Kidsnews

Μέρες Παραμυθιού στο Μύλο των Ξωτικών από 26 – 29 Δεκεμβρίου 2019!

26-29 Δεκεμβρίου 2019

5.30 μ.μ.

Στο χώρο εργαστηρίων του Μύλου Ματσόπουλου

[divider]

Καθώς ο Άγιος Βασίλης γυρίζει απ’ άκρη σ’ άκρη το κόσμο για να μοιράσει τα δώρα του στα παιδιά του κόσμου όλου, φέτος στα Τρίκαλα, στο Μύλο των Ξωτικών, αφήνει ένα μαγικό δώρο για τους επισκέπτες του Μύλου!  Αφήνει έναν Καρυοθραύστη!

Και… όταν το ρολόι του Κάστρου της πόλης χτυπήσει μεσάνυχτα και η πόλη βυθιστεί στα όνειρα, ο  στρατιώτης … ζωντανεύει και ταξιδεύει εκείνους που νυχτοπερπατούν και αστροταξιδεύουν σε χώρες αλαργινές και τόσο διαφορετικές, μέσα από ιστορίες μαγικές!!!

Τούτες τις ιστορίες τα ξωτικά του Μύλου, πονηρά πάντα και σκανταλιάρικα, τρέχουν και τις ψιθυρίζουν στα «ευήκοα ώτα» των παραμυθάδων, που μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα επισκεφτούν το Μύλο και θα μας ιστορήσουν στις Μέρες Παραμυθιού, όσα «πήραν τ’ αυτιά» των ξωτικών από το μαγικό κόσμο του Καρυοθραύστη.

Ακούσατε! Ακούσατε!!! Ο Καρυοθραύστης ετούτη τη χρονιά στον Μύλο των Ξωτικών θα μας μεταφέρει σε τόπους μαγικούς κι αλαργινούς, μέσα από ιστορίες που έχουν υφάνει οι λαοί της υφηλίου!!!

Ακούσατε! Ακούσατε!!! Ελάτε να ταξιδέψουμε σε κόσμους μαγικούς με παραμύθια από τόπους κοντινούς και μακρινούς, από λαούς γνωστούς και άγνωστους σε μας, με παραμύθια του κόσμου όλου!

Οι σάλπιγγες θα ηχούν και θα διαλαλούν τις Μέρες του Παραμυθιού που ετούτη τη χρονιά θα ακολουθούν τον Καρυοθραύστη στα μαγικά του ταξίδια,  για να αφουγκραστούν τις ιστορίες που γεννά ο άνθρωπος την πλάση όλη …  Ιστορίες με σπαθιά αλλά και μ’ αερικά, ιστορίες με παλικαριές αλλά και με πονηριές, ιστορίες με κλάματα και γέλια ιστορίες μαγικές μα και αρκετά σοφές… μέσα στη παγωμένη, εορταστική πάντα, ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων στο Μύλο των Ξωτικών!

Από την επομένη των Χριστουγέννων και για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες, τα απογεύματα, θα ακούγονται στο χώρο των εργαστηρίων του Μύλου Ματσόπουλου, από νέους και παλιούς αφηγητές παραμύθια λαϊκά!

 

 

 

 

 

Ιστορίες που ταξίδεψαν από στόμα σε στόμα. 
Ιστορίες που έλεγαν οι άνθρωποι σε όλο το κόσμο.
Ιστορίες που δυναμώνουν την ψυχή και τρέφουν την ελπίδα. 
Ιστορίες που τις έφτιαχναν Παραμυθάδες,
κάτι μεγάλοι ψευταράδες … που έλεγαν Αλήθειες!
Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι είν’ τα παραμύθια!!!

Ιστορίες για παιδιά;
(άνω των 4 ετών)

Ιστορίες  και για μεγάλους!

Αρχή των Παραμυθιών!
Καλησπέρα της Αφεντιάς σας!

 

* Η είσοδος είναι ελεύθερη, το τίμημα όμως που οφείλει κανείς να καταβάλλει για να ακούσει τον αφηγητή, είναι η ήσυχη παρουσία του την ώρα που θα ιστορείται του ήρωα  η δράση…

** Οι «Μέρες Παραμυθιού» επιμελούνται από την αφηγήτρια Μαρία Κατσανούλη

[divider]

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου

Λίλη Λαμπρέλλη, Μουσική: Γιάννης Ψαριώτης

«Παραμύθια με φως στην καρδιά του χειμώνα»

 

Λίλη Λαμπρέλλη:  Με πατρίδα τη Μυτιλήνη και τη Μικρασία, γεννήθηκα στον Πειραιά. Δούλεψα δικηγόρος στην Αθήνα για λίγα φεγγάρια, και μεταφράστρια στις Βρυξέλλες για χρόνια και ζαμάνια.

Εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες είμαι παραμυθού που πα’ να πει πως λέω παραμύθια από την προφορική παράδοση και γράφω ιστορίες για παιδιά και μεγάλους – και τα δυο με το πιο κουβαρντάδικο κομμάτι μου: εκείνο που μπορεί να μοιράζεται και το τραβάει το φως.

Έχουν εκδοθεί 21 βιβλία μου (τα τρία και σε audio book) και ένα σιντί με παραμύθια.

 

Ο Γιάννης Ψαριώτης έχει σπουδάσει ανώτερα θεωρητικά της μουσικής, κιθάρα, ούτι, κρουστά, φλογέρα, ειδική αγωγή και έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου, σύγχρονου χορού κ.α
Εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός σε σχολεία πάνω σε ειδικά προγράμματα εκμάθησης μουσικής (μουσικοκινητική αγωγή).

Γράφει μουσική, στίχους και τραγούδια για το θέατρο και τις μουσικές παραστάσεις του συγκροτήματός του.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια ασχολείται με την αφήγηση παραμυθιών, γράφοντας μουσική, στίχους και τραγούδια για τις αφηγήσεις, καθώς και συμμετέχοντας σ’ αυτές ως μουσικός.

Έχει συνεργαστεί και συνεργάζεται με τις αφηγήτριες (Ανθή Θάνου, Αγνή Στρουμπούλη,  Λίλη Λαμπρέλη κ.α).
Επίσης έχει συμμετάσχει σε παρουσιάσεις, παιδικών βιβλίων με λογοτεχνικά και παραδοσιακά παραμύθια και συμμετέχει στην παραγωγή και την οργάνωση του εκπαιδευτικού-ψυχαγωγικού προγράμματος με τίτλο  “ΒΓΑΛΕ ΤΟ ΤΖΙΝΙ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ” σε συνεργασία με την συγγραφέα και παιδαγωγό Μάρω

[divider]

 

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου

Ακριβή Καλδίρη

«Το δέντρο των ευχών»

Η Ακριβή Καλδίρη είναι δασκάλα. Αγαπάει τα παιδιά, τα παραμύθια και τις αλήθειες τους.

Όταν συνάντησε παραμυθάδες τρανούς, τους ακολούθησε και ζήτησε την τέχνη τους να τη διδάξουν.

Από τότε δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει και λέει ιστορίες  σε παιδιά, σε μεγάλους, σε όσους δρόμους ανοιχτούς γυρεύουν.

 

Ο Γιάννης Ρασούλης γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Σητεία της Κρήτης. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο αλλά παράλληλα ακολούθησε και μουσικές σπουδές.

Έχει συμμετάσχει σε χορωδιακά και μουσικά σχήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε μουσικές σκηνές σε ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο ως κιθαρίστας και τραγουδιστής.

Από το 2014 ασχολείται με την αφήγηση παραμυθιού ως μουσικός συνοδός με έγχορδα, κρουστά και πνευστά μουσικά όργανα.

[divider]

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου

Αγνή Στρουμπούλη

«Ο βασιλιάς με τα τραγίσια αυτιά»

Η Αγνή Στρουμπούλη γεννήθηκε το 1952 στον Πειραιά – από τότε η θάλασσα. Από το 1995 στα Ελληνικά λαϊκά παραμύθια. Μια άλλη θάλασσα μνήμης, ανακάλυψης και παρηγορίας.
Ανθολογήσεις: «Παραμύθια με ανεξιχνίαστες γριές», «Παραμύθια με αρειμάνιους δράκους», «Το Πετειναράκι», «Κάτι κατεργάρηδες ποντικοί», «Αχ! αυτοί οι καλικάντζαροι», «Το κουντουνάκι»,  «Ο δέντρος», «Το περγαλιό», «Το πετροκάραβο», «νάνι, νάνι…»
C.D. : «Τα όργκανα και τα τούμπανα»
Συγγραφή: «Η μύγα», μικρά πεζά
Μεταφράσεις: «Κούκλες και Μαριονέτες», «Το θεατρικό παιχνίδι», «Κάστρα στην άμμο», «Λεξικό του Θεάτρου», «Μια γυναίκα: Καμίλλη Κλωντέλ», «Παραμύθια από το Κάιρο».
Ραδιόφωνο: δεκατρία χρόνια εκπομπές στην Ελληνική Ραδιοφωνία.
Εργαστήρια: 15 χρόνια Εργαστήρια για την Τέχνη της Αφήγησης. Δήμος Αθηναίων, Μουσείο Μπενάκη, Δημόσιες Βιβλιοθήκες, κ. ά.
Παραστάσεις: 24 χρόνια παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό· σε θέατρα, μουσεία, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, φυλακές, βιβλιοθήκες, πολιτιστικά κέντρα, μουσικές σκηνές, φεστιβάλ, πλατείες, συνέδρια.
Κι ακόμα πιο πριν: Κοινωνική λειτουργός και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.
Συνεχίζει ακάθεκτη.

[divider]

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου

Μαρία Μαχαίρα,Μουσική: Αντώνης Καρασταμάτης

«Τα μαγικά κουκιά»

Μαρία Μαχαίρα: Γεννήθηκα στα Ιωάννινα το 1972. Στο δρόμο των παραμυθιών και της αφήγησης με οδήγησε ο ξεχωριστός μου γιος. Οι φανταστικές ιστορίες που σκαρφίζονταν συνέχεια το μικρό του μυαλουδάκι και οι ήρωες που ζωντάνευαν μέσα σ αυτό, υπήρξαν για μένα μεγάλο ερωτηματικό. Θέλησα να καταλάβω τι σημαίνανε. Κι έτσι πριν από μερικά χρόνια έπιασα την άκρη εκείνου του κουβαριού που άρχισε να ξετυλίγεται μπροστά μου σιγά-σιγά και να μου αποκαλύπτει και να μου φανερώνει τον απέραντα πλούσιο και μαγικό κόσμο των λαϊκών παραμυθιών.
Από τότε μαθήτευσα δίπλα σε σπουδαίους αφηγητές (Στέλλιο Πελασγό, Ανθή Θάνου Μάγδα Κοσσίδα, Λίλλη Λαμπρέλη) παρακολούθησα πλήθος βιωματικών εργαστηρίων και θεωρητικών σεμιναρίων. Υπήρξα ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Γιάννενα. Χίλια κι ένα παραμύθια» και της ομάδας «Αδράχτι». Είμαι μέλος του Π.Ο.Φ.Α (Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης). Αφηγήθηκα παραμύθια σε παιδιά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, σε συλλόγους, νοσοκομεία, μουσεία και Δήμους και αντίκρισα τα μαγεμένα βλέμματα και τα πλατιά τους χαμόγελα. Αφηγήθηκα σε φεστιβάλ αφήγησης, έκανα σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών για την Ε.Ρ.Α και συνεργάστηκα και συνεργάζομαι με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων, με το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος της τράπεζας Πειραιώς ΠΙΟΠ καθώς και με δομές Ψυχιατρικής Υγείας.
Συντόνισα σειρά Βιωματικών εργαστηρίων σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλους φορείς. Αφηγήθηκα μύθους, παραμύθια και ιστορίες σε μεγάλους και αντίκρισα στην ματιά τους τη δύναμη που τους πρόσφεραν τα παραμύθια, να συνεχίσουνε να πορεύονται στα δύσκολα μονοπάτια της ζωής.

Αντώνης Καρασταμάτης: Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1968. Κατάγομαι από το Πάτερο Κατσανοχωρίων και ζω στα Ιωάννινα από το 1993. Είμαι ζωγράφος και αγιογράφος και έχω ιστορήσει αρκετές εκκλησίες καθώς κι έχω λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις. Από νεαρή ηλικία ασχολούμαι με την μουσική. Παίζω παραδοσιακά κρουστά και κιθάρα. Επίσης καμώνομαι με τους στίχους και την μουσική κι έχω γράψει δικά μου τραγούδια. Κάποια από αυτά τα τραγούδια έχουν ντύσει παραστάσεις αφήγησης παραμυθιών. Σ’ αυτό το τομέα έχω συνεργαστεί με την θεατροπαιδαγωγό Γιάννα Κούλα καθώς και με την ομάδα «Γιάννενα. Χίλια κι ένα παραμύθια» Το τελευταίο διάστημα συνεργάζομαι με την ομάδα «Αδράχτι» και την παραμυθού Μαρία Μαχαίρα και με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Τελειώνοντας θέλω να προσθέσω πως αισθάνομαι τυχερός που μπήκα στον παραμυθένιο κόσμο της αφήγησης. Όταν παίζω μουσική και τραγουδώ για τα παραμύθια νομίζω πως οι ήρωες των παραμυθιών περνούν ολοζώντανοι μπροστά μου. Έτσι δραπετεύω για λίγο από την σκληρή πραγματικότητα…

 

Back to top button