Kidsnews

Ευρωπαϊκή Εδβομάδα Κινητικότητας 2016: Δείτε τις δράσεις που θα γίνουν στα Τρίκαλα!

Πλήθος δράσεων για μια πραγματική πόλη του ποδηλάτου και για τη Βιώσιμη Κινητικότητα, διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Τρικκαίων. στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης 2016.

 

Με φετινό σύνθημα το «Έξυπνη κινητικότητα. Ισχυρή οικονομία», οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν τους τρόπους για την ποιοτική βελτίωση της ζωής τους. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την παρακαταθήκη της περυσινής ένταξης του Δήμου, στους 10 της Βιώσιμης Κινητικότητας σε όλη την Ευρώπη. Επομένως, φέτος, ο πήχυς ανεβαίνει ψηλότερα και για τον λόγο αυτόν, οι εκδηλώσεις δίνουν την ευκαιρία, να συνδυαστεί η μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητο, με κίνηση, με δράσει, με άθληση.

Το φετινό πρόγραμμα είναι εξαιρετικά πλούσιο και περιλαμβάνει μια έκπληξη και μια καινοτομία. Η έκπληξη είναι η παρουσίαση των στόχων και αρχών του CityMobil2, δηλαδή της συνέχειας του προγράμματος του λεωφορείου Χωρίς Οδηγό, με την παγκόσμια αναγνώριση και επιτυχία. Η καινοτομία είναι η ενεργοποίηση του ποδηλάτου, ως του κοινού μέσου για την ενασχόληση του καθενός με δραστηριότητες κάθε είδους: από τοξοβολία και αναρρίχηση, μέχρι κινηματογράφο και μουσική. Εξάλλου, στα Τρίκαλα με το ποδήλατο όλα γίνονται πιο απλά…
Ένα τρίτο στοιχείο, είναι η ουσιαστική συγκεκριμενοποίηση μέτρων υπέρ του ποδηλάτου. Εκτός από την ποδηλατοβόλτα στον περιαστικό ποδηλατόδρομο και την εκδρομή στη λίμνη Γκιζλή, εκτός από βόλτα με ποδήλατα εντός πόλης, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
– σήμανση στον ποδηλατόδρομο της οδού Καλαμπάκας
– ποδηλατοφανάρια
– νέα ποδηλατοστάσια
Κι όλα αυτά, ολοκληρώνονται με την αντίστροφη μέτρηση για την ένραξη του 6ου Μύλου των Ξωτικών, στις 26 Νοεμβρίου 2016.
Οι εκδηλώσεις θα συζητηθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου 2016. Τα δε χρήματα για όλες αυτές της εκδηλώσεις δεν βαρύνουν τον Δήμο, καθώς τα 10.000 ευρώ προέρχονται από το «Πράσινο Ταμείο»

 

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που προτείνονται, είναι:

kinitikotita 2016

 1. Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

 

 • 00: Δενδροφύτευση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής με τη συμμετοχή του Ειδικού Σχολείου και Δημοτικών – Νηπιαγωγείων Μπάρας.
 • 00-19.00: Επίδειξη RAFTING στο ποτάμι από τη Γέφυρα Γούρνας έως τη Γέφυρα του Ασκληπιού, από την TREKKING HELLAS – ΣΠΟΡ ΣΤΗ ΦΥΣΗ και με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 • 00: Παράσταση Θεάτρου Σκιών από το Δημοτικό Κουκλοθέατρο με το έργο «Ο Μαυροσύννεφος και το Φτερωτό Ποδήλατο», στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου.
 • 30: Μουσικά ακούσματα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων, στην Κεντρική Πλατεία Τρικάλων.

 

 1. Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

 

 • 00- 13.00: Επίδειξη ΚΑΓΙΑΚ στο ποτάμι από τη Γέφυρα Γούρνας έως τη Γέφυρα του Ασκληπιού, με τη συμμετοχή του ΣΟΧΤ.
 • 00- 13.00: PIT – STOP έξω από κοντινά κεντρικά καταστήματα ποδηλάτων με τη συμμετοχή εθελοντών και παιδιών οι οποίοι θα  απευθύνονται στους πολίτες της πόλης μας και θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο  σχετικά με τους τρόπους και τα προβλήματα κινητικότητας στην πόλη μας και θα μοιράζουν φυλλάδια για τις δράσεις , την ασφαλή οδήγηση ποδηλάτου κ.α.  Τα καταστήματα  θα προσφέρουν δωρεάν service ποδηλάτου.
 • 00-14.00: PIT – STOP έξω από το ΙNFOPOINT της Κεντρικής Πλατείας με τη συμμετοχή εθελοντών  και παιδιών οι οποίοι θα  απευθύνονται στους πολίτες της πόλης μας και θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο  σχετικά με τους τρόπους και τα προβλήματα κινητικότητας στην πόλη μας και θα μοιράζουν φυλλάδια για τις δράσεις , την ασφαλή οδήγηση ποδηλάτου κ.α., ενώ παράλληλα θα γίνουν δράσεις-  με τη συμμετοχή ποδηλατικών συλλόγων καθώς και  επιδείξεις αγώνων SKATE.
 • 00 – 19.30: Περιπατητική διαδρομή 3,5 χλμ. (ΦΡΟΥΡΙΟ- ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ- ΠΟΤΑΜΙ)

 

 1. Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

 

 • 00: Ποδηλατοβόλτα στον Περιαστικό Ποδηλατοδρόμο 20 χλμ. με τη συμμετοχή πολιτών και ποδηλατικών συλλόγων, με εκκίνηση Δημαρχείο Τρικάλων,  ολιγόωρη στάση στη  Λίμνη Κιζλή- Κεφαλόβρυσο (και επιστροφή). Στη Λίμνη, οι συμμετέχοντες, θα μπορούν να ξεκουραστούν για λίγο  κάνοντας πικ-νικ καθώς και μια βόλτα  με τις βάρκες. Επίσης το Αστικό Κτελ θα μεταφέρει δωρεάν τους  πολίτες   στη Λίμνη.
 • Παράλληλες δράσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες  από τους εθελοντές με αφορμή την έλευση του ελπιδοφόρου στην πόλη μας.
 • 00- 13.00: Επίδειξη ΚΑΓΙΑΚ στο ποτάμι από τη Γέφυρα Γούρνας έως τη Γέφυρα του Ασκληπιού και ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ κάτω από την Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων με τη συμμετοχή του ΣΟΧΤ.

 

 1. Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

 

 • 00- 13.00: ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ κάτω από την Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων από τον ΣΟΧΤ, με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
 • 00-13.00 Θεατρικά Δρώμενα σε κεντρικά σημεία της πόλης.
 • 00: Προβολή ταινίας, από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων, στο υπαίθριο θεατράκι στο χώρο ανάπλασης των παλαιών φυλακών, παραπλεύρως Τζαμί.

 

 1. Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

 

 • 00-13.00: Τοξοβολία και FLYING- FOX στο άλσος Προφήτη Ηλία, από την TREKKING HELLAS – ΣΠΟΡ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης οι μαθητές θα έχουν μια μικρή ενημέρωση για το όφελος του περιβάλλοντος από τη σωστή χρήση των Μέσων Μεταφοράς, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου.
 • 00: Δράσεις από τη ΣΕΦΑΑ, στο Πάρκο Αι- Γιώργη, με θέμα « ΑΣΚΗΣΗ- ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ – Όλη η πόλη σε κίνηση».

 

 1. Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

 

 • 00: Ποδηλατοβόλτα στον αστικό ποδηλατόδρομο με σημείο εκκίνησης το Δημαρχείο Τρικάλων.
 • 00: Παρουσίαση του Προγράμματος “CITY MOBIL 3”, στη Δωροθέα Σχολή, από την e- trikala.
 • 00: ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ κάτω από την Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων, από τον ΣΟΧΤ.
 • 00: Αγώνα χόκεϊ επί ασφάλτου, στην Πλατεία Παλαιού Δεσποτικού.

PODILATAOLA

 1. Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 – «ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ»

 

 • 00- 22.00: Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων, στο τμήμα των οδών Κανούτα – Όθωνος, από την συμβολή αυτών με τις οδούς Χατζηγάκη έως και Γαριβάλδη ( γέφυρα παλιού ΚΤΕΛ).
 • 00: Αναβίωση παλαιών ομαδικών παιχνιδιών, από τους Εθελοντές, με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε τμήμα δρόμου στην οδό Κανούτα, παραπλεύρως ξενοδοχείου «Αχίλλειο».
 • 00: Ζωγραφική στο δρόμο, με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην πλατεία Ρήγα Φερραίου Τρικάλων.
 • 00: ΣΚΑΚΙ από τον Σκακιστικό Σύλλογο και το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου, με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε τμήμα δρόμου στην οδό Κανούτα, παραπλεύρως ξενοδοχείου «Αχίλλειο».
 • 00- 13.00: Επίδειξη σπάνιων ποδηλάτων στον πεζόδρομο Ασκληπιού. Οι πολίτες θα μπορούν να τα δοκιμάσουν κάνοντας μια μικρή βόλτα στον πεζόδρομο.
 • 00: Κλείσιμο επταήμερων εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στην Κεντρική πλατεία, μετρώντας αντίστροφα (COUNTDOWN)  τις ημέρες για την έναρξη του Μύλου των Ξωτικών.
 • 00: RIVER – PARTY, κάτω από την Κεντρική Γέφυρα της πόλης.

 

 1. Eβδομάδα ασφαλούς οδήγησης από το Ινστιτούτο  Ασφαλούς οδήγησης Παναγιώτη Μυλωνά, για τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου του Δήμου Τρικκαίων από 19 έως 24/9/2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων  για ενημέρωση και μετέπειτα για πρακτική εξάσκηση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

 

-Παροχή Δωρεάν δρομολογίων του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Α.Ε., για τους πολίτες την Τρίτη 22/09/20106 «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο».

 

– Παροχή Δωρεάν δρομολογίων του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Α.Ε., για τους πολίτες   με το τρενάκι,  με αφετηρία την Κεντρική Πλατεία Τρικάλων και Τερματισμό το Πανηγύρι από 14 έως 20 Σεπτεμβρίου 2016,  και από ώρα 8.00 έως 14.00

 

-Παροχή Δωρεάν δρομολογίων του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Α.Ε., για τους πολίτες την Κυριακή 18/09/2016 με προορισμό  τη Λίμνη Κιζλή- Κεφαλόβρυσο (και επιστροφή).

 

ΜΟΝΙΜΑ ΜΕΤΡΑ

 

 1. Εργασίες σήμανσης στο  νέο ποδηλατόδρομο.
 2. Σήμανση ποδηλατοδρόμου επί της οδού Καλαμπάκας.
 3. Τοποθέτηση ποδηλατοφάναρου για την διευκόλυνση των ποδηλάτων, σε φανάρι επί της οδού Καποδιστρίου & Ασκληπιού.
 4. Τοποθέτηση φανάρι με ακουστικό σήμα για την διευκόλυνση ατόμων με ειδικές ανάγκες,  σε φανάρι  στη συμβολή των οδών  Κοραή και Κανούτα.
 5. Τοποθέτηση ιδιαίτερων ποδηλατοστασίων σε κεντρικά σημεία της πόλης.
 6. Κατασκευή ράμπων ΑΜΕΑ, σε κεντρικά σημεία της πόλης.

 

Back to top button