Υγεία

Μυοκαρδίτιδα: Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά;

Μυοκαρδίτιδα είναι μια φλεγμονή του μυοκαρδίου, το μεσαίο στρώμα του τοιχώματος της καρδιάς. Μυοκαρδίτιδα είναι συνήθως προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη. Τα σημεία και συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, καρδιακή ανεπάρκεια και ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό.

Αν μυοκαρδίτιδα γίνεται σοβαρή, η άντληση της καρδιάς σας αποδυναμώνει, και η καρδιά σας δεν θα είναι σε θέση να προμηθεύσει το υπόλοιπο σώμα σας με αρκετό αίμα. Οι θρόμβοι, επίσης, θα μπορούσε να αποτελέσει στην καρδιά σας, που οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Συμπτώματα:

Σε ήπιες περιπτώσεις, μυοκαρδίτιδα μπορεί να μην έχει εμφανή συμπτώματα. Μπορεί να αισθανθείτε άρρωστος και έχουν γενικά συμπτώματα μιας ιογενούς λοίμωξης και ποτέ δεν συνειδητοποιούν την καρδιά σας έχει επηρεαστεί.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα σημάδια και τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλλουν, ανάλογα με την αιτία της ασθένειας. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα:

 • Ο πόνος στο στήθος
 • Η ταχεία ή μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός (αρρυθμία)
 • Δύσπνοια, σε κατάσταση ηρεμίας ή κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας
 • Κατακράτηση υγρών με πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους και τα πόδια σας
 • Κούραση
 • Άλλα σημεία και συμπτώματα που θα έχετε με μια ιογενής λοίμωξη, όπως πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, πόνος στις αρθρώσεις, πυρετό, πονόλαιμο ή διάρροια

Μυοκαρδίτιδα σε παιδιά
Όταν τα παιδιά αναπτύσσουν μυοκαρδίτιδα, που μπορεί να έχουν αυτά τα συμπτώματα:

 • Πυρετός
 • Λιποθυμία
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Η ταχεία αναπνοή
 • Μπλε ή γκριζωπό αποχρωματισμό του δέρματος

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Καλέστε το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας, ιδιαίτερα πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Εάν είχατε μια λοίμωξη, να προειδοποιήσει για τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας και να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν συμβεί. Αν έχετε σοβαρά συμπτώματα, πηγαίνετε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή πρόσκληση για ιατρικό προσωπικό έκτακτης ανάγκης.

Αιτίες:

Συχνά, η ακριβής αιτία της μια μεμονωμένη περίπτωση της μυοκαρδίτιδας δεν έχει διαπιστωθεί. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες της μυοκαρδίτιδας, όπως:

 • Ιοί Οι ιοί που συνδέονται συνήθως με μυοκαρδίτιδα περιλαμβάνουν Coxsackievirus Β, η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με μια ήπια περίπτωση της γρίπης? Τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα (αδενοϊός)? Και τον παρβοϊό B19, η οποία προκαλεί ένα εξάνθημα που ονομάζεται πέμπτη ασθένεια. Λοιμώξεις του γαστρεντερικού (echoviruses), λοιμώδη μονοπυρήνωση (Epstein-Barr) και η γερμανική ιλαρά (ερυθράς) είναι επίσης αιτίες της μυοκαρδίτιδας. Μυοκαρδίτιδα είναι επίσης συχνή σε άτομα με HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS.
 • Βακτήρια. Πολλά βακτήρια μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα, όπως σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, το βακτήριο που προκαλεί διφθερίτιδα και τσιμπούρια βακτήριο που ευθύνεται για τη νόσο του Lyme.
 • Παράσιτα. Μεταξύ αυτών είναι τέτοια παράσιτα όπως Trypanosoma cruzi και τοξόπλασμα, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μεταδίδονται από έντομα και μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται νόσος του Chagas. Αυτή η ασθένεια είναι περισσότερο διαδεδομένη στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, από ό, τι στην Ευρώπη, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί σε ταξιδιώτες και μετανάστες από εκείνο το μέρος του κόσμου.
 • Μύκητες. Ορισμένες λοιμώξεις μαγιά (όπως candida), καλούπια (όπως Aspergillus) και άλλους μύκητες (όπως Histoplasma, που βρίσκονται συχνά σε περιττώματα πουλιών) μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα.

Μυοκαρδίτιδα, επίσης, μερικές φορές συμβαίνει, αν είστε εκτεθειμένοι σε:

 • Φάρμακα ή παράνομων φαρμάκων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική ή τοξική αντίδραση. Αυτά περιλαμβάνουν αντιβιοτικά, όπως πενικιλίνη και σουλφοναμιδίου φάρμακα, μερικά αντιεπιληπτική φαρμακευτική αγωγή, καθώς και ορισμένες παράνομες ουσίες, όπως η κοκαΐνη.
 • Άλλες ασθένειες. Αυτές περιλαμβάνουν λύκος, διαταραχές του συνδετικού ιστού και των σπάνιων φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως κοκκιωμάτωση του Wegener.

Όταν η μυοκαρδίτιδα είναι σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες των μυών της καρδιάς σας. Αυτή η βλάβη μπορεί να προκαλέσει:

 • Καρδιακή ανεπάρκεια. Αφεθεί χωρίς θεραπεία, μυοκαρδίτιδα μπορεί να βλάψουν τον καρδιακό μυ σας στο σημείο που δεν μπορεί πλέον να αντλεί αίμα αποτελεσματικότερα, προκαλώντας καρδιακή ανεπάρκεια. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, μυοκαρδίτιδα που σχετίζονται με καρδιακή ανεπάρκεια απαιτεί μια τεχνητή καρδιά ή μεταμόσχευση καρδιάς.
 • Καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Εάν μυ της καρδιάς σας έχει τραυματιστεί και δεν μπορεί να αντλεί το αίμα, το αίμα που πισίνες στην καρδιά σας μπορεί να σχηματίσει θρόμβους. Εάν ένας θρόμβος εμποδίζει μια από τις αρτηρίες της καρδιάς σας, μπορείτε να έχετε μια καρδιακή προσβολή. Εάν ένας θρόμβος αίματος στην καρδιά σας ταξιδεύει σε μια αρτηρία που οδηγεί στο μυαλό σας πριν σφηνωθεί, μπορείτε να έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.
 • Αρρυθμίες (αρρυθμίες). Βλάβη στο μυ της καρδιάς σας μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό σας (αρρυθμίες).
 • Αιφνίδιος θάνατος. Εάν μυ της καρδιάς σου είναι τόσο κατεστραμμένη που θα αναπτύξει μια αρρυθμία, είναι δυνατή η αρρυθμία μπορεί να προκαλέσει την καρδιά σας να σταματήσει ξαφνικά ήττα (αιφνίδια καρδιακή ανακοπή). Αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, προκαλεί αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Back to top button