Fashion&Beauty

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΥΓΙΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΑ ΜΑΛΛΙΑ – H διαιτολόγος Ανδριάνα Ρόζμους μας συμβουλεύει

Τα μαλλιά είναι συχνά “καθρέφτης” της διατροφικής μας κατάστασης, αφού η υφή τους, η κατάσταση της τρίχας και η λάμψη τους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από την τροφή μας. Διατροφικές ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε μαλλιά θαμπά, αδύναμα και εύθρυπτα.

Θρεπτικά συστατικά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία των μαλλιών είναι η πρωτεΐνη, η βιταμίνη Α, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C, ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, τα Ω3 λιπαρά οξέα και το νερό.

Πιο συγκεκριμένα:

 Πρωτεΐνη:  η μη ικανοποιητική πρόσληψη πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση κάνει τα μαλλιά αδύναμα και ξηρά, ενώ αν συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

 Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το άπαχο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά , ψάρια και θαλασσινά, αυγά, όσπρια, σπόροι και ξηροί καρποί.

 

Βιταμίνη Α: η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α είναι σημαντική για να ολοκληρωθεί σωστά η ανάπτυξη κυττάρων και ιστών του σώματος, όπως τα μαλλιά. Παρατεταμένη ανεπαρκής πρόσληψη της βιταμίνης αυτής μπορεί να οδηγήσει σε τριχόπτωση, απολέπιση ή πιτυρίδα.

 

Η βιταμίνη Α υπάρχει σε ζωικά τρόφιμα με τη μορφή της ρετινόλης, όπως αυγά και τυρί, και σε φυτικά τρόφιμα με τη μορφή του β-καροτένιου, κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα (βερίκοκα, ροδάκινα, καρότα, πεπόνι, κολοκύθα, κίτρινη – πορτοκαλί πιπεριά, γλυκοπατάτα).

 

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: και ιδιαίτερα το φυλλικό οξύ, η βιοτίνη και οι βιταμίνες Β6 και Β12 είναι βασικές για την υγεία των μαλλιών. Το φυλλικό οξύ, η Β6 και η Β12 παίζουν σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμογλοβίνης που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες σε άλλους ιστούς του σώματος, όπως είναι και τα μαλλιά. Ελλείψεις στις βιταμίνες αυτές συσχετίζονται με θαμπά, κατεστραμμένα και εύθρυπτα μαλλιά. Σε ότι αφορά στη βιοτίνη έχει βρεθεί ότι παίζει ρόλο στη βελτίωση του μεταβολισμού του λίπους στην περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.

 

Διατροφικές πηγές είναι:

Φυλλικό οξύ: λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα (σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, σπαράγγια, φασολάκια, αρακάς), τα όσπρια, το πορτοκάλι, τα παντζάρια, τα φιστίκια, το αβοκάντο.

Βιταμίνη Β6: κοτόπουλο, ψάρια, χοιρινό κρέας, συκώτι, σόγια, ξηροί καρποί (φυστίκια), ηλιόσποροι, λαχανικά.

Βιταμίνη Β12: ζωικές τροφές, όπως συκώτι, αυγά, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιοτίνη: αυγά, συκώτι, μαγιά, δημητριακά, γάλα.

 

Βιταμίνη C: η βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό του κολλαγόνου, ενός συστατικού που συνδέει τους ιστούς. Η έλλειψή της κάνει τα μαλλιά να σπάνε εύκολα.

 

Βρίσκεται σε τροφές όπως πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, πιπεριά, φράουλες, ακτινίδιο, σπανάκι, ντομάτα.

 

Σίδηρος: σε περιπτώσεις έλλειψης σιδήρου είναι πιθανό να παρατηρηθεί πτώση μαλλιών. Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη μέσω της διατροφής ή σε αυξημένες απώλειες (πχ σε μεγάλη απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση) ή σε αυστηρές δίαιτες που δεν προσφέρουν στον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

 

Τροφές πλούσιες σι σίδηρο είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα ψάρια. Σίδηρο περιέχουν και τροφές φυτικής προέλευσης, όπως τα όσπρια, τα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα, όμως η απορρόφησή του από τον οργανισμό είναι μικρή. Για να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου συνίσταται ο συνδυασμός  των τροφών με άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C.

 

Σελήνιο: το σελήνιο συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας των μαλλιών. Χαμηλά επίπεδα σεληνίου συνδέονται με τριχόπτωση.

 

Καλές πηγές είναι τα καρύδια Βραζιλίας, ηλιόσπορος, ψάρια και θαλασσινά (τόνος, καβούρια, σαρδέλες, γαρίδες), μοσχάρι, κοτόπουλο, λαχανικά και δημητριακά που έχουν καλλιεργηθεί σε εδάφη πλούσια σε σελήνιο.

 

Ψευδάργυρος: έρευνες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση της κερατίνης, που είναι βασική δομική πρωτεΐνη των μαλλιών.

 

Τροφές που περιέχουν καλές ποσότητες ψευδαργύρου είναι το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, ψάρια και θαλασσινά, γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, ξηροί καρποί (φουντούκια, αμύγδαλα, φυστίκια), κακάο.

Ω3 λιπαρά οξέα: τα απαραίτητα αυτά λιπαρά οξέα ενισχύουν την καλή υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

 

Σημαντικές πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια (πχ σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες), θαλασσινά, ξηροί καρποί (καρύδια), λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, αβοκάντο.

 

Νερό: η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι αναγκαία για να έχουν τα μαλλιά υγιή και λαμπερή όψη.

 

Τέλος, ενέργειες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών και να προκαλέσουν τριχόπτωση είναι οι συχνές και αυστηρές δίαιτες, η πολύ απότομη απώλεια βάρους, η μη ισορροπημένη διατροφή, η έντονη αιμορραγία κατά την έμμηνο ρύση, οι χορτοφαγικές δίαιτες (χωρίς αυτό να είναι απόλυτο), το κάπνισμα, κα.

 

Back to top button