Fashion&Beauty

Πώς αλλάζει η επιδερμίδα κατά την εγκυμοσύνη; – Ένας πλήρης οδηγός

Κάτι που χαρακτηρίζει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της είναι αυτή η λάμψη που αποκτά το πρόσωπό της. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως μια έγκυος δεν έρχεται αντιμέτωπη και με αρκετές προκλήσεις σε σχέση με την υγεία και την περιποίηση της επιδερμίδας της.

 

Πρόβλημα: Αυξημένη λιπαρότητα

Αυτή, λοιπόν,η χαρακτηριστική λάμψη των εγκύων οφείλεται εν μέρει στην κατά 50% αυξημένη κυκλοφορία αίματος στο σώμα της εγκύου προκειμένου να μπορεί να τροφοδοτεί το έμβρυο με αίμα. Οφείλεται όμως και στα αυξημένα επίπεδα ορμονών που επηρεάζουν τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο σμήγμα κάνοντας το πρόσωπό τους να γυαλίζει.
Τι να κάνετε: Αν παρατηρήσετε ότι το πρόσωπό σας γίνεται ιδιαίτερα λιπαρό ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε ένα oil-free σαπούνι καθαρισμού και αντίστοιχα δερμοκαλλυντικά.

 

Πρόβλημα: Ακμή

Είτε είναι ένα προβλημα που σας απασχολούσε συχνά, είτε δεν είχατε δει σπυράκι ποτέ στη ζωή σας, η εγκυμοσύνη μπορεί –ακριβώς λόγω της αυξημένης λιπαρότητας και την αναταραχής των ορμονών που αναφέραμε παραπάνω- να προκαλέσει ξεσπάσματα ακμής, κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο.

 

Τι να κάνετε: Προφανώς δεν μπορείτε να αλλάξετε την αιτία, δηλαδή τις ορμόνες σας, οπότε θα πρέπει να επικεντρωθείτε στο να κατευνάσετε τα συμπτώματα. Καθαρίζετε το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ με καταπραϋντικά oil-free προϊόντα και αλλάξτε την κρέμα σας, αλλά και το make up σας με μια ελαφριά, μη λιπαρή σύνθεση. Προσπαθήστε, όμως, να αποφύγετε ‘σκληρές’ συνθέσεις που στεγνώνουν το πρόσωπο, και φυσικά μείνετε μακριά από απολεπιστικά προϊόντα που μόνο να ερεθίσουν περισσότερο την προσβεβλημένη περιοχή μπορούν. Η χρήση φαρμακευτικών προϊόντων τοπικής εφαρμογής με οξέα και υπεροξείδιο του βενζολίου είναι καλό να αποφεύγονται.

 

Πρόβλημα: Ξηρότητα

Πολλές γυναίκες,βέβαια, υποφέρουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα. Έντονη ξηρότητα στο δέρμα, με πιο επιρρεπή την κοιλιά, όπου η ξηρότητα προκαλείται από το γεγονός ότι η περιοχή τεντώνεται, αλλά και από την αναταραχή των ορμονών. Η πιο συνήθης μορφή ξηρότητας που εμφανίζεται στην εγκυμοσύνη ονομάζεται κνησμώδεις κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες της κύησης (PUPPP). Πρόκειται για ένα εξάνθημα που κανονικα ξεκινά κοντά στον αφαλό αλλά μπορεί να εξαπλωθεί και στις γύρω περιοχές, τα χέρια και τα πόδια.
Το PUPPP εκδηλώνεται σε 1 στις 150 εγκυμοσύνες και φεύγει με την επαναφορά του οργανισμού στα φυσιολογικά επίπεδα μετά την εγκυμοσύνη.

Τι να κάνετε: Αναζητήστε μια καταπραϋντική λοσιόν καλαμίνης και μια ενυδατική αγωγή και φροντίστε να κρατάτε πάντα την κοιλιά σας καλά ενυδατωμένη.

 

Πρόβλημα: Πανάδες (ή μέλασμα ή μάσκα της εγκυμοσύνης)

Εκδηλώνεται με την εμφάνιση σκούρων κηλίδων στο προσωπο και ιδιαίτερα στο μέτωπο και τις παρείες και οφείλεται στις ορμονικές μεταπτώσεις που επηρεάζουν την χρώση του δέρματος. Είναι μια συνήθης κατάσταση που εμφανίζεται περίπου στο 70% των εγκύων και είναι πιο συνηθισμένη σε γυναίκες με σκούρα επιδερμιδα, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν μετά τη γέννα.

Τι να κάνετε: Μετριάστε ή και προλάβετε την εμφάνισή τους αποφεύγοντας την άμεση έκθεση στον ήλιο και φορώντας πάντοτε αντηλιακό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Την περίοδο της εγκυμοσύνης το δέρμα σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και ο ήλιος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων σκούρων κηλίδων. Μετά την εγκυμοσύνη μπορείτε να αντιμετωπίσετε πιο άμεσα και δραστικά την εμφάνισή τους με κατάλληλα peelings και θεραπείες λεύκανσης στο ιατρείο.Προτιμήστε αντηλιακά ειδικά για δέρματα με πανάδες και αν έχετε ήδη παρατηρήσει την εμφάνισή τους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δερμοκαλλυντικά λευκαντικά προϊοντα χωρίς φαρμακευτικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν το έμβρυο.

 

Πρόβλημα: Ραγάδες

Είναι η πιο πολυσυζητημένη πρόκληση που αντιμετωπίζει σχεδόν το 90% των εγκύων. Εμφανίζονται ως γραμμές σε ροζ ή κοκκινωπό χρώμα συνήθως κατά μήκος του στήθους και της κοιλιάς όταν το δέρμα δεν είναι αρκετά ελαστικό και ‘σπάει’ καθώς οι περιοχές αυτές του σώματος μεγαλώνουν απότομα. Με τον καιρό και αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα αποκτούν ένα λευκό χρώμα και είναι πλεόν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Τι να κάνετε: Η άσκηση και η εφαρμογή ειδικών λοσιόν που περιέχουν βιταμίνη Ε και άλφα υδροξύ θα συμβάλουν στην πρόληψη διατηρώντας την ελαστικότητα του δέρματός σας στο μέγιστο. Στο εμπόριο υπάρχουν πολλές θεραπείες που υπόσχονται πρόληψη της εμφάνισης ραγάδων και είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσετε να τις χρησιμοποιείτε αμέσως μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος, ώστε να προετοιμάσετε το δέρμα σας για τις αλλαγές που έρχονται. Αν ωστόσο οι ραγάδες κάνουν την εμφάνισή τους, μην απελπίζεστε. Μετά την εγκυμοσύνη και με την καθοδήγηση της δερματολόγου σας το κατάλληλο πρωτόκολο συνεδριών στοχευμένης μεσοθεραπείας θα σας βοηθήσουν να τις καταπολεμήσετε.

 

Πρόβλημα: Linea Nigra

Η σκούρα γραμμή που διατρέχει κάθετα την κοιλιά. Πρόκειται για ένα ακόμη αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στον οργανισμό της εγκύου και συνήθως εμφανίζεται μετά το τέλος του τέταρτου μήνα. Η παρουσία της linea negra οφείλεται σε μια ορμόνη που παράγει ο πλακούντας, η οποία προκαλεί διέγερση των κυττάρων που παράγουν μελανίνη. Σχετίζεται κυρίως με τον τύπο του δέρματος της κάθε εγκύου, και τείνει να είναι εντονότερη σε μελαχρινές γυναίκες
Τι να κάνετε: Δεν υπάρχει ουσιαστικά κάτι που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την εμφάνιση της linea nigra. Θα υποχωρήσει μόνη της, όπως και τα υπόλοιπα συμπτώματα, μόλις οι ορμόνες ισορροπήσουν τους μήνες μετά τον τοκετό, ενώ οι περιπτώσεις που διατηρείται μόνιμα είναι σπάνιες. Υπάρχουν αναφορές πως η εμφάνισή της σχετίζεται και με την απροστάτευτη έκθεση στον ήλιο, οπότε φροντίστε να τον αποφεύγετε.

 

Πρόβλημα: Τριχόπτωση

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν πως νιώθουν τα μαλλιά τους πιο πλούσια και στιλπνά από ποτέ. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων που κρατούν τις τρίχες σε φάση ανάπτυξης και μειώνουν τους φυσιολογικούς ρυθμούς απώλειας. Μετά τον τοκετό όμως ο κύκλος ζωής των τριχών επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα με αποτέλεσμα οι γυναίκες να νιώθουν ότι ξαφνικά χάνουν πολλά μαλλιά. Κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ανησυχήσει, παρα μόνο αν παρατηρήσετε μια παρατεταμένη και υπερβολική απώλεια, που πιθανότατα οφείλεται σε έλλειψη κάποιων μετάλλων και βιταμινών.

Τι να κάνετε: Συμβουλευτείτε τη δερματολόγο σας που για αρχή θα φροντίσει να ελέγξει την ισορροπία των ορμονών σας, και στη συνεχεια θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή με ειδικά φαρμακευτικά σαμπουαν και ενισχυτικά, αλλά και θεραπευτικές συνεδρίες στο ιατρείο. Εν τω μεταξύ αποφύγετε να πιάνετε με λαστιχάκια και να χτενίζετε συχνά τα μαλλιά σας για να μην τους προκαλείτε μεγαλύτερη φθορά.

 

Back to top button