Υγεία

Πρόωρα μωρά: ασπίδα ο θηλασμός και η αγκαλιά

Το μητρικό γάλα, ο θηλασμός, η παρουσία και η αγκαλιά της μητέρας είναι οι πιο ισχυρές ασπίδες προστασίας για τα πρόωρα και άρρωστα μωρά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τη «φροντίδα καγκουρό», την επαφή δηλαδή της μητέρας με το μωρό της δέρμα με δέρμα, ακόμα και για μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς (από την 28η εβδομάδα της κύησης) και ζυγίζουν μόλις 600 γραμμάρια.

Τα πρόσφατα ερευνητικά, ιατρικά και επιστημονικά δεδομένα υπερτονίζουν τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τα πρόωρα μωρά. Καταδεικνύουν επίσης ότι η παρουσία της μητέρας κοντά στο πρόωρο μωρό της βελτιώνει τη νευρολογική του ανάπτυξη και το βοηθά να πάρει βάρος, τον πρώτο μήνα.

Χάρη σε μια διεθνή προσπάθεια, που ξεκίνησε από τις Σκανδιναβικές χώρες και τον Καναδά, τα  «10 βήματα για επιτυχημένο θηλασμό», αυτά που δίνουν στις μαιευτικές κλινικές την πιστοποίηση ότι είναι «φιλικές στα βρέφη», επεκτείνονται και στις μονάδες νεογνών, και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των πρόωρων και άρρωστων μωρών που νοσηλεύονται σε αυτές.

καγκουρο

Η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι ως πρώτη και βασική ανάγκη, το μητρικό γάλα: «Είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να εξασφαλίσουν τα βρέφη τα συστατικά που χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν, ιδίως όταν είναι πρόωρα ή άρρωστα. Ιδιαίτερα για τα πρόωρα μωρά, η χορήγηση τροποποιημένου γάλακτος έχει πολύ περισσότερες παρενέργειες».

Επίσης οι κατευθυντήριες οδηγίες προς τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, προτρέπουν να προωθούν το θηλασμό και την ισχυροποίηση του δεσμού μεταξύ μητέρας και μωρού και να μην ενθαρρύνουν τον αποχωρισμό και την αποξένωσή τους.

 

Back to top button