Στο βάθρο του νικητή η ομάδα του TriRoboNauts σε διαγωνισμό ρομποτικής
Περισσότερα από 300 παιδιά δημοτικών σχολείων από όλη τη χώρα εντυπωσίασαν με τις ευφάνταστες ρομπο-κατασκευές τους με αναφορά το Σύμπαν, στη γιορτή της εκπαιδευτικής ρομποτικής, το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016, στην Ελληνογερμανική Αγωγή. Πραγματοποιήθηκε ο Τελικός του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής αποκλειστικά για μαθητές του Δημοτικού «Ο Γαλαξίας μας», με την υποστήριξη της COSMOTE.
Οι 50 ομάδες, που προκρίθηκαν σε σύνολο 350 εκπροσωπώντας τις 13 Περιφέρειες της χώρας μας, παρουσίασαν τις δημιουργίες τους και μας έκαναν για άλλη μια φορά αισιόδοξους για το μέλλον! Το επίπεδο του συναγωνισμού ήταν ιδιαίτερα υψηλό και συγκριτικά καλύτερο από το περσινό. Η πρωτοβουλία αυτή θεσμοθετήθηκε με στόχο να δώσει την ευκαιρία σε παιδιά και δασκάλους από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, να αναπτύξουν το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και τις επιστημονικές τους δεξιότητες δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή – μοντέλο η οποία προσομοίωνε το θέμα του διαγωνισμού «Ο Γαλαξίας μας». Η αξιολόγηση του έργου κάθε ομάδας, αποτελούμενης από 3 έως 6 μαθητές, πραγματοποιήθηκε με κριτήρια τη σύλληψη της ιδέας, τον προγραμματισμό, την κατασκευή, την παρουσίαση, τη λειτουργία της ομάδας και το σχεδιασμένο video (animation) με τη γλώσσα προγραμματισμού Scratch.
Η COSMOTE, υποστήριξε τον διαγωνισμό για δεύτερη χρονιά, προσφέροντας στις συμμετέχουσες ομάδες 100 εκπαιδευτικά πακέτα LEGO Education με οδηγίες και υλικά – τα οποία παραδόθηκαν με ευθύνη των Επιστημονικών Υπεύθυνων της κάθε περιφέρειας, σε συγκεκριμένα σχολεία, με βάση αξιοκρατικά κριτήρια – καθώς και τα δώρα του διαγωνισμού στους νικητές:
Η πρώτη θέση για τα Robotakia από τη Γλυφάδα. Στη δεύτερη θέση οι TriRoboNauts από τα Τρίκαλα , και την τρίτη θέση η ομάδα Robofantasy από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά της Καλαμάτας.
Χορηγός επικοινωνίας του Διαγωνισμού ήταν ο ΟΤΕ TV και η ΕΡΤ.
Ο διαγωνισμός με θέμα «Ο Γαλαξίας μας», πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης των μαθητών της χώρα μας , υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Ο πρόεδρος του WRO Hellas (Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης) κ. Γιάννης Σομαλακίδης δήλωσε σχετικά: Το ταλέντο που έχει να επιδείξει η χώρα μας επιστημονικά αναδείχθηκε το Σάββατο 19 Μαρτίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο πλαίσιο του 2ου Πανελλήνιου διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Τα παιδιά με τους προπονητές – δασκάλους τους έφεραν την άνοιξη και το χαμόγελο στα χείλη των γονιών τους νωρίτερα, κάνοντάς μας όλους υπερήφανους για το επίτευγμα αυτό. Πρόκειται περί επιτεύγματος και μόνο η συμμετοχή στις καλύτερες 50 ομάδες της χώρας μας, σε επίπεδο δημοτικών σχολείων. Κάθε χρόνο πιο δυνατά και το 2017 ακόμη καλύτερα!
Από σήμερα ετοιμαζόμαστε για τον Πανελλήνιο διαγωνισμό που διεξάγουμε στις 2 Απριλίου σε επίπεδο Γυμνασίων με το δίαθλο «Ταξίδι στην Αρχαιότητα» και την open κατηγορία του με θέμα την αρχαία τεχνολογία. Η κορωνίδα των διαγωνισμών μας παραμένει η Ολυμπιάδα, η οποία φέτος διεξάγεται στην Ινδία.
Από το Δημοτικό ως το Λύκειο, προσφέρουμε ως WRO Hellas με όχημα τη ρομποτική τη συμμαχία οικογένειας, εκπαιδευτικής κοινότητας και πολιτείας, για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με σημαντικό όφελος τα παιδιά μας, το αύριο αυτής της χώρας. Ο στόχος είναι ‘έως το 2020 με συγκλίνουμε τεχνολογικά με τις τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες. Οι διαγωνισμοί καταδεικνύουν ότι έχουμε όλα όσα απαιτούνται για να είναι η χώρα μας παρούσα στο club των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών