Σχολές γονέων

Η προσφορά του παραμυθιού στα παιδιά προσχολικής ηλικίας,από τη λογοθεραπεύτρια Ζωή Μπιμπούδη

Η ανάγνωση βιβλίων είναι πολύτιμη πνευματική τροφή στα παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς βοηθάει στην :
Ενδυνάμωση της σχέσης γονέα – παιδιού: Η ώρα της ανάγνωσης είναι μία πολύ ευχάριστη ώρα που απολαμβάνουν τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς. Επίσης, είναι μία ευκαιρία να συζητήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους.κατάλογος
Ανάπτυξη της φαντασίας: Τα παραμύθια αναπτύσσουν την παιδική φαντασία και η φαντασία θα βοηθήσει τα παιδιά στο παιχνίδι τους που κυριαρχεί σ’ αυτή την ηλικία. Τα παιδιά χρησιμοποιούν τις ιστορίες και τους ήρωες στο παιχνίδι ρόλων.
Λύση των προβλημάτων: Τα παιδιά μαθαίνουν να επιλύουν τα προβλήματά τους με δημιουργικό τρόπο. Διδάσκονται από τους ήρωες μιας ιστορίας να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους με θάρρος και υπομονή.
Αγάπη για το διάβασμα: Όταν οι γονείς διαβάζουν στα παιδιά τους ταυτόχρονα τους μεταδίδουν την αγάπη για το βιβλίο. Τα παιδιά απολαμβάνουν το διάβασμα και μαθαίνουν να ζουν με τα βιβλία.
Ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων: Η παιδική λογοτεχνία βοηθάει στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού. Μαθαίνουν σύνθετες και αντίθετες λέξεις, τη σημασία των ρημάτων, των ουσιαστικών, των επιθέτων, κατανοούν τον ενικό και πληθυντικό αριθμό και χρησιμοποιούν χρόνους.
Ανάπτυξη της ικανότητας της γραφής: Τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με την παιδική λογοτεχνία αναπτύσσουν δημιουργική γραφή και εκφράζουν την γνώμη τους με εποικοδομητικό τρόπο.
Ανάπτυξη της αναγνωστικής ικανότητας: Όταν οι γονείς διαβάζουν στα παιδιά τους ιστορίες και παραμύθια τους εξασφαλίζουν μία καλή επίδοση στις δραστηριότητες ανάγνωσης.
Απόκτηση γνώσεων: Αποκτιούνται αβίαστα γνώσεις και επέρχεται φυσιολογική ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων του παιδιού.
Ηθική ανάπτυξη: Μέσω της ανάγνωσης καλλιεργούνται πρότυπα συμπεριφοράς όπως ο σεβασμός, η κατανόηση, η αλληλοβοήθεια, η συμπαράσταση κ.λ.π.
Κατανόηση των συναισθημάτων τους: Διαβάζοντας ιστορίες με ήρωες που νιώθουν παρόμοια συναισθήματα με τα δικά τους και γίνονται αποδεκτά, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν, να αποδέχονται και να εκφράζουν τα δικά τους συναισθήματα.
Συναισθηματική ωρίμανση: Με την αφήγηση και την ταύτιση με τους ήρωες ενδυναμώνεται ο ψυχικός κόσμος, συνειδητοποιεί την πραγματικότητα, επιτυγχάνεται η επιβεβαίωση, καλλιεργείται ο προγραμματισμός,η δουλειά και οι υγιείς συνήθειες.
Ανάπτυξη της κοινωνικής συμπεριφοράς: Το παιδί καθοδηγείται σε σωστούς τρόπους συμπεριφοράς, κατανοεί τις ιδιαιτερότητες των ανθρώπων, καλλιεργείται η αλληλοβοήθεια, ο σεβασμός, η κατανόηση και η αισιοδοξία.
Προσωπική ευχαρίστηση:Το παιδί απολαμβάνει να ακούει παραμύθια και να δημιουργεί και το ίδιο ιστορίες.
Συνεπώς η προσφορά των παραμυθιών στα παιδιά είναι μεγάλη. Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να αφιερώνουν χρόνο στην διήγηση των παραμυθιών με το δικό τους προσωπικό στυλ. Μία καλή ώρα είναι το βράδυ πριν κοιμηθεί το παιδί. Μπορούν να διαβάζουν για διασκέδαση, για ξεκούραση και για επιβράβευση. Παράλληλα, οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν να παιδιά να διηγούνται παραμύθια και να δημιουργούν τα δικά τους.

Μπιμπούδη Ζωή
Λογοθεραπεύτρια

Back to top button