Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
KidsnewsΥγεία

Περισσότερες από 199 εκατομμύρια γυναίκες ζουν με διαβήτη!

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2017, αφιερωμένη στη Γυναίκα

Γράφει η: Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc Αθλητικής Διατροφής

 

 Περισσότερες από 199 εκατομμύρια γυναίκες ζουν με διαβήτη και αναμένεται να αυξηθούν σε 313 εκατομμύρια, μέχρι το 2040, σύμφωνα με επιστημονικές προβλέψεις.

Δύο στις πέντε γυναίκες με διαβήτη βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία, με αριθμό να ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια παγκοσμίως. Γυναίκες με διαβήτη εμφανίζουν περισσότερες δυσκολίες στη σύλληψη και την αναπαραγωγή. Πρωταρχικό μέλημα για τις γυναίκες με ινσουλινοθεραπευόμενο (διαβήτη τύπου 1) ή μη ινσουλινοθεραπευόμενο διαβήτη (διαβήτη τύπου 2), θα πρέπει να είναι η πολύ καλή ρύθμιση του σακχάρου τους, πριν από τη  σύλληψη. Απεναντίας, η κακή ρύθμιση ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο μητρικής και παιδικής θνησιμότητας και νοσηρότητας.

Περίπου μία στις επτά γεννήσεις επηρεάζεται από το διαβήτη κύησης. Να σημειωθεί ότι ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται σε γυναίκες που δεν είχαν ποτέ ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη και συνιστά απειλή και για τη μητέρα και για το παιδί. Αφενός για τη μητέρα, αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει  υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη και αφετέρου αυξάνεται η πιθανότητα να γεννήσει ένα μεγάλο μωρό (μακροσωμία, δηλαδή βάρος γέννησης>4kg). Η αύξηση του μεγέθους του εμβρύου μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες κατά τον τοκετό και πιθανώς, να οδηγήσει σε τραυματισμό του. Η μακροσωμία ευθύνεται επίσης σε μεγάλο βαθμό για μελλοντική παχυσαρκία στην παιδική και εφηβική ηλικία! Επίσης, έχει παρατηρηθεί αυξημένη πιθανότητα για νεογνικό ίκτερο και πρόωρο τοκετό. Η μητέρα, επίσης,  διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει μη ινσουλινοθεραπευόμενο διαβήτη (τύπου 2), στο μέλλον, με  περαιτέρω επιπλοκές και κόστος για την υγειονομική περίθαλψη.

 

Η λύση είναι στα χέρια των γυναικών!

Περισσότερο από το 70% των διαβητικών μη ινσουλινοθεραπευόμενο διαβήτη μπορεί να προληφθεί ή να καθυστερήσει η εμφάνισή του, με την υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής και αλλαγή του τρόπου ζωής. Η πρόληψη του διαβήτη θα μπορούσε να επιτευχθεί σε 3 βήματα:

1ο ΒΗΜΑ: Η διατροφή που προλαμβάνει, αλλά και ρυθμίζει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου δεν είναι άλλη παρά η Μεσογειακή διατροφή. Πιο ειδικά, συστήνεται η κατανάλωση:

  • τουλάχιστον 5-6 μερίδων φρούτων & λαχανικών, ημερησίως
  • προϊόντων ολικής άλεσης, όπως ψωμί, καστανό ρύζι, ζυμαρικά και αναποφλοίωτα δημητριακά.
  • ψαριών, τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, λευκού κρέατος μέχρι 2 φορές την εβδομάδα και κόκκινου κρέατος μέχρι 1 φορά την εβδομάδα, περιορισμός των επεξεργασμένων κρεατικών (λουκάνικα & αλλαντικά)
  • ελαιολάδου, ως μοναδική πηγή προστιθέμενου λίπους και η αποφυγή του βουτύρου
  • μέχρι 1 μερίδας αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και μέχρι 2 μερίδων την ημέρα για τους άνδρες, εφόσον το συνηθίζουν
  • 3 κύριων γευμάτων και 2-3 γευματιδίων, όπως φρούτα, ανάλατοι ξηροί καρποί ή γιαούρτι.

2ο ΒΗΜΑ: Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι ισχυρό όπλο για τη διαχείριση των υψηλών επιπέδων σακχάρου του αίματος. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συστήνονται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα (ή αλλιώς 30 λεπτά για τουλάχιστον 5 μέρες την εβδομάδα) μέτριας έντασης άσκησης, όπως περπάτημα, ποδήλατο, χορός, ανεβοκατέβασμα σκάλας, οικιακές εργασίες, κ.ά..

3ο ΒΗΜΑ: Η διαχείριση του σωματικού βάρους είναι μείζονος σημασίας για την πρόληψη, αλλά και αντιμετώπιση όλων των μορφών διαβήτη. Το 85% των ασθενών που πάσχουν μη ινσουλινοθεραπευόμενο διαβήτη (τύπου 2) είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι περισσότεροι από αυτούς δε θα εμφάνιζαν ποτέ τη  νόσο, εάν διατηρούσαν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρους και εφόσον ήταν σωματικά δραστήριοι. Πόσο βάρος όμως χρειάζεται να χάσει κάποιος;  Ορίστε έναν εφικτό και ρεαλιστικό στόχο για το βάρος σας, στοχεύοντας σε μείωση κατά 7-10% του αρχικού βάρους. Αποτελεί έναν μικρό στόχο, αλλά με πολλαπλά οφέλη για τη υγεία και τη ρύθμιση του σακχάρου.

Αντί επιλόγου, το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας ευαισθητοποίησης για το σακχαρώδη διαβήτη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας: «Δικαίωμα στη Θεραπεία, στη Γνώση, στη Ζωή. Διεκδίκησε το, σήμερα. Άλλαξε, το αύριο!».

 

Βιβλιογραφία:

International Diabetes Federation

American Diabetes Association

Back to top button