Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SchoolicanteraΣχολές γονέων

Πάνω από 10.000 μαθητές πεινούν στο σχολείο!

Κάποτε το κολατσιό ήταν καθημερινά στη σχολική τσάντα, σε αντίθεση με τη σύγχρονη πραγματικότητα όπου δεκάδες μαθητές περνούν την ημέρα στο σχολείο νηστικοί. Σήμερα ένα στα έξιπαιδιά αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένα στα τέσσερα προβλήματα συναισθηματικής υγείας.5e15fca22a671d846ff84fae92404fcb_L

Για τους λόγους αυτούς και για πέμπτο συνεχές έτος το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υλοποιεί πανελλαδικά το Πρόγραμμα Σίτισης & Προώθησης Υγιεινής Διατροφής, ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Στη συνέντευξη Τύπου που από κοινού διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis, φορέας υλοποίησης του προγράμματος και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παρουσιάστηκε η χορηγία του ΔΑΑ, η οποία σε συνδυασμό με τη μέθοδο συμπληρωματικών κονδυλίων (matching fund) του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξασφαλίζει την καθημερινή σίτιση για τέσσερα σχολεία, στα οποία άνω του 65% των οικογενειών πλήττονται από επισιτιστική ανασφάλεια.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε 148 σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Θράκης και Στερεάς Ελλάδας

Ήδη φέτος το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται σε 148 σχολεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Θράκης και Στερεάς Ελλάδας με 11.617 συνολικά μαθητές. Ωστόσο, οι 2.080 αιτήσεις σχολείων από όλη την Ελλάδα, που έχουν ζητήσει να ενταχθούν στο πρόγραμμα τη χρονιά 2015-16, φανερώνουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 16% των δημοσίων σχολείων της Ελλάδας και περίπου σε 260.000 μαθητές.

Στην εκδήλωση παράλληλα παρουσιάστηκαν στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis που αφορούν τις πολύπλευρες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους μαθητές για το σύνολο των σχολείων στα οποία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα, ενώ παρουσιάστηκαν και στοιχεία για σχολεία της Ανατολικής Αττικής. Επιπλέον, έγινε αναφορά στα αποτελέσματα του προγράμματος για το σχολικό έτος 2014-15, τα οποία αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ανάγκη επέκτασής του σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία.sxoleia

Η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis σημείωσε σχετικά με το θέμα: «Σε μια χρονιά που η ανάγκη για παροχή σίτισης σε δημόσια σχολεία έχει ξεπεράσει σε αριθμό κάθε προηγούμενο, η χορηγία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο παιδιά που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης κοινωνικοοικονομικής κρίσης. Οι συνέργειες μεταξύ ιδρυμάτων, εταιρειών και ανθρωπιστικών οργανώσεων σε συνδυασμό με την έστω ηθική στήριξη της πολιτείας αποτελούν αυτή τη στιγμή τον πιο ασφαλή δρόμο για να αντιμετωπιστεί η φτωχοποίηση ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού και να διασφαλιστεί η πνευματική και σωματική υγεία των παιδιών μας που αποτελούν το μέλλον της Ελλάδας».

Εκ μέρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ, δήλωσε: «Στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών θεωρούμε χρέος μας τη συνεχή και διαχρονική στήριξη των τοπικών κοινωνιών, με δράσεις και προγράμματα ουσιαστικής αξίας. Από την έναρξη της λειτουργίας του, το αεροδρόμιο στέκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών, στηρίζοντας έμπρακτα τους γείτονές του με πλήθος εθελοντικών πρωτοβουλιών, που ξεπερνούν το πλαίσιο των συμβατικών και εταιρικών υποχρεώσεων του και εκτείνονται από την εκπαίδευση, την υγεία και το περιβάλλον, ως τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις μεταφορές και τις υποδομές. Νιώθοντας σήμερα περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να προσφέρουμε στην τοπική κοινωνία και κυρίως να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που δυστυχώς αφορά τα παιδιά μας και την υγεία τους, θεωρούμε ιδιαίτερα ξεχωριστή τη φετινή συνεργασία μας με έναν εξαιρετικά σημαντικό φορέα όπως είναι το Ινστιτούτο Prolepsis.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το σχολικό έτος 2014-15, με το πρόγραμμα μειώθηκε 10% ο δείκτης της επισιτιστικής ανασφάλειας, 20% το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν πείνα, ενώ το 50% των παιδιών που ήταν ελλιποβαρή απέκτησαν κανονικό βάρος. Το 34% των παιδιών που ήταν υπέρβαρα απέκτησαν κανονικό βάρος, ενώ πάνω από το 38% των παιδιών αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Πάνω από το 83% των παιδιών τέλος ζητούσαν και στο σπίτι τους υγιεινά φαγητά. Την ίδια στιγμή, γονείς και εκπαιδευτικοί αναφέρουν πως λόγω της διατροφής μειώθηκε η σχολική διαρροή, βελτιώθηκε το σχολικό κλίμα και η ψυχολογία των παιδιών, ενώ ενισχύθηκε το παιδαγωγικό έργο του σχολείου.

Το γεύμα καλύπτει το 25-30% των ημερήσιων αναγκών των παιδιών σε ενέργεια και το 50-70% των ημερήσιων αναγκών τους σε πρωτεϊνες. Παρασκευάζεται με ελληνικές πρώτες ύλες, αποκλειστικά με ελαιόλαδο και χωρίς συντηρητικά. Το Ινστιτούτο Prolepsis παρακολουθεί στενά το πρόγραμμα και επισκέπτεται τακτικά τα σχολεία και τους προμηθευτές των γευμάτων. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζει την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων και την άρτια υλοποίηση του προγράμματος. Παράλληλα, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί λαμβάνουν ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό (φυλλάδια, αφίσες, εκπαιδευτικές εκδόσεις και παιχνίδια) και συμμετέχουν σε δράσεις που προωθούν την υγιεινή διατροφή.

pinakas 1

Back to top button