Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
KidsnewsΥγεία

Η Θεσσαλία η περιφέρεια με τα περισσότερα κρούσματα σε παιδιά – Τι προβλέπεται για τη νοσηλεία νεογνών, νηπίων και εφήβων κρουσμάτων στην Υγειονομική Περιφέρεια

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και συντονιστής λοιμοξιωλόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γιώργος Συρογιαννόπουλος αναφορικά με την πανδημία αλλά και την έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στην Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας

[divider]

 

Κινούμαστε πρόσω ολοταχώς για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα αλλά και στη Δυτική Θεσσαλία. Η νέα κατάσταση δεν αποκλείεται να σημάνει και αύξηση των κρουσμάτων στον παιδικό πληθυσμό της περιοχής μας αλλά και των παιδιών που μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία. Οπότε έχει σημασία να δούμε τι προβλέπεται με βάση τα μέχρι τώρα πρωτόκολλα αλλά και με βάση τις υπάρχουσες υποδομές για τη διαχείριση των κρουσμάτων κορονοϊού στα παιδιά.

Ρεπορτάζ: Ελένη Χολέβα

Ξεκινώντας από το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων έχει διαμορφωθεί θάλαμος οχτώ κλινών που φιλοξενεί τα παιδιά που θα αποτελούν ύποπτα κρούσματα. Ο αριθμός μπορεί αυτή τη στιγμή να φαίνεται επαρκής, όμως με τις ιώσεις των φθινοπωρινών μηνών που παρουσιάζουν αντίστοιχα συμπτώματα με αυτά του κορονοϊού, προβλέπεται να υπαρκαλυφθεί ο αριθμός αυτός κατά πολύ.

Για την περίπτωση που ένα παιδί χρειαστεί νοσηλεία μιλήσαμε με τον καθηγητή Παιδιατρικής και συντονιστή λοιμοξιωλόγο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γιώργος Συρογιαννόπουλος. Ο κ. Συρογιαννόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ότι αφορά την επάρκεια των υποδομών για τον παιδικό πληθυσμό, στηριζόμενος κυρίως στο γεγονός ότι τα παιδιά που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα είναι ελάχιστα ενώ για όσα εμφανίζουν ήπια συμπτώματα και κριθεί νοσηλεία τότε θα μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, παρακολουθούμενα ωστόσο από το Ιατρικό προσωπικό της Παιδιατρικής Κλινικής.

Όπως ανέφερε, «Η απόφαση για το πώς θα διαχειριστούμε ένα θετικό κρούσμα σε παιδί λαμβάνεται σε συνάρτηση με την κατάσταση της υγείας του αλλά και με άλλα κριτήρια όπως είναι το περιβάλλον που ζει. Σίγουρα, δεν αναμένουμε να υπάρξει υπερπληρότητα λόγω των παιδιών».

[divider]

Περισσότερα παιδιά στη Θεσσαλία

Πάντως, μέχρι στιγμής η Θεσσαλία είναι η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα σε παιδιά. Μέχρι αρχές καλοκαιριού είχαμε 47 καταγεγραμμένα κρούσματα σε παιδιά εως 16 ετών, ενώ το νούμερο αυτό εκτιμάται ότι ήδη κινείται στο 50-60. Αυτό σημαίνει ότι με το άνοιγμα των σχολείων προφανώς τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται απόλυτα και με ιδιαίτερη προσοχή.

Από την πλευρά του ο κ. Συρογιαννόπουλος εκτιμά ότι η περιφέρεια ήταν και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη απέναντι στο θέμα της πανδημίας με τους κατοίκους της να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή τηρώντας σε μεγάλο βαθμό τα μέτρα προστασίας. Από εκεί και πέρα, οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται βήμα βήμα.

[divider]

Κενό που στοιχίζει ζωές η έλλειψη ΜΕΘ Παίδων

Βέβαια, οι υποδομές σε ότι αφορά την κάλυψη των παιδιατρικών περιστατικών δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν στον Covid ο οποίος όμως αναδεικνύει για ακόμη μια φορά το πόσο μεγάλο είναι το κενό της μη ύπαρξης Παιδιατρικής ΜΕΘ.

Αυτή τη στιγμή, οποιοδήποτε περιστατικό παιδιού χρειαστεί να νοσηλευτεί σε Εντατική, αναγκάζεται να διακομιστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτό δυστυχώς, μας έχει στοιχίσει σε ζωές παιδιών και δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί μια εγκληματική έλλειψη για την κεντρική  Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας.

Μάλιστα, το θέμα έθεσε πρόσφατα στο υπουργείο για ακόμη μια φορά ο Καθηγητής κ. Συρογιαννόπουλος εκθέτοντας με επιχειρήματα την αναγκαιότητα της δημιουργίας Εντατικής Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όμως και πάλι αυτό δεν διασφαλίζει την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος.

Το πώς αντιμετωπίζουμε τη δημόσια υγεία στη χώρα βέβαια δεν είναι κάτι άγνωστο και η έλλειψη ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλία δείχνει την επικινδυνότητα των μέχρι τώρα χειρισμών. Όπως επισημαίνει και ο Καθηγητής προ δέκα ετών το Ίδρυμα Νιάρχος είχε αποφασίσει να δημιουργήσει ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας καλύπτοντας συνολικά το κόστος κατασκευής και εξοπλισμού. Κι ενώ υπήρξε αρχικά η απόφαση δημιουργίας της, εκ των υστέρων και ελέω λιτότητας, αποφασίστηκε ότι το δημόσιο δεν μπορούσε να αντέξει το κόστος λειτουργίας της.

 

 

Back to top button