Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Υγεία

Η Παραδοσιακή βασιλόπιτα στο μικροσκόπιο του διαιτολόγου

Γράφει η: Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc Αθλητικής Διατροφής

 

Οι παραδοσιακές πίτες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εορταστικού τραπεζιού στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, η βασιλόπιτα έχει τη μορφή πίτας και μάλιστα αλμυρής, λόγω της αυξημένης παραγωγής τυριού και κρέατος στην περιοχή!Η επικρατέστερη εκδοχή της βασιλόπιτας είναι η κρεατόπιτα, που συνδυάζει κρέας, τυριά και ενίοτε τραχανά.

Ανεξάρτητα πάντως από τα υλικά, χαρακτηριστικό γνώρισμα της παραδοσιακής βασιλόπιτας είναι τα πολλά φύλλα, ως σύμβολο αφθονίας και πλούτου για τη νέα χρονιά!

Στο  σημερινό άρθρο, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε τη διατροφική αξία της σπανακόπιτας, της τυρόπιτας και της κρεατόπιτας. Όποια κι αν διαλέξετε, μην παραλείψετε να βάλετε το τυχερό φλουρί!

Η θρεπτική αξία των τριών πιο δημοφιλών ειδών πίτας *

Από τη διατροφική ανάλυση και σύγκριση των τριών πιο δημοφιλών ειδών πίτας, προκύπτει ότι η σπανακόπιτα έχει τις λιγότερες θερμίδες, ενώ η κρεατόπιτα έχει τις περισσότερες. Αυτό οφείλεται στα ολικά λιπαρά της κρεατόπιτας και ιδιαίτερα στα κορεσμένα λιπαρά που προέρχονται από το κρέας και τα μονοακόρεστα λιπαρά, που προέρχονται από το ελαιόλαδο της συνταγής.

Το θερμιδικό περιεχόμενο της τυρόπιτας βρίσκεται «κάπου στη μέση», ενώ η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη (με το μεγαλύτερο μέρος να είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας) είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τις άλλες δύο πίτες, εξαιτίας του τυριού που περιέχει. Η περιεκτικότητά της σε νάτριο, είναι επίσης υψηλότερη από ό,τι τα άλλα δύο είδη πίτας.


Συμβουλή σερβιρίσματος

Προκειμένου να αυξήσετε την κατανάλωση πρωτεΐνης, μπορείτε να συνοδέψετε τη σπανακόπιτα με γιαούρτι, που έχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Όσον αφορά την τυρόπιτα, προκειμένου να μειώσετε τις θερμίδες που προέρχονται από τα λιπαρά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, κατά την παρασκευή της, φέτα με χαμηλά λιπαρά. Τέλος, στην κρεατόπιτα προτιμήστε να βάλετε άπαχα κομμάτια κρέατος ή αφαιρέστε το ορατό λίπος του κρέατος, προκείμενου να μειώσετε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων, αλλά και τις θερμίδες της πίτας.

 

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία και ευτυχία!

 

Back to top button