Υγεία

Αύξηθηκε η βρεφική θνησιμότητα!

Ο ΙΣΑ θεωρεί ότι η εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών στο χώρο της Υγείας έχει τραγικές επιπτώσεις για το σύστημα περίθαλψης και τους ασθενείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει καταγραφεί στη χώρα μας σημαντική αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας ήδη από το 2012.

Ειδικότερα ο ΙΣΑ καταγγέλλει ότι για το θάνατο ασθενών που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, ευθύνεται η πρόχειρη και απαράδεκτη διαχείριση, των παρακάτω κρίσιμων ζητημάτων:

ΜΕΘ

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δεν έλαβε τα μέτρα της, εν όψει της επικείμενης επιδημίας της γρίπης, για να διασφαλίσει ότι δεν θα κλείσουν κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), παρά το γεγονός ότι είχε εγκαίρως ενημερωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι λήγουν οι συμβάσεις του προσωπικού.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα 200 κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά, ενώ καθημερινά περισσότερα από 50 άτομα που χρειάζεται να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ παραμένουν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους. Αυτό αποτελεί μια απαράδεκτη επιστημονικά πρακτική που έχει οδηγήσει στο θάνατο πολλούς ασθενείς που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί

Η ανεπαρκέστατη διαχείριση της επιδημίας της γρίπης που εξαπλώνεται στη χώρα είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατέχει θλιβερό ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων από τη νόσο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 95% των ασθενών που κατέληξαν δεν είχαν εμβολιαστεί, παρά το ότι ανήκαν σε όμάδα υψηλού κινδύνου…

Εμβολιασμός

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχει τεράστιες ευθύνες για τη φετινή χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, καθώς δεν έγινε το φθινόπωρο η καθιερωμένη εκστρατεία ενημέρωσης του πληθυσμού, για την επικείμενη επιδημία της γρίπης.

Τα δημόσια νοσοκομεία είναι ακέφαλα, χωρίς διοικήσεις με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν σοβαρές δυσλειτουργίες. Από την ανάληψη των καθηκόντων της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας διέκοψε τις καθιερωμένες συναντήσεις με τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Ακόμα και μετά την απομάκρυνση των διοικητών, δεν έγινε καμία συνάντηση με τους διευθυντές των ιατρικών υπηρεσιών που εκτελούσαν χρέη διοίκησης για να τους δοθούν κατευθύνσεις. Έτσι, τα δημόσια νοσοκομεία είναι ακέφαλα και έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Θεραπεία

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πήρε μέτρα με πρωτοφανή προχειρότητα και έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών. Για παράδειγμα, άλλαξε τον τρόπο διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους, χωρίς να διασφαλίσει ότι τα νοσοκομειακά φαρμακεία έχουν κάνει τις απαραίτητες προμήθειες. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις έμειναν για εβδομάδες, χωρίς τη θεραπεία τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.

Το προεδρείο του ΙΣΑ υπογραμμίζει πως η άσκηση μνημονιακών πολιτικών, στο χώρο της Υγείας έχει τραγικές επιπτώσεις και κάθε πολιτική ηγεσία που τις υπηρετεί έχει προσωπικές και ποινικές ευθύνες, για τις τραγικές συνέπειες.

Απαιτεί, δε, την έξοδο της Υγείας, από τη μέγγενη των μνημονίων.

Back to top button