Υγεία

Μαστογραφίες τέλος στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων – Παραμένουν τα κενά στο ακτινοδιαγνωστικό

Οριακά λειτουργεί και μόνο για τις απαραίτητες ιατρικές πράξεις το ακτινολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Τρικάλων λόγω έλλειψης προσωπικού. Τα κενά που έχουν ήδη δημιουργηθεί θέτουν το ζήτημα σε άμεση προτεραιότητα της Διοίκησης ώστε άμεσα να ενισχυθεί με προσωπικό ένα τόσο νευραλγικό τμήμα του Νοσοκομείου που καλύπτει τόσο τα έκτακτα περιστατικά όσο και προγραμματισμένες εξετάσεις.

Από την όλη εξέλιξη αυτή τη στιγμή μένουν εκτός λειτουργίας ο Μαγνητικός Τομογράφος αλλά και δεν πραγματοποιούνται Μαστογραφίες. Ειδικά για το δεύτερο ζήτημα, σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα αυξηθεί η λίστα αναμονής σημαντικά περισσότερο από ότι μέχρι σήμερα είναι για τις γυναίκες της περιοχής.

Παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων αλλά και γενικότερα η δημόσια υγεία, αποτελούν προτεραιότητα για όλη την Ιατρική κοινότητα της περιοχής. Έτσι, σε συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων και της Διοίκησης του Νοσοκομείου, η πρώτη κατεύθυνση κοινής δράσης μέσα από παρεμβάσεις ήταν αυτή της κάλυψης των κενών που θέτουν σε μη λειτουργία το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του Νοσοκομείου πλην των απολύτως επειγόντων περιστατικών.

Με βάση τα όσα αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων και του προέδρου κ. Γ. Πέτρου, σε προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου και του Ταμία του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Γεωργίου Κλ. Πέτρου και Ελευθερίου Β. Καραγεώργου με το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Τρικάλων συζητήθηκε η αναγκαιότητα της άμεσης πρόσληψης τριών γιατρών στο ακτινολογικό. «Η λειτουργία των τμημάτων Triplex-μαστού-μαγνήτη απαιτεί την στελέχωση του τμήματος διότι μηχανήματα εκατομμυρίων παραμένουν εν αχρηστία , παροπλισμένα. Ο οργανισμός έχει προνοήσει για 8 θέσεις Ιατρών και σήμερα υπάρχουν μόνο 3.Υπάρχει άμεσος κίνδυνος για λουκέτο στο Νοσοκομείο μας» τονίζει ο κ. Πέτρου.

Στη συνάντηση αυτή ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων έθεσε τα θέματα που θεωρεί ως άμεσης προτεραιότητας προς επίλυση, με άξονα σκέψης ότι πρέπει να υπάρχει ιεράρχηση προτεραιοτήτων ουσίας και όχι επικοινωνίας. Το σκεπτικό μας είναι ότι πρέπει να ενισχυθούν τα τμήματα πρώτης γραμμής, που σηκώνουν το κύριο βάρος στη λειτουργία ενός Νομαρχιακού Νοσοκομείου, εν όψει και του δεύτερου κύματος της πανδημίας κοροναϊού, που αναμένουμε νωρίτερα από τον χειμώνα.

Από εκεί και πέρα το ζήτημα της λειτουργίας  ΜΕΘ-ΜΑΦ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) καλύπτεται με την ενίσχυση της ΜΕΘ με δωρεά 6 κρεβατιών πλήρως εξοπλισμένων , αλλά απαιτεί ουσιαστική υποστήριξη με ανθρώπινο δυναμικό (Ιατρικό και Νοσηλευτικό). Υπάρχει η δέσμευση εξάλλου ότι η δωρεά δεν θα μείνει παροπλισμένη. Πρέπει να συνδυαστεί με λειτουργία ΜΑΦ για την καλύτερη λειτουργία της Μονάδας ενόψει κοροναϊού αναφέρουν οι γιατροί.

 

Σε ότι αφορά το τμήμα επειγόντων περιστατικών, αναφέρουν ότι πρέπει να αυτονομηθεί και να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό. Τρεις γιατροί έχουν ήδη τοποθετηθεί, αλλά ετεροαπασχολούνται σε άλλα τμήματα. Πρέπει σε άμεση προτεραιότητα να τοποθετηθεί και Ιατρός Παθολόγος. Σε δεύτερο χρόνο να οργανωθεί και τμήμα Διαλογής από Γενικούς Ιατρούς για την αποσυμφόρηση και καλλίτερη διαχείριση των περιστατικών.

 

Σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου παίζει η παιδιατρική κλινική όπου και εκεί, όπως αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος με την ενίσχυση με δύο επιπλέον γιατρούς απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε σε εποχές που η κλινική λειτουργούσε το μισό μήνα.  Τέλος, στις παθολογικές κλινικές και στην Ωτορινολαρυγγολογική χρειάζονται δύο επιπλέον γιατροί κι άμεση πρόσληψη ιατρού για την κάλυψη των εξωτερικών ιατρείων αντίστοιχα.

«Ο Διοικητής μας ενημέρωσε ότι υπάρχει συναντίληψη για τις προτεραιότητες. Υπάρχει σε εξέλιξη προκήρυξη θέσεων 11 Ιατρών για το Νοσοκομείο μας, που καλύπτει όμως, μερικώς τις ανάγκες. Από την πλευρά μας θα σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειες της Διοίκησης για την στελέχωση του Νοσοκομείου, με μόνιμο ή επικουρικό προσωπικό. Πρέπει όμως στην κυβέρνηση, στο Υπουργείο Υγείας και στην 5η ΥΠΕ να γίνει αντιληπτό, ότι αν δεν υπάρξουν σοβαρά κίνητρα για τους Ιατρούς δεν θα ανταποκριθούν στις προκηρύξεις και στις προσκλήσεις για στελέχωση. Η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου μας σε συνδυασμό με τη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες του Νομού μας» τονίζει ο κ. Πέτρου.

Back to top button