Υγεία

Η πρόληψη μειώνει τον αριθμό των καπνιστών

«Κάπνισμα: πρόληψη, γνώση και συμμόρφωση» ήταν το θέμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο 1ο ΓΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ από τον πνευμονολόγο Κοκκίνη Φοίβο – Παναγιώτη, συντονιστή διευθυντή του πνευμονολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων.
Την ομιλία παρακολούθησαν οι μαθητές της Α και Β τάξης του σχολείου μας. Στην ομιλία, στην οποία παραβρέθηκε και η κυρία Στηργιάρη Σταματία, επισκέπτρια υγείας του ιατρείου διακοπής καπνίσματος του γενικού νοσοκομείου Τρικάλων, ο κύριος Κοκκίνης αναφέρθηκε στις αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους στο κάπνισμα, στα προβλήματα που αυτό δημιουργεί, καθώς και σε μεθόδους διακοπής του.
Σύμφωνα με τον κύριο Κοκκίνη η κυριότερη αιτία που αρχίζουν οι περισσότεροι το κάπνισμα είναι ο μιμητισμός. Οι δε επιπτώσεις στην υγεία συνοψίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες, στους καρκίνους και στις καρδιαγγειακές παθήσεις, που σε συνδυασμό με τον εθισμό που προκαλεί το κάπνισμα, αποτελούν το νούμερο ένα κίνδυνο για την υγεία παγκοσμίως.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στο παθητικό κάπνισμα το οποίο είναι εξίσου επικίνδυνο με το ενεργητικό κάπνισμα, παρόλο που ο κόσμος δεν του δίνει και μεγάλη σημασία. Αναφορά έγινε επίσης και στο άτμισμα (ηλεκτρονικό τσιγάρο) το οποίο, σύμφωνα με τον ομιλητή είναι και αυτό επικίνδυνο. Στο τέλος της παρουσίασης έγιναν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις από τους μαθητές, οι οποίες απαντήθηκαν από τον ομιλητή.

Back to top button