Υγεία

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πρώτη θεραπεία κατά της παιδικής αλλεργίας στα φιστίκια

Πρόκειται για το AR101 ή Palforzia, μία ανοσοθεραπεία, με χορήγηση δια στόματος μικροσκοπικών αλλά αυξανόμενων ποσοτήτων πρωτεΐνης αραχίδων (φιστίκια) σε μία περίοδο διάρκειας έξι μηνών, υπό ιατρική παρακολούθηση.
Μετά από αυτή τη διαδικασία, οι χρήστες θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν μία ημερήσια δόση ώστε να έχουν την δυνατότητα ανοχής σε ακούσια έκθεση στους ξηρούς καρπούς. Η αγωγή δεν αποτελεί θεραπεία και οι κατασκευαστές προειδοποιούν για τον κίνδυνο μίας μιας δυνητικά θανατηφόρας αναφυλακτικής αντίδρασης. Επίσης, οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα φιστίκια στη διατροφή τους. Τα φιστίκια είναι ένας από τους πιο κοινούς αλλεργιογόνους παράγοντες στις ΗΠΑ με τον αριθμό των ατόμων που επηρεάζονται στον δυτικό κόσμο να αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες.
Ενώ οι δοκιμές για την απευαισθητοποίηση ασθενών με αλλεργίες στα φιστίκια έχουν προηγουμένως γίνει τόσο στις ΗΠΑ όσο και αλλού, το συγκεκριμένο φάρμακο είναι το πρώτο που έχει εγκριθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το Palforzia, το οποίο έχει εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 4 και 17 ετών, έχει τη μορφή σκόνης που μπαίνει στα τρόφιμα.
Πέρυσι, οι επιστήμονες στο King’s College του Λονδίνου ανέφεραν ότι η ανοσοθεραπεία από το στόμα προσέφερε «προστασία αλλά όχι θεραπεία» για αλλεργίες από φιστίκια, με την αγωγή να είναι αποτελεσματική μόνο ενώ οι ασθενείς συνέχιζαν να λαμβάνουν μικρές ποσότητες αλλεργιογόνου.
*Με πληροφορίες από BBC

Back to top button