Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
KidsnewsΣχολές γονέων

“Ο εαυτός, το ζευγάρι, η οικογένεια, η κοινωνία…” – Συνέντευξη της Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας κας Φανής Τζίκα, με αφορμή την έναρξη του νέου κύκλου Ομαδικών Συναντήσεων

Οι ανθρώπινες σχέσεις, στην εποχή μας, δεν είναι κάτι εύκολο. Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί τι θα μπορούσε να γίνει καλύτερο, ανάμεσα σε εμάς και τα παιδιά μας, σε εμάς και τους συντρόφους μας. Γι’αυτή την αναζήτηση της επικοινωνίας, με έναν τρόπο ουσιαστικό που χτίζει γέφυρες ζωής, βρήκαμε άκρως ενδιαφέρουσες τις θεματικές ενότητες των Ομαδικών Συναντήσεων Προσωπικής Εξέλιξης & Attachment Parenting, της Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας κας Φανής Τζίκα, που ξεκινούν την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου. Χαρά μας, που με αφορμή την έναρξη αυτού του νέου κύκλου επικοινωνίας, η κα Τζίκα μας δίνει πολύτιμες απαντήσεις μέσω αυτής της συνέντευξης και την ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

 

Συνέντευξη με τη Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια κα Φανή Τζίκα  Οικογενειακή θεραπεύτρια – επιστημονική συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas Ασκληπιού & Ομήρου 1 | 24310 36426 www.fanitzika.gr | fb :Ψυχολογία & Υγεία-Φανή Τζίκα

 

  • Κα Τζίκα, μιλήστε μας αρχικά για τις Ομαδικές Συναντήσεις Συμβουλευτικής. Τι σημαίνει ομαδική συνάντηση Προσωπικής Εξέλιξης & Attachment Parenting και τι προσφέρει στους συμμετέχοντες;

 

Η έννοια της ομάδας είναι άμεσα συνδεδεμένη με ένα κοινό σκοπό. Αυτό αποτυπώνεται στην πραγματικότητα με την ανάγκη των ανθρώπων να συμμετέχουν σε μια ομάδα στην οποία γίνεται η διαπραγμάτευση κοινών θεμάτων που τους απασχολούν. Συμμετέχοντας κάποιος σε μια ομαδική συνάντηση Συμβουλευτικής έχει την ευκαιρία να έρθει σε επικοινωνία με ανθρώπους που μιλούν την ίδια «γλώσσα» και αναρωτιούνται για τη διαχείριση της ζωής τους υπό το ίδιο πρίσμα, της επικοινωνίας και της ανθρώπινης σχέσης. Στις ομαδικές συναντήσεις Συμβουλευτικής οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τη νέα πληροφορία σχετικά με τα υπό διαπραγμάτευση θέματα, μοιράζονται την εμπειρία τους και οι ιστορίες τους «συναντιούνται» με των υπολοίπων μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής.

 

  • Αυτή τη φορά τις διαχωρίσατε σε ομάδες Attachment Parenting και ακολούθως σε συναντήσεις Προσωπικής Εξέλιξης. Πόσο σημαντική είναι η σύνδεση της οικογενειακής ζωής με την προσωπική πληρότητα ενός ατόμου;

 

Οι ομαδικές συναντήσεις Attachment Parenting αφορούν στην ενδυνάμωση της σχέσης του γονέα με το παιδί του με στόχο τη δημιουργία της αίσθησης της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης ανάμεσα τους. Από την άλλη οι συναντήσεις Προσωπικής Εξέλιξης φέρνουν στο επίκεντρο αφενός την σημασία της συναισθηματικής σχέσης ανάμεσα στο ζευγάρι αφετέρου την αξία της φροντίδας του εαυτού. Ο εαυτός, το ζευγάρι, η οικογένεια, η κοινωνία αποτελούν ζωντανά συστήματα που το καθένα αλληλεπιδρά και επηρεάζει δυναμικά το άλλο. Η πολυπλοκότητα των σχέσεων ανάμεσα τους είναι η αφετηρία για τον προσδιορισμό των υπό διαπραγμάτευση θεμάτων στις ομαδικές συναντήσεις Attachment Parenting και Προσωπικής Εξέλιξης.

[divider]

 

“…Η λειτουργικότητα της οικογένειας διαφαίνεται στο πόσο μπορεί παράλληλα να αποτελέσει ασφαλές σημείο αναφοράς στο οποίο τα μέλη απευθύνονται αλλά και σημείο εκκίνησης για την προσωπική τους δραστηριότητα….”

 

[divider]

 

  • Ποια είναι τα θέματα που ταλανίζουν την οικογένεια του 21ου αιώνα;

 

Για να απαντηθεί το ερώτημα αρκεί να αναρωτηθούμε τι είναι αυτό που κρατά την οικογένεια ενωμένη μέσα στο χρόνο. Για να παραμείνουν σταθεροί οι «οικογενειακοί αρμοί» της σύγχρονης οικογένειας αναδεικνύεται η ανάγκη για επικοινωνία, ανθρώπινη επαφή, συναισθηματική σύνδεση, εμπιστοσύνη. Όταν η σύγχρονη ελληνική οικογένεια αλληλεπιδρά με μία τόσο απαιτητική κοινωνική πραγματικότητα φαίνεται πως το «οικογενειακό μαζί» αποκτά μια άλλη αξία από την οικογένεια του παρελθόντος. Οι οικογενειακές σχέσεις έχουν ανάγκη από σταθερότητα, ευελιξία και περισσότερο οικογενειακό χρόνο ώστε να μπορούν να αντέχουν και να συνθέτουν τα αντιφατικά κάποιες φορές κοινωνικά ερεθίσματα.

 

  • Ο «χρόνος» είναι μια έννοια που στις μέρες μας μοιάζει να γίνεται εφιάλτης μας. Πώς μπορούμε να το ισορροπήσουμε όλο αυτό;

 

Οι συνθήκες της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας προσδιορίζουν κατά κάποιο τρόπο και τον ελεύθερο χρόνο μας. Η πολύωρη εργασία, το πλήθος των εξωσχολικών δραστηριοτήτων των παιδιών, η καθημερινή οικιακή ρουτίνα, το άγχος και η αγωνία της καθημερινότητας περιορίζουν τον οικογενειακό και προσωπικό χρόνο. Χρειάζεται μέσα σε αυτή την πολυπλοκότητα ο άνθρωπος να βρίσκει αντισταθμιστικές συνθήκες που του επιτρέπουν να ηρεμεί και να συνδέεται συναισθηματικά με τους σημαντικούς ανθρώπους για  αυτόν. Η απλοποίηση της καθημερινότητας, θέτοντας σε προτεραιότητα τις σχέσεις από τους στόχους βοηθά στην ποιοτικότερη αξιοποίηση του χρόνου.

 

 

  • Αντίστοιχα ο προσωπικός χρόνος, ως γονιός και γυναίκα ή άντρας αντίστοιχα, είναι εξίσου ένα ζητούμενο. Όμως του δίνουμε την απαιτούμενη σημασία;

 

Πολλές φορές η ανάγκη ενός βρέφους να θηλάσει, ενός τρίχρονου παιδιού να παίξει, ενός εξάχρονου να γράψει τα πρώτα του γράμματα έρχονται σε προτεραιότητα έναντι των προσωπικών αναγκών του γονέα για ξεκούραση, διασκέδαση, χαλάρωση. Όμως τα υγιή παιδιά έχουν ανάγκη από ήρεμους και κεφάτους γονείς. Είναι χρήσιμο για τη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας, ο γονέας να αφιερώνει χρόνο κάποια στιγμή της ημέρας φέρνοντας στο επίκεντρο τις δικές του ανάγκες, εστιάζοντας στα δικά του συναισθήματα κάνοντας αυτό που τον ικανοποιεί.

 

[divider]

“…Στις ομαδικές συναντήσεις Συμβουλευτικής οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τη νέα πληροφορία σχετικά με τα υπό διαπραγμάτευση θέματα, μοιράζονται την εμπειρία τους και οι ιστορίες τους «συναντιούνται» με των υπολοίπων μέσα σε ένα κλίμα αποδοχής…”

 

  • Υπάρχουν συνταγές οικογενειακής ευτυχίας; Και τι μπορεί να σημαίνει άραγε οικογενειακή ευτυχία;

 

Η οικογενειακή ευτυχία φαίνεται να είναι περισσότερο μια συνεχιζόμενη πορεία παρά ένα σημείο στο οποίο φτάνει κανείς. Σχετίζεται περισσότερο με μια λειτουργική σύνθεση των  αναγκών των μελών της οικογένειας, που από τη μία βιώνουν την ασφάλεια, τη συνοχή και την αίσθηση του ανήκειν εντός της και από την άλλη εξελίσσονται ελεύθερα και αυτοπραγματώνονται εκτός αυτής στις εκφάνσεις της ζωής τους όπως η εργασία, το σχολείο, οι φίλοι. Η λειτουργικότητα της οικογένειας διαφαίνεται στο πόσο μπορεί παράλληλα να αποτελέσει ασφαλές σημείο αναφοράς στο οποίο τα μέλη απευθύνονται αλλά και σημείο εκκίνησης για την  προσωπική τους δραστηριότητα.

 

 

  • Όταν οι σχέσεις γονέων είναι ψυχρές ή ακόμη και εχθρικές ή ανταγωνιστικές μεταξύ τους, πώς αποτυπώνεται αυτό στη ζωή του παιδιού;

 

Η σχέση του σύγχρονου ζευγαριού βρίσκεται σε μια περίοδο αλλαγής αφού αποδομείται η μορφή του σε σχέση με το παρελθόν. Οι ρόλοι των δύο φύλλων πια είναι πιο ισότιμοι με τους δύο γονείς να βρίσκονται εναλλάξ στο τιμόνι της οικογενειακής ζωής και λήψης αποφάσεων. Πολλές φορές το χάσμα της επικοινωνίας και συναισθηματικής σύνδεσης βαθαίνει και εκεί αναδύονται οι συγκρούσεις. Η μακρόχρονη συγκρουσιακή σχέση των γονέων επηρεάζει όλα τα μέλη της οικογένειας αφού λειτουργούν υπό το καθεστώς του θυμού και της θλίψης, των ανέκφραστων συναισθηματικών αναγκών για εγγύτητα, των άλυτων προσωπικών θεμάτων. Φαίνεται ότι η δύσκολη σχέση των γονέων αποτυπώνεται στη ζωή του παιδιού με έναν έμμεσο τρόπο όπως η χαμηλή σχολική απόδοση, η κοινωνική απόσυρση, η υπερδραστηριότητα, η θλίψη, η επιθετικότητα, τα ψυχοσωματικά συμπτώματα.

 

  • Τι πιστεύετε ότι θα αποκομίσουν όσοι γονείς συμμετέχουν στις ομαδικές συναντήσεις;

 

Η συμμετοχή στις ομαδικές συναντήσεις Συμβουλευτικής δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με την φιλοσοφία του Attachment Parenting και της Θετικής Διαπαιδαγώγησης. Θα προσεγγίσουν τον τρόπο να ανιχνεύουν την ανάγκη των παιδιών πίσω από τη δύσκολη συμπεριφορά, να διαχειρίζονται τα έντονα συναισθήματα τους και να ισορροπούν ανάμεσα στη σχέση των δύο παιδιών τους. Ακόμη θα έρθουν σε επαφή με το πώς μπορούν  να επικοινωνήσουν λειτουργικά με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής τους, πώς να διαχειριστούν τις συγκρούσεις, πώς να συνδέονται συναισθηματικά με τον σύντροφο τους και πώς να  φροντίζουν τις προσωπικές τους ανάγκες με στόχο την ψυχική και σωματική υγεία. θα συζητήσουμε, θα αναρωτηθούμε, θα μοιραστούμε και σαν ιχνηλάτες θα αναζητήσουμε την φύση των ανθρώπινων σχέσεων..

Back to top button