KidsnewsΣχολές γονέων

Μαζί για το Παιδί : Μια αγκαλιά που χωρά 30.000 παιδιά! Μιλήσαμε με την Διεθ.Προγραμμάτων Μαρία Χατζηνικολάκη

 

Το όραμα που έγινε πράξη, παρέχοντας ίσες σε παιδιά που βιώνουν αναπηρίες, αρρώστιες, φτώχεια και κακοποίηση.

Mazi_giatoPaidi_Logo_Final
Mazi_giatoPaidi_Logo_Final

Εδώ και 20 χρόνια αθόρυβα μα πολύ μεθοδικά το «Μαζί για το Παιδί» στέκεται δίπλα σε παιδιά που το έχουν ανάγκη. Παιδιά που τα πλήττει η φτώχεια, παιδιά που υποφέρουν από κάποια αρρώστια, παιδιά που είναι ανάπηρα, παιδιά που στα πρώτα κιόλας χρόνια τους έχουν δει μόνο το σκληρό πρόσωπο της ζωής.
Το trikalakids.gr σκιαγραφεί την πορεία αυτή και τις κινήσεις του φορέα με αφορμή την τηλεφωνική γραμμή 115-25 η οποία λειτουργεί έχοντας ρόλο συμβουλευτικό για γονείς, παιδιά και εφήβους, ενώ στην γραμμή καταγράφονται ακόμη και περιστατικά κακοποίησης.
Η κα. Μαρία Χατζηνικολάκη Διευθύντρια Προγραμμάτων και Εξεύρεσης Πόρων του «Μαζί για το Παιδί» εξηγεί για το πώς και από ποιους γεννήθηκε ο φορέας που εξυπηρετεί αυτή την στιγμή υπό την σκέπη του 10.000 παιδιά και συνολικά μέσω των προγραμμάτων του 30.000. « Οι συνθήκες στη σημερινή οικογένεια έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά από το παρελθόν. Σήμερα ο κόσμος είναι καλύτερα ενημερωμένος και έχει αποβάλλει αρκετά από τα ταμπού του παρελθόντος, που τον απέτρεπαν από το να επικοινωνήσει με ένα φορέα. Το όραμά μας στο «Μαζί για το Παιδί» είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες για όλους», λέει χαρακτηριστικά στο trikalakids.gr
Την σκυτάλη από την κα. Χατζηνικολάκη παίρνει η συντονίστρια της Γραμμής 115-25 κα. Σοφία Καμαρέτα η οποία εξηγεί τις διαδικασίες στην περίπτωση που υπάρξει καταγγελία κακοποίησης, ενώ λίγο μετά μιλά για την σχολική κακοποίηση η οποία έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

maria hatzinikolaki_mazi gia to paidi

Μαρία Χατζηνικολάκη (Διευθύντρια Προγραμμάτων και Εξεύρεσης Πόρων του «Μαζί για το Παιδί»):Σήμερα, έχουμε καταφέρει να βοηθάμε περισσότερα από 30.000 παιδιά ετησίως
Πώς γεννήθηκε το «Μαζί για το Παιδί;»

«Τα παιδιά έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο. Σε αυτά ανήκει το μέλλον και οφείλουμε να τους δίνουμε ευκαιρίες γιατί είναι αυτά που θα πλάσουν ένα καλύτερο αύριο. Σε αυτό το όραμα δεν χωράνε λυπημένα πρόσωπα, κάθε άλλο, το κάθε παιδί είναι μια ξεχωριστή περίπτωση που του αξίζει να ζει σε ένα περιβάλλον χαράς, ξεγνοιασιάς και ευκαιριών. Ωστόσο, η ζωή δείχνει το σκληρό πρόσωπό της σε πολλά παιδιά από τις πρώτες κιόλας στιγμές τους.
Το «Μαζί για το Παιδί» γεννήθηκε ακριβώς για να αγκαλιάζει όλα αυτά τα παιδιά. Το όραμα της κυρίας Κάρεν Μαυρίδη για μια Ένωση σωματείων παιδικής προστασίας, με ένα όνομα και έναν κοινό σκοπό, που θα λειτουργούσαν ανεξάρτητα αλλά και συνεργατικά, αγκαλιάστηκε με ενθουσιασμό από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης, το 1996.
Από τότε το «Μαζί για το Παιδί» αποτελεί μια Ένωση κοινωφελών σωματείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που βοηθούν παιδιά που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Μαζί τα σωματεία αυτής της Ένωσης, προσφέρουν ευκαιρίες σε περισσότερα από 30.000 παιδιά κάθε χρόνο εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση».

Πως το «Μαζί για το Παιδί» έρχεται σε επαφή με την σύγχρονη ελληνική οικογένεια;

«Το «Μαζί για το Παιδί» είναι ένας φορέας, όπου δραστηριοποιούνται νέοι άνθρωποι με φρέσκιες ιδέες και διάθεση να προσφέρουν κάνοντας τη διαφορά. Την ίδια ώρα και το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από εθελοντές, οι οποίοι με εργάζονται με όραμα και αισιοδοξία, για ένα μέλλον στο οποίο δεν χωρούν παιδιά που υποφέρουν.
Όλα αυτά δημιουργούν τις συνθήκες ώστε το «Μαζί για το Παιδί» να εξελίσσει συνεχώς τις υπηρεσίες του, με σκοπό να έρχεται όλο και πιο κοντά στη σύγχρονη οικογένεια.
Οι συνθήκες στη σημερινή οικογένεια έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά από το παρελθόν. Σήμερα ο κόσμος είναι καλύτερα ενημερωμένος και έχει αποβάλλει αρκετά από τα ταμπού του παρελθόντος, που τον απέτρεπαν από το να επικοινωνήσει με ένα φορέα. Το όραμά μας στο «Μαζί για το Παιδί» είναι να προσφέρουμε υπηρεσίες για όλους, δουλεύοντας προς την κατεύθυνση του να συμβάλλουμε στην κοινωνική ανάπτυξη του τόπου. Μέσα από τις υπηρεσίες μας δε δίνουμε ευκαιρίες μόνο σε όσους τις έχουν ανάγκη, αλλά και σε όσους θέλουν να προσφέρουν στο να κάνουμε μαζί τη διαφορά. Όλα αυτά λειτουργούν ως πόλος έλξης τόσο στην ελληνική οικογένεια, όσο και στα νεαρά άτομα να έρθουν σε επαφή μαζί μας είτε για να μοιραστούν προβληματισμούς, είτε για να προσφέρουν».

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχει θέσει το «Μαζί για το Παιδί;»

«Τα μέλη της Ένωσης σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις, πρωτοστατούν στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας αλλά και την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας σε θέματα που αφορούν βρέφη, παιδιά και εφήβους σε ανάγκη, ενώ οι υπηρεσίες που αφιλοκερδώς προσφέρουν στις εγκαταστάσεις τους, είναι υψηλού επιπέδου και πολλά από τα προγράμματα που αναπτύσσουν, πρότυπα στον τομέα τους.

Σε ότι αφορά τους στόχους μας για το 2016, είναι να συνεχίσουμε να κρατάμε τον πήχη ψηλά στις υπηρεσίες που προσφέρουμε αλλά και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερα προγράμματα, ώστε να ανταποκριθούμε και σε νέες ανάγκες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, που δοκιμάζεται έντονα αυτή την περίοδο.

Σήμερα, έχουμε καταφέρει να βοηθάμε περισσότερα από 30.000 παιδιά ετησίως και να συνεργαζόμαστε σταθερά με περισσότερους από 200 φορείς πανελλαδικά. Το 2016 θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος ώστε να διευρύνουμε, γεωγραφικά και ποσοτικά, το κοινωνικό μας αποτύπωμα.

Το «Μαζί για το Παιδί» και τα σωματεία-μέλη του προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και προγραμμάτων για παιδιά και οικογένειες που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια.

Τα προγράμματα που υλοποιεί το «Μαζί για το Παιδί»:

-«Γραμμή 115 25» | Συμβουλευτική γραμμή για την καθοδήγηση και ψυχο-συναισθηματική στήριξη παιδιών και οικογενειών.
-«Συμβουλευτικό Κέντρο» | Στο Συμβουλευτικό Κέντρο που στεγάζεται στο «Κέντρο Αλληλεγγύης» του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιούνται δωρεάν ατομικές και οικογενειακές συνεδρίες, Ψυχοεκπαιδευτικά Σεμινάρια για γονείς και παιδιά, καθώς και ομιλίες ψυχολόγων σε σχολεία και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Πρόσφατα, προστέθηκαν στις δράσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου και online ομάδες στήριξης γονέων, καθώς και online ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας skype, με στόχο την εξυπηρέτηση του πληθυσμού που δεν μπορεί να επισκεφτεί το Κέντρο.
-«Γίνε κι εσύ κομμάτι της καρδιάς μας» | Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών δημοτικών σχολείων για τον εθελοντισμό.
-«Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» | Πρόγραμμα συγκέντρωσης και διανομής ειδών πρώτης ανάγκης, σε φορείς που εξυπηρετούν ανήλικα παιδιά και άπορες οικογένειες στην Ελλάδα.
-«Είναι σημαντικό να προσφέρεις» | Πρόγραμμα σίτισης άπορων οικογενειών.
-«Είμαι μέσα» | Πιλοτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σχολικής διαρροής στην 7η Σχολική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων».

 

Back to top button