάθεια να εμβαθύνουμε σε αυτά τα θέματα και να γνωρίσουμε κάθε πτυχή του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν. Συναντηθήκαμε, επίσης, με τον Υπουργό Μετανάστευσης της Πολωνίας, για να ενημερωθούμε για την πολιτική που ακολουθεί σήμερα η χώρα της Πολωνίας στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Το πρόγραμμα αυτό υπήρξε μια ευκαιρία για εμάς τους μαθητές να γνωρίσουμε από κοντά μια νέα κουλτούρα και έναν νέο τρόπο ζωής. Μια εβδομάδα με άτομα διαφορετικής καταγωγής μας βοήθησε να κατανοήσουμε τον τρόπο σκέψης και τις συνήθειές τους. Δημιουργήσαμε νέες φιλίες που συνεχίζουν να ενισχύονται μέχρι και σήμερα, σαν να μην φύγαμε ποτέ. Οι επισκέψεις μας σε αξιοθέατα και μνημεία της Πολωνίας ήταν ενδιαφέρουσες. Πρώτα απ’ όλα επισκεφτήκαμε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Auschwitz-Birkenau, χώρος υψίστης σημασίας για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε τις διαστάσεις της γενοκτονίας των Εβραίων και γενικότερα της ιδεολογίας της επικράτησης της Άριας φυλής. Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η επίσκεψή μας στο μουσείο Σίντλερ και στην εβραϊκή συνοικία της πόλης της Κρακοβίας. Επίσης, επισκεφτήκαμε τα αλατωρυχεία της Μπόχνια, 200 μέτρα κάτω από το έδαφος, όπου ήρθαμε σε επαφή με τις αντίξοες συνθήκες των εργατών και με την τεράστια «υπόγεια πόλη». Εξίσου σημαντική ήταν και η περιήγησή μας στο κάστρο Wawel και στο πανεπιστήμιο Γιαγκελόνια της Κρακοβίας, όπως και στο ιστορικό κέντρο της Βαρσοβίας.

Όλη αυτή η εμπειρία υπήρξε μοναδική, διεύρυνε τους ορίζοντές μας και μας έδωσε την δυνατότητα αφενός να γνωρίσουμε έναν άλλο λαό και αφετέρου να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε πάνω σε ένα κρίσιμο και φλέγον για την εποχή μας ζήτημα, το μεταναστευτικό».

Γιώργος Ρώσης, μαθητής της Γ΄ Λυκείου

των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»

athina

Back to top button