Σχολές γονέων

Αυξάνονται οι αυτοκτονικές τάσεις των εφήβων – Γιατί συμβαίνει;

Μια πολύ σαφή σχέση μεταξύ του εκφοβισμού στο διαδίκτυο, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και των σκέψεων αυτοκτονίας των εφήβων βρήκαν ερευνητές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, χτυπώντας ηχηρά καμπανάκια στους γονείς να λάβουν τα μέτρα τους.

Πρόκειται για ένα ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει μετατραπεί σε μάστιγα και που έχει σοβαρότατες επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους –χειρότερες και από τον “παραδοσιακό” εκφοβισμό εκτός διαδικτύου.

Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Lifespan Brain (LiBI) του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφεια, το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και το Πανεπιστήμιο Reichman του Ισραήλ ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερα από 10.000 παιδιά ηλικίας 10-13 ετών. Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 για λογαριασμό της μελέτης ABCD για την Γνωστική Ανάπτυξη του Εγκεφάλου των Εφήβων.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συνέπειες του κυβερνοεκφοβισμού είναι ακόμη σοβαρότερες στις νεαρές ηλικίες από αυτό που ορίζουμε ως «παραδοσιακό bullying», δηλαδή την κατά πρόσωπο επιθετικότητα.

«Σε μια εποχή που οι έφηβοι περνούν περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο από ποτέ, η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει το ψηφιακό bullying στα υποψήφια θύματά του», λέει ο Δρ. Ran Barzilay, βοηθός καθηγητή στο Lifespan Brain Institute of Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP).

«Δεδομένων αυτών των αποτελεσμάτων, μπορεί να είναι συνετό για τους παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης να ελέγχουν για διαδικτυακό εκφοβισμό τακτικά με τον ίδιο τρόπο που ελέγχουν για άλλους παράγοντες κινδύνου αυτοκτονίας, όπως η κατάθλιψη. Οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν τον σημαντικό εκφοβισμό στρες στον κυβερνοχώρο σε νεαρούς εφήβους», σημείωσε ο Barzilay σε δημοσίευμα του νοσοκομείου.

Τι απάντησαν οι έφηβοι

Οι έφηβοι ερωτήθηκαν εάν είχαν γίνει ποτέ στόχος ή δράστες διαδικτυακού εκφοβισμού. Αν δηλαδή έκαναν ποτέ «σκόπιμη προσπάθεια να βλάψουν άλλο άτομο ή να του φερθούν με κακία στο διαδίκτυο, σε ομαδικές συνομιλίες ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης [όπως το Instagram ή το Snapchat].”

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν επίσης ξεχωριστά σχετικά με τον παραδοσιακό εκφοβισμό εκτός σύνδεσης, με κατηγορίες που περιελάμβαναν έκδηλη επιθετικότητα, όπως απειλές ή χτυπήματα, σχεσιακή επιθετικότητα, όπως το να μην προσκαλείς κάποιον στην παρέα, και επιθετική φήμη, όπως η διάδοση φημών ή το κουτσομπολιό.

Περίπου το 7,6% των νεαρών εφήβων απάντησαν ότι είχαν κάνει σκέψεις αυτοκτονίας, το 8,9% ανέφεραν ότι ήταν στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού και το 0,9% ανέφεραν ότι είχαν κάνει cyber-bullying σε άλλους. Ενώ το να είσαι στόχος διαδικτυακού εκφοβισμού συνδέθηκε με σκέψεις αυτοκτονίας, το να είσαι θύτης διαδικτυακού εκφοβισμού δεν φαινόταν να είναι.

Back to top button