Υγεία

Δ. Τρικκαίων: Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος για πρόληψη και υγεία

Μια ακόμη δράση για την υγεία των τρικαλινών υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων. Με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου και το Παράρτημα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στα Τρίκαλα συνεργάστηκαν και συμμετέχουν στο πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφικού Ελέγχου  που στηρίζεται από την Κ.Ε.Δ.Ε.

Η μονάδα μαστογράφου συνεχίζοντας το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης θα βρίσκεται:

Πέμπτη 10, Παρασκευή 11 και  Σάββατο 12  Σεπτεμβρίου 2020 στον αύλειο χώρο του Ε΄ΚΑΠΗ, Θεοδοσοπούλου κ’ Τζουμαγιάς (έναντι ΔΕΗ)

Τηλέφωνο για ραντεβού: 24310 / 27943  (καθημερινές 08:00-13:00).

Τα ραντεβού θα κλείνονται με σειρά προτεραιότητας.

Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο.

– Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών

– Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες

– Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό

– Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 7.500.

Παρ’ όλη την υψηλή συχνότητα της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητα της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.

Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Η κοινή αυτή προσπάθεια αφορά στο ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες μπορούν να εξετάζονται, ώστε να ενισχυθεί η πρόληψη και να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.

«Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Back to top button