Υγεία

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την καρδιά του παιδιού

Με αφορμή την ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης  για τις ανάγκες και τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, πραγματοποιήθηκε ημερίδα από το δήμο Τρικκαίων με τη συνδιοργάνωση του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων και την  Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων.  Κατά την εκδήλωση, μίλησαν γι’άυτό το τόσο σημαντικό θέμα, οι Καλτσάς Θωμάς, Καρδιολόγος – Παιδοκαρδιολόγος, Dr. Αθανάσιος Μουσιώλης, Γυναικολόγος Μαιευτήρας (Εξειδίκευση στον προγεννητικό έλεγχο), Φώτης Μάρης, Παιδίατρος ΓΝΤ ενώ τοποθετήθηκε  και η εκπρόσωπος του συλλόγου «Η Καρδιά του Παιδιού» κα Μάρθα Γκάνια.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα  γεννιούνται 800 -1.000 παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Αυτό ο αριθμός αντιστοιχεί στο  ποσοστό 0,8-1% των 100.000 γεννήσεων ετησίως. Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους κατά το πρώτο έτος της ζωής του βρέφους από οποιαδήποτε άλλη γενετική ανωμαλία.

Ο όρος «Συγγενής» υποδεικνύει μια εκ γενετής δυσπλασία στην καρδιά ή στα αγγεία που απειλεί τη ζωή του βρέφους από τη πρώτη στιγμή της ύπαρξης του.
Ορισμένες φορές η συγγενής ανωμαλία της καρδιάς είναι ελαφριάς μορφής και δεν παρουσιάζονται συμπτώματα. Σε άλλες όμως περιπτώσεις, τα συμπτώματα είναι τόσο έντονα που το νεογέννητο νοσεί αμέσως μετά τη γέννησή του. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που τα συμπτώματα της συγγενούς καρδιοπάθειας εμφανίζονται αργότερα στην παιδική, εφηβική ηλικία ή ακόμα και μετά την ενηλικίωση.

Η σωστή διάγνωση και  η έγκαιρη αντιμετώπιση θα επιτρέψει στο 80% των παιδιών αυτών όχι μόνο την ενηλικίωση, αλλά και ένα άκρως ικανοποιητικό προσδόκιμο ζωής και πλήρη ένταξη στο κοινωνικό σύστημα.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών, “Η Καρδιά του Παιδιού” έστειλε μήνυμα αγάπης και αισιοδοξίας  και απευθύνει πρόσκληση προς όλους να γίνουν κοινωνοί του μηνύματος της «Στηρίζουμε την “Καρδιά του Παιδιού” με την καρδιά μας».

Back to top button