Kidsnews

ΠΡΟΣΟΧΗ!Άκρως τοξικά δολώματα κυανίου δίπλα στην πόλη των Τρικάλων!

Την Παρασκευή, 1η Απριλίου η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας  ειδοποιήθηκε για την ύπαρξη δηλητηριασμένων αλεπούδων στην περιοχή των λόφων της Χαϊδεμένης, ακριβώς δίπλα από την πόλη και δυστυχώς δεν επρόκειτο για Πρωταπριλιάτικο αστείο!

foles

Σε συνεργασία με το Δασαρχείο Τρικάλων πραγματοποιήθηκε έρευνα με τη χρήση του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου στην περιοχή και συνολικά βρέθηκαν τέσσερις νεκρές αλεπούδες, δύο από τις οποίες κυοφορούσαν. Όλα τα ζώα μεταφέρθηκαν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία Τρικάλων, ώστε να ληφθεί δείγμα για λύσσα. Οι τρείς αλεπούδες ήταν πάνω σε αγροτικό δρόμο κοντά στην εκκλησία του Αγ. Αθανασίου, ενώ ακόμα μία βρέθηκε στην περιοχή του Σελίμαχου, σχεδόν μέσα στην κατοικημένη περιοχή. Δίπλα σε δύο από τα θύματα βρέθηκαν τέσσερα δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) κυανίου. Το δόλωμα κυανίου μοιάζει με ένα κομμάτι λαμπάδας, καθώς έχει μια επικάλυψη παραφίνης που περικλείει την τοξική ουσία και την τροφή που έχει τοποθετηθεί για να προσελκύει τα ζώα (π.χ. λίπος). Όταν κάποιο ζώο δαγκώσει την «κάψουλα» αυτή και διαρραγεί το τοίχωμα παραφίνης, τότε πεθαίνει σχεδόν ακαριαία (σ.σ. αμπούλα κυανίου που είχαν οι κατάσκοποι στο δόντι τους). Χαρακτηριστικό της τοξικότητας των δολωμάτων κυανίου είναι ότι τα νεκρά ζώα βρέθηκαν σε απόσταση σχεδόν ενός μέτρου από το δαγκωμένο δόλωμα. Εκτός από τα δηλητηριασμένα δολώματα βρέθηκε πεταμένο και το κουτί που τα περιείχε και που ευελπιστούμε να προδώσει την ταυτότητα του δράστη μέσω των δακτυλικών αποτυπωμάτων. Οι έρευνες συνεχίστηκαν και την επόμενη ήμερα, χωρίς περαιτέρω ευρήματα.

 

Με αφορμή τα περιστατικά δηλητηρίασης η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη Πολιτικής της Ορνιθολογικής και Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας για την Καταπολέμηση των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων δήλωσε: «Η πρακτική της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει δυστυχώς μεγάλες διαστάσεις με βαρύ τίμημα σε προστατευόμενα είδη άγριας ζωής αλλά και ζώα συντροφιάς. Τα συγκεκριμένα περιστατικά δηλητηρίασης δεν είναι διόλου μεμονωμένα, καθώς πολύ συχνά δεχόμαστε κλήσεις για δηλητηριασμένα ζώα στα Τρίκαλα και την ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων. Η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, μιας και έχουν ήδη φτάσει στα Μετέωρα από την Αφρική τα δύο τελευταία ζευγάρια Ασπροπάρηδων της περιοχής. Ο εν λόγω γύπας είναι στενός συνοδοιπόρος των κτηνοτρόφων μιας και φωλιάζει σε περιοχές με κτηνοτροφική δραστηριότητα, μερικές φορές ακόμα και πάνω από στάνες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία γνωστός στους κτηνοτρόφους ως «Τυροκόμος». Ο Ασπροπάρης αν και εμβληματικό είδος των Μετεώρων πλέον βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης με μόνο δύο ζευγάρια στην περιοχή μετά και το περσινό περιστατικό δηλητηρίασης του τρίτου ζευγαριού στον Γάβρο, ενώ έχουν απομείνει λιγότερα από 10 ζευγάρια στην Ελλάδα. Θα θέλαμε να εξάρουμε την άριστη συνεργασία της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων τόσο με το Δασαρχείο Καλαμπάκας, όσο και με το Δασαρχείο Τρικάλων στον κοινό αγώνα κατά της μάστιγας των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Πρέπει να αποτελέσει κοινή συνείδηση όλων μας ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων συνιστά έγκλημα και σύσσωμη η τοπική κοινωνία πρέπει να το καταδικάσει απερίφραστα».

 

Συνιστούμε σε όλους τους πολίτες που κινούνται στις εν λόγω περιοχές να προσέχουν τα ζώα τους και τα μικρά παιδιά. Εκτός από απειλή για την άγρια ζωή τέτοιες άκρως επικίνδυνες ουσίες τοποθετημένες σε μια περιοχή από όπου διέρχεται πολύς κόσμος, αποτελούν κίνδυνο για την ίδια την ανθρώπινη ζωή! Αν κάποιος εντοπίσει στις περιοχές αυτές κάποιο δηλητηριασμένο ζώο ή δηλητηριασμένο δόλωμα να ΜΗΝ το ακουμπήσει και να επικοινωνήσει άμεσα με το Δασαρχείο Τρικάλων (2431063481) ή την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στα τηλέφωνα: 210 8228704 (9:00-17:00) και 6947610763 (24 ώρες).

Back to top button