Υγεία

Ο ιός Ζίκα έφτασε στην Ευρώπη! Πώς επηρεάζει τα παιδιά

Κάτοικος της Δανίας που ταξίδεψε εκτός της χώρας βρέθηκε θετικός για τον ιό Ζίκα που μεταδίδεται από κουνούπι, μετέδωσε το δίκτυο DR της Δανίας, επικαλούμενο πληροφορίες υγειονομικών αξιωματούχων.

Οι υγειονομικές αρχές της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Δανίας, του Όρχους, δήλωσαν ότι ο ασθενής ταξίδεψε την Νότια και την Κεντρική Αμερική, εστία του ιού.

Ο ιός Ζίκα συνδέεται με εγκεφαλικές βλάβες σε χιλιάδες παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Βραζιλία.

Ανάλογα περιστατικά έχουν αναφερθεί σε Σουηδία, Γερμανία και Βρετανία.

Ο ιός ζίκα, ο οποίος ανακαλύφθηκε πριν από δεκαετίες στην Αφρική, συνήθως προκαλεί σχετικά ήπια συμπτώματα, όπως πυρετό, μυικούς πόνους και εξάνθημα.

Πρόσφατα όμως ανιχνεύθηκε στη Βραζιλία όπου ενοχοποιήθηκε για συγγενείς εγκεφαλικές βλάβες, αναγκάζοντας τις αρχές άλλων χωρών να εκδώσουν οδηγία για τις εγκύους που ταξιδεύουν στη Ν.Αμερική.

Ο ιός μεταδίδεται από κουνούπια του γένους Aedes, μπορεί όμως να μεταδοθεί και μέσω του αίματος. Έχει επίσης ανιχνευθεί σε ανθρώπινο σπέρμα, αν και χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να επιβεβαιωθεί αν να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δεν υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο κατά του ιού.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες-μέλη δεν είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν κρούσματα του ιού στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Εκπρόσωπος του κέντρου ανακοίνωσε πάντως ότι «εισαγόμενα» κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στη Γερμανία και τη Βρετανία.

Στη Σουηδία, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας ανέφερε ότι κρούσμα ζίκα είχε επιβεβαιωθεί το καλοκαίρι σε γυναίκα μη γόνιμης ηλικίας, πρόσθεσε όμως ότι δεν υπάρχει κάτι το «δραματικό» στην υπόθεση.

Back to top button