Σχολές γονέωνΥγεία

Παιδικό ιχνογράφημα: Τι δηλώνει στις ζωγραφιές των νηπίων

Ανιχνεύοντας την έννοια της αυτοέκφρασης στις ζωγραφιές των νηπίων
Δεν ξέρω τι θέλει, αλλά εκείνο που θέλει, το θέλει με την καρδιά του.
Ιούλιος Καίσαρ, 101-14 π.Χ., Ρωμαίος στρατηγός & ύπατος
Ελπίζω να μπορώ πάντα να επιθυμώ περισσότερα από όσα μπορώ να επιτύχω.
Μιχαήλ Άγγελος, 1475-1564, Ιταλός γλύπτης & ζωγράφος
είναι ο ουρανός όλων των χρωμάτων, είναι ένας ωκεανός λύπης όταν πονάει, ένα πυροτέχνημα όταν γελάει …dhmotiko-3
Πάντα μου άρεσε να ζωγραφίζω, μεγαλώνοντας όμως και μελετώντας κατάλαβα ότι μέσα από τις ζωγραφιές μπορούσα να εκφράζω τις επιθυμίες μου ,τις ανησυχίες μου ,τα θέλω μου. «..Το παιδί είναι ο ουρανός όλων των χρωμάτων, είναι ένας ωκεανός λύπης όταν πονάει, ένα πυροτέχνημα όταν γελάει….. παιδί το οποίο ασθενεί είναι ένα μοναχικό μονοπάτι στο βουνό..

Γιατί λοιπόν ζωγραφίζουν τα παιδιά; Μα για την ίδια την δημιουργικότητα/δράση! Η δημιουργικότητα βρίσκεται μέσα σε κάθε παιδί, η ανάγκη και η επιθυμία για πειραματισμό και ανακάλυψη είναι έμφυτες. Με τη γέννηση του το παιδί ξεκινάει την αναζήτηση, μια δημιουργική περιπέτεια. Δεξιότητες και γνώσεις που εμείς τις κατέχουμε, για τα παιδιά αποτελούν προκλήσεις, ψάχνουν και βρίσκουν διαφορετικούς τρόπους να βλέπουν και να δημιουργούν. Τα παιδιά έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν τις ήδη υπάρχουσες γνώσεις τους και σε συνδυασμό με καινούρια ερεθίσματα που εμφανίζονται μπροστά τους να συνθέτουν και να ανακαλύπτουν για πρώτη φορά κάτι καινούριο.»

paidikes-zwgrafies_590_b
Τι δηλώνουν τα χρώματα;
Η επιλογή του χρώματος στο παιδικό σχέδιο μπορεί να μας πει πολλά για την συναισθηματική κατάσταση του παιδιού,. Σαφέστατα, ποικίλλει σε όλα τα παιδιά και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, φύλο, ηλικία αλλά και το τι εικόνα έχουν αυτά για τον κόσμο γύρω τους. Όλα τα παιδιά έχουν κάποιο αγαπημένο χρώμα. Κάποιο που το επιλέγουν ξανά και ξανά για τις ζωγραφιές τους. Η ψυχολογία του παιδικού σχεδίου υποστηρίζει οτι κανένα από τα χρώματα που επιλέγουν τα παιδιά δεν είναι τυχαίο και μπορεί να μας πει πολλά για το χαρακτήρα και τα συναισθήματα τους!

Η επιλογή πολλών χρωμάτων μαζί (πολυχρωμία) εκφράζει σίγουρα ένα συναίσθημα χαράς. Από την άλλη τα έντονα χρώματα δηλώνουν οτι το παιδί την ώρα που ζωγραφίζει βιώνει έντονα συναισθήματα (θετικά ή μη). Η προτίμηση στο κόκκινο χρώμα δηλώνει χαρακτήρα δυναμικό και παρορμητικό. Η συνεχής και επίμονη χρήση του ίσως υποδηλώνει στοιχεία νευρωτικής συμπεριφοράς.

Η επικράτηση του πορτοκαλί χρώματος εκφράζει άτομο με ζεστή συμπεριφορά, ήρεμο και πολύ συναισθηματικό.

Το κίτρινο χρώμα δείχνει άτομα με δυναμισμό, φιλοδοξίες, που του αρέσει η έντονη δράση.

Το μπλε από την άλλη, εκφράζει άτομο που είναι ικανό να ρυθμίσει τη συναισθηματική συμπεριφορά του και έχει ανεπτυγμένη λογική και ωριμότητα.

Η αγάπη και προτίμηση προς το πράσινο χρώμα δηλώνει πείσμα και επιμονή. Εκφράζει άτομα που επιθυμούν και επιδιώκουν την διάκριση αλλά πολύ συχνά στρέφονται στον εαυτό τους.

Το ροζ χρώμα χρησιμοποιείται κυρίως από τα κορίτσια, εκφράζει τη γυναικεία φύση αλλά και την αίσθηση ηρεμίας.

Αντίθετα το μαύρο, το προτιμούν τα εσωστρεφή παιδιά. Το χρώμα αυτό συμβολίζει το φόβο, την ανησυχία, καθώς και την επιθυμία περιθωριοποίησης.

Το γκρίζο χρώμα το χρησιμοποιούν παιδιά με έντονη εσωστρέφεια. Πολλές φορές αυτά τα παιδιά μπορεί να είναι…»πνεύματα αντιλογίας».0

Τέλος, το άσπρο χρώμα! Πολλά παιδιά με αισθήματα δειλίας φτιάχνουν πολύ μικρά σχέδια και συνήθως αφήνουν κενό το υπόλοιπο χαρτί.
Αφήστε τα παιδιά σας να ζωγραφίζουν ελεύθερα ,γιατί είναι σαν να θέλουν να σας που όλα εκείνα που αισθάνονται, νιώθουν, αγαπούν και επιθυμούν.

ΛΙΟΥΤΑ ΕΛΕΝΗ –ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ(υποψήφια διδάκτωρ στην ειδική αγωγή)

Back to top button