Σχολές γονέων

«Μίλα τώρα» ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό

«Μίλα τώρα» ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό

 
 • 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό ως παιδιά και έφηβοι

 • Το 49% θεωρεί ότι ένα παιδί που εκφοβίζεται δεν ζητά βοήθεια από κανέναν

 • Το τελευταίο τετράμηνο 2021 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε κατά μέσο όρο 2 περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού την ημέρα

 • Η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, διαχειρίζεται 1 κλήση την ημέρα για ψυχολογική υποστήριξη λόγω εκφοβισμού

 • Το φαινόμενο της σχολικής βίας είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας και θέμα δημόσια υγείας

 

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

 
 • § Ως ευρωπαϊκά αναγνωρισμένο «Εθνικό Κέντρο ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό» χάρη στις δράσεις και υπηρεσίες του πανελλαδικά σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο πλαίσιο σχετικού Συμφώνου Συνεργασίας

 • § Έχοντας την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, στο οποίο συμμετέχουν 21 φορείς από 14 κράτη μέλη της Ε.Ε.

 

και το «YouSmile», το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Δίκτυο Μαθητών και Μαθητριών του Οργανισμού, με την υποστήριξη και συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network)

 

ανακοίνωσε την έναρξη ετήσιας πανελλαδικής εκστρατείας με τίτλο «Μίλα Τώρα» για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού / Bullying.

 

Η έναρξη της πανελλαδικής εκστρατείας ανακοινώθηκε 9 Μαρτίου 2022 στη Διαδικτυακή Εκδήλωση, που πραγματοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τίτλο «Μίλα τώρα», με αφορμή την 6η Μαρτίου αναγνωρισμένη στη χώρα μας ως Σχολική ημέρα ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό.

 

Το φαινόμενο λαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, όπως έχει καταγραφεί και στα επίσημα στατιστικά του Οργανισμού. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το τελευταίο τετράμηνο 2021, μέσω της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει διαχειριστεί κατά μέσο όρο 2 περιστατικά ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού ανά σχολική μέρα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού ανταποκρίθηκε και πραγματοποίησε 91 παρεμβάσεις πρόληψης της βίας (bullying cyberbullying) σε σχολεία α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά.

 

Ωστόσο, η ανησυχία για την έκταση αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φαινομένου ενισχύεται και από τα στοιχεία έρευνας, που αφιλοκερδώς διενήργησε η εταιρεία Focus Bari, για «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Βάσει της οποίας:

 
 • 6 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί εκφοβισμό πριν την ενηλικίωσή τους

 • Το 49% θεωρεί ότι ένα παιδί που εκφοβίζεται δεν ζητά βοήθεια από κανέναν

 • Μόνο 2 στους 5 μεταξύ όσων δέχθηκαν εκφοβισμό σε παιδική ηλικία ζήτησαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, με τους γονείς να αποτελούν την 1η τους επιλογή (ποσοστό 18%) και τους εκπαιδευτικούς να αποτελούν τη 2η επιλογή (με ποσοστό μόλις 6%)

 • Το σχολείο φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος χώρος εμφάνισης συμπεριφορών εκφοβισμού

 • Το 70% θεωρεί ότι τα παιδιά επιζητούν την προσοχή με αυτή τη συμπεριφορά εκφοβισμού

 

Καθοριστικό ρόλο στην εκστρατεία έχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του «YouSmile», του Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Δικτύου του Οργανισμού, που παράλληλα μας άλλες ενέργειες, σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα συγκλονιστικό spot όπου αφηγούνται 4 Πραγματικές ιστορίες παιδιών που δέχονται Bullying και έχει διαχειριστεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Back to top button