Kidsnews

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Αναδοχή και αποϊδρυματοποίηση, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Γενναία βήματα μπροστά, τολμούν οι υπηρεσίες που υπάγονται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας (Κ.Κ.Π.Π.Θ.), οι οποίες βρίσκονται και λειτουργούν σε κάθε πρωτεύουσα του γεωγραφικού διαμερίσματος, με την ευθύνη και τον απώτερο στόχο να προσφέρουν την καλύτερη φροντίδα στις εδικές κοινωνικές ομάδες που αγκαλιάζουν στη στέγη τους.

Μεταξύ αυτών των βημάτων θα είναι και η εφαρμογή του θεσμού της αναδοχής από το 2017, όπως ανάφερε η πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου του Κ.Κ.Π.Π.Θ. κ. Δήμητρα Ριζούλη, σε ομιλία της χθες, στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης που οργάνωσε το Κέντρο, για την αναλυτική παρουσίαση όλων τρων δομών του.

Συγκεκριμένα η κ. Ριζούλη τόνισε ότι: «θα ξεκινήσουμε μέσα στο 2017, στο Κ.Κ.Π.Π.Θ. να εντάξουμε το πρόγραμμα του θεσμού της αναδοχής και την εν γένει αποϊδρυματοποίηση των ανηλίκων που φιλοξενούνται στο παράρτημα της Καρδίτσας, αλλά και γιατί όχι να επεκταθεί και στα ενήλικα άτομα σε όλες τις δομές», ενώ όσο αφορά σε ένα σχέδιο συνεχούς ανάπτυξης των δομών, που προωθεί, ακόμη και σε δύσκολες συγκυρίες, η ίδια επεσήμανε ότι: «Έχοντας ως κύριο μέλημα, τη διασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών και συνθηκών διαβίωσης προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη έλλειψη προσωπικού με όσα μέσα έχουμε στα χέρια μας να αξιοποιήσουμε τη για χρόνια εγκαταλειμμένη ακίνητη περιουσία του Κέντρου, να εξορθολογίσουμε τις λειτουργικές δαπάνες, δείχνοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος και επιδιώκουμε μεταξύ άλλων να προωθούμε και να ενημερώνουμε την κεντρική διοίκηση για δυσλειτουργίες που χρήζουν επίλυσης…».

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το Κ.Κ.Π.Π.Θ., πραγματοποιεί μια τέτοια εκδήλωση εξωστρέφειας και ενημέρωσης του κόσμου για το έργο του και για τις υπηρεσίες που παρέχει καθένα από τα παραρτήματά του και τις δομές του, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου παρέχονται υπηρεσίες ανοιχτής φροντίδας και κλειστής περίθαλψης σε παιδιά και ενήλικα άτομα με νοητική υστέρηση, διάφορες αναπτυξιακές διαταραχές, σύνδρομα, ψυχολογικά ελεγχόμενα προβλήματα καθώς επίσης και σε άτομα με κινητικές αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.

Στην έναρξη της χθεσινής εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Δημήτρης Δεληγιάννης και ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμΕΑ Θεσσαλίας, κ. Στέφανος Πάϊκος.

Ακολούθησαν ομιλίες για την οργάνωση και λειτουργία όλων των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και για τις βασικές αρχές προσφοράς εθελοντικής εργασίας στο Κ.Κ.Π.Π.Θ. από εργαζόμενους αντίστοιχα αυτών των υπηρεσιών και τέλος το Κέντρο τίμησε με βραβεύσεις τους πολίτες, τις οργανώσεις και τους φορείς, που υποστηρίζουν μακροχρόνια τη λειτουργία του, σε εθελοντική βάση, ως μία στοιχειώδη αναγνώριση της εθελοντικής τους προσφοράς.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ…

Αναφερόμενη στους στόχους του Κέντρου, χθες η κ. Ριζούλη μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «χρήζουν επίλυσης:

-το θέμα της μεταφοράς – μετακίνησης εκπαιδευομένων στις ανοιχτές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας

-τα ζητήματα που δημιουργούνται από τις χρονοβόρες διαδικασίες και τις δυσλειτουργίες στο ζήτημα της ανάθεσης επιμέλειας και δικαστικής συμπαράστασης για τα άτομα που διαβιούν στις κλειστές δομές και τις συνέπειες αυτού που δημιουργεί μια σειρά προβλημάτων στην διεκδίκηση δικαιωμάτων των περιθαλπομένων μας.

Θέλουμε: να αποτελέσουμε την γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων μας και της κοινωνικής πραγματικότητας μέσα από δράσεις εξωστρέφειας, κοινωνικοποίησης, ένταξή τους στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, τις τοπικές κοινωνίες, συμμετοχής τους σε δραστηριότητες εκτός ιδρυμάτων και στις διάφορες πτυχές της κοινωνικής ζωής.

Τόσο η δική μας βούληση όσο και του Υπουργείου είναι επιτέλους να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί που αφορούν στην αποϊδρυματοποίηση και την ένταξή τους ως ισότιμα μέλη στην κοινωνία.

Στοχεύουμε: Να υπάρξει απόφαση για την λειτουργία της δομής Βόλου του πρώην ΚΕΣΑΑΜ, που από το 2004 που λειτούργησε για να εξυπηρετεί άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τους δεν κατόρθωσε λόγω της τραγικής υποστελέχωσης να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως και σήμερα.

-Να επαναλειτουργήσει ο χώρος φυσιοθεραπευτηρίου και θεραπευτικής πισίνας της δομής Αμπελώνα ώστε να ωφελούνται εκτός από τους περιθαλπόμενους και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες. Η ύπαρξη μιας τέτοιας μονάδας δημοσίου φορέα για την αποκατάσταση των ανθρώπων που χρήζουν θεραπείας στις δύσκολες τούτες οικονομικές συγκυρίες θα παρείχε πραγματική ανακούφιση.

-Να λειτουργήσει εξοπλισμένο φυσιοθεραπευτήριο στο παράρτημα Καρδίτσας για τα παιδιά και τα βρέφη με αναπηρία, επεμβαίνοντας σε πρώιμο στάδιο, που όπως αντιλαμβανόμαστε και θα ακούσουμε σήμερα και στη σχετική εισήγηση για την πρώιμη παρέμβαση, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εξέλιξη τους.

-Να γίνουν δράσεις για την προαγωγή της κοινωνικής και ψυχολογικής ευεξίας για την τρίτη ηλικία, που κατά ένα μεγάλο ποσοστό φιλοξενείται στο Παράρτημα Τρικάλων, και που δυστυχώς λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και της οικονομικής συγκυρίας, υπάρχει λίστα αναμονής εισαγωγών, αλλά και να δοθούν ερείσματα ώστε οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που πάσχουν από αναπηρίες και χρόνια νοσήματα και έχουν οικογενειακό περιβάλλον να μπορούν να παραμένουν σε αυτό».

Πηγή: εφημερίδα “Ελευθερία”

Back to top button