Υγεία

Πώς επιλέγουμε το αντιηλιακό του παιδιού μας

Ο ήλιος είναι επικίνδυνος όταν δεν τηρούνται τα μέτρα ηλιοπροστασίας. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υπήρξε ένας πανικός σχετικά με την έκθεση των παιδιών στον ήλιο που οδήγησε αρκετούς γονείς σε μια φοβική συμπεριφορά. Αυτό που επιδημιολογικά έχει αποδειχθεί είναι ότι όσα περισσότερα εγκαύματα πάθει ένα παιδί στην παιδική ηλικία τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να εκδηλώσει κάποια στιγμή στην ενήλικη ζωή μελάνωμα. Γι’ αυτό τονίζεται τα τελευταία χρόνια από τις παιδιατρικές και δερματολογικές εταιρείες ότι είναι απαραίτητα τα μέτρα ηλιοπραστασίας ιδιαίτερα μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ.

Το φως και η βιταμίνη D

ηλιος
Στην πορεία υπήρξε μια ενημερωτική καμπάνια που έδειξε πως όταν δεν εκτίθεσαι στον ήλιο υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης υποβιταμίνωσης D. Αυτό είναι κάτι το οποίο ισχύει όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους. Σήμερα ο πληθυσμός πάσχει από υποβιταμίνωση D και ένα μέρος της πιθανότατα να οφείλεται λόγω της υπερβολικής προστασίας από τον ήλιο.
Η έκθεση στον ήλιο πάντα με προστασία συντελεί στην σύνθεση της βιταμίνης D στον οργανισμό. Η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό και τη μεταφορά του στα οστά και άρα στο χτίσιμο ενός γερού σκελετού. Για τα παιδιά η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των οστών.

Σε μία χώρα με έντονη ηλιοφάνεια σαν την Ελλάδα είναι πρακτικά αδύνατον να μην δει ο ήλιος τα παιδιά. Σαν και δεν χρειάζεται να υπάρχει φοβική συμπεριφορά, η έκθεση του παιδιού στον ήλιο θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, τις σωστές ώρες και με τις σωστές προφυλάξεις. Μόνο υιοθετώντας σωστές συνήθειες για σωστή προστασία διασφαλίζεται ότι ο ήλιος μπορεί να είναι φίλος κι όχι εχθρός των παιδιών.

Αντηλιακά για κάθε παιδί

Υπάρχουν δύο τύποι αντηλιακών. Αυτά που απορροφούν την ακτινοβολία και την εγκλωβίζουν στην επιδερμίδα χωρίς να επιτρέπουν να εισχωρήσουν οι ηλιακές ακτίνες πιο βαθιά, κι αυτά που προσκολλούν στο δέρμα και αντανακλούν τις ακτίνες. Η δεύτερη κατηγορία αφορά τα παιδικά αντηλιακά και επειδή εξασφαλίζουν καλύτερη προστασία πρέπει οπωσδήποτε να τα προτιμούν οι γονείς για τα παιδιά τους. Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, το παιδί θέλει το αντηλιακό του!
Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασία για παράδειγμα 15, σημαίνει ότι μπορούμε να καθίσουμε 15 φορές περισσότερο στον ήλιο για να παρουσιάσουμε ελάχιστη κοκκινίλα σε σχέση με το αν δεν φορούσαμε αντηλιακό.

 

Back to top button