KidsnewsΥγεία

Η ΣΩΣΤΗ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ – Γράφει η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ανδριάνα Ρόζμους

Το νερό αποτελεί πηγή ζωής και η αξία του στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού είναι ανεκτίμητη. Όπως σε έναν ενήλικα, έτσι και στα παιδιά και στους εφήβους η επαρκής πρόσληψη υγρών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κρίνεται αναγκαία για τη διασφάλιση της υγείας τους.

Γράφει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ανδριάνα Ρόζμους

Το νερό συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού, βοηθά στην πέψη και απορρόφηση των τροφίμων και στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών σε όλους τους ιστούς. Επιπλέον, παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, ενώ περιέχει και ανόργανα στοιχεία, όπως μαγνήσιο και ασβέστιο.

 

Η πλειοψηφία των Οργανισμών Υγείας, διεθνώς, αναφέρεται στη συνολική πρόσληψη νερού, η οποία περιλαμβάνει:

  1. το απλό νερό (βρύσης ή / και εμφιαλωμένο),
  2. το νερό που περιέχεται στα ροφήματα (γάλα, χυμός, τσάι, αναψυκτικά) και
  3. την περιεκτικότητα των τροφίμων σε υγρασία.

Το νερό που περιέχεται στα τρόφιμα παρέχει περίπου το 20% της συνολικής ημερήσιας

πρόσληψης νερού, με πλουσιότερα σε υγρασία τα φρούτα και τα λαχανικά.

 

Ο Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για παιδιά και εφήβους που έχει διαμορφωθεί ειδικά για τον ελληνικό πληθυσμό, προτείνει την κατανάλωση απλού νερού ως τον καταλληλότερο τρόπο ενυδάτωσης, τονίζοντας ότι ροφήματα όπως τα ενεργειακά ποτά, οι χυμοί και τα αναψυκτικά μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλή πρόσληψη απλών σακχάρων, επιβαρύνοντας το σωματικό βάρος και την υγεία των δοντιών.

 

Οι καθημερινές ανάγκες του παιδιού και του εφήβου σε νερό εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος και το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας. Σε περιόδους έντονης ζέστης ή έντονης άσκησης οι απαιτήσεις παιδιών και εφήβων σε υγρά είναι μεγαλύτερες.

Η ημερήσια κατανάλωση υγρών θα πρέπει τουλάχιστον να καλύπτει τις φυσιολογικές απώλειες του νερού μέσω των ούρων, κοπράνων, αναπνοής και εφίδρωσης. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται επαρκώς οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά, παρατηρούνται δυσάρεστες συνέπειες, όπως αίσθημα δυσφορίας, μείωση φυσικής αντοχής, υπνηλία, ξηρότητα στόματος και χειλιών, ζάλη, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης. Αν διαπιστωθεί η ύπαρξη κάποιου ή κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να χορηγηθούν υγρά στο παιδί/έφηβο, σταδιακά, μέχρι να επανέλθει η ισορροπία.

 

Χρήσιμες συμβουλές:

→ προτιμήστε το νερό της βρύσης, εφόσον είναι ασφαλές και διαθέσιμο.

→ προτιμήστε το νερό ως μέσο ενυδάτωσης έναντι φρουτοχυμών, αναψυκτικών, κα.

→ υπενθυμίζετε συχνά στα παιδιά να πίνουν νερό, γιατί καμιά φορά όντας απασχολημένα ξεχνιούνται.

→ ενθαρρύνετε τα παιδιά να πίνουν νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ξεκινώντας από το πρωί, και εφοδιάστε τα με μπουκάλι ή παγούρι με νερό στο σχολείο, στις δραστηριότητες, στη βόλτα.

→ ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη (καφές, μαύρο τσάι, ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά τύπου κόλα) δε θα πρέπει να δίνονται σε παιδιά, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε υπερένταση, αϋπνίες και αφυδάτωση.

→ η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να απαγορεύεται σε παιδιά και εφήβους (νομοθετικά ισχύει), γιατί επηρεάζει αρνητικά την σωματική και ψυχική υγεία τους.

 

Πίνακας ενδεικτικής κατανάλωσης υγρών ανάλογα με την ηλικία:

 

  1 – 2  ετών 2 – 3 ετών 4 – 8 ετών 9 – 13 ετών 14 – 18 ετών
Υγρά*

(νερό, γάλα, ροφήματα, χυμοί, σούπες κ.ά.)

5 ποτήρια

/ ημέρα

5 ποτήρια

/ ημέρα

6 – 7 ποτήρια

/ ημέρα

8 –10 ποτήρια

/ ημέρα

10 –12 ποτήρια

/ ημέρα

Νερό 3 – 4 ποτήρια

/ ημέρα

3 – 4 ποτήρια

/ ημέρα

4 – 5 ποτήρια

/ ημέρα

6 – 8 ποτήρια

/ ημέρα

 

8 –10 ποτήρια

/ ημέρα

 

 

*Θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην κατανάλωση νερού. Το νερό συμπεριλαμβάνεται στην πρόσληψη υγρών.

Μην Ξεχνάτε: αν το παιδί ή ο έφηβος κάνει έντονη σωματική δραστηριότητα, τότε χρειάζεται να καταναλώνει περισσότερο νερό.

 

Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους

 

Back to top button