Playroom

Ατελείωτο παιχνίδι με το LEGO Duplo Φορτηγό Τρένο

Δεν είναι τυχαίο ότι τα παιχνίδια-τρένα βρίσκονται στις αγαπημένες λίστες των παιδιών για εκατοντάδες χρόνια και η αλήθεια είναι ότι συνεχίζουν να απασχολούν τα παιδιά μέχρι σήμερα. Χιλιάδες ράγες τρένων σκορπισμένες στο σαλόνι να προσκαλούν το κάθε παιδί να τις συναρμολογήσει αλλά και να απολαύσει στο τέλος την προσπάθειά του μέσα από το μοναδικό αυτό ταξίδι του τρένου του.
Αλλά αλήθεια με ποιον τρόπο μπορεί να ωφελήσει το παιδί μας ένα… τρένο;

Κινητικές δεξιότητες: όταν το παιδί από μικρό ξεκινάει να ασχολείται με τα τρένα, του δίνεται η ευκαιρία να εξασκήσει με τα μικρά χεράκια του τις κινητικές του δεξιότητες, με το να τοποθετεί, να «χτίζει», να βγάζει ράγες, τρένα, μικρά αντικείμενα προκειμένου να φτιάξει αυτό που έχει στο μυαλό του. Οι δεξιότητες αυτές που ακονίζει είναι αυτές που μελλοντικά θα τον βοηθήσουν να μάθει να χειρίζεται αντικείμενα, να μάθει να ντύνεται, να τρώει μόνο του, να ζωγραφίζει κλπ.

Αφήγηση: Αρχικά μέσα από απλές λεξούλες σχετικές με το τρένο θα εξασκεί το λεξιλόγιό του και θα το εμπλουτίζει ακούγοντάς σας. Στη συνέχεια θα σχηματίσει μικρές προτάσεις για το ταξίδι του τρένου του μέχρι να φτάσει στο σημείο να αφηγείται ιστορίες σχετικά με το «σενάριο» που θα έχει σκεφτεί. Τίποτα απ’ όλα τα παραπάνω όμως δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν καθίσετε μαζί του και δεν ακούσει εσάς πρώτα να το κάνετε. Σε συνδυασμό με το παιχνίδι-τρένο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κι ένα απλό παραμυθάκι με τρένα για να παίρνετε ιδέες!

Δημιουργικός σχεδιασμός: Αρχικά το παιδί θα προτιμήσει να φτιάξει αυτό που θα βλέπει στις οδηγίες ή στο κουτί και με τη βοήθειά σας θα καταφέρει από μικρή ηλικία να κατανοήσει τη λειτουργία του τρένου και τον τρόπο με τον οποίο αυτό κινείται στις ράγες. Όσο μεγαλώνει όμως, μέσα από το ίδιο παιχνίδι, θα έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει δικούς του μοναδικούς σχεδιασμούς της πόλης που θέλει, του τρένου, και της διαδρομής.

 

 

Δημιουργικό παιχνίδι και επίλυση προβλημάτων

Κάθε στάδιο της ζωής μας περιλαμβάνει κάτι που θα χρειαστεί να επιλύσουμε, κάποιο θέμα-πρόβλημα που αρχικά μπορεί να είναι κάτι απλό όπως το να παρατηρήσουμε ότι η μπλούζα μας είναι φορεμένη ανάποδα μέχρι κάτι πολύ πιο σύνθετο. Η επίλυση προβλημάτων σημαίνει να βλέπουμε το Α και να μπορούμε να το συνδέσουμε με το Β. Το παιδί λοιπόν παίζοντας με ένα τρένο μαθαίνει από μικρή ηλικία με ποιον τρόπο θα τοποθετήσει τις ράγες ώστε να μη συναντήσει το τρένο του κανένα εμπόδιο. Αργότερα ίσως θα ανακαλύψει και νέους τρόπους να το πετυχαίνει αυτό, αλλά με πιο σύνθετη και δημιουργική σκέψη και δράση.

Δημιουργικότητα και Φαντασία: Χωρίς τα δύο αυτά «υλικά» οι ζωές μας θα ήταν σίγουρα βαρετές. Δεν θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα στον κόσμο και δεν θα είχαμε εφεύρει όλες αυτές τις σημαντικές εφευρέσεις της κοινωνίας μας. Μέσα λοιπόν από ένα παιχνίδι με τρένο, το παιδί εξασκεί τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του με έναν μοναδικό τρόπο που θα ανακαλύψει μόνος του, βήμα-βήμα.

Το LEGO® DUPLO® Φορτηγό Τρένο είναι ένα καλό ξεκίνημα για να τα εξασκήσει όλα τα παραπάνω. Μερικές ιδέες που προτείνουμε για να παίξετε με το παιχνίδι αυτό είναι:

Γίνομαι οδηγός: Τα μικρά παιδιά μπορούν να γίνουν ο οδηγός του τρένου με τον κινητήρα Σπρώξε & Ξεκίνα – μια απαλή ώθηση είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πίσω κάνει το τρένο να κινηθεί και ένα σταθερό κράτημα ή η απομάκρυνση από τις τροχιές το κάνουν να σταματήσει. Αυτό τους δίνει την αίσθηση να μπουν σε παιχνίδι ρόλων και να κατανοήσουν ότι μπορούν να μεταμορφώνονται σε οτιδήποτε θελήσουν: σταθμάρχης, χειριστής γερανού, καπετάνιος, υπάλληλος σε καφετέρια, ζωάκι.

 

Διάδραση: Βοηθήστε τα να τοποθετήσουν τα 5 χρωματιστά δραστικά τουβλάκια κατά μήκος της τροχιάς για να ηχήσει η κόρνα, να ανάψουν και να σβήσουν τα φώτα, να σταματήσουν και να ανεφοδιαστούν, να αλλάξουν κατεύθυνση και να σταματήσουν το τρένο όπου θέλουν. Μια καλή ιδέα είναι να σβήσετε τα φώτα και να απολαύσετε τους ήχους και τα φώτα του τρένου στο σκοτάδι!

Δημιουργώ ιστορίες: Χτίστε μαζί τους μια υπέροχη πόλη και μέσα από ρόλους, ήχους, κίνηση και ζωντάνια ξεδιπλώστε μαζί τους τη φαντασία σας. Δημιουργήστε ιστορίες που θα διαδραματιστούν στην πόλη αυτή, σκεφτείτε εμπόδια-δυσκολίες που θα προκύπτουν κάθε φορά για να υπάρχει δράση και δημιουργική σκέψη και σιγά σιγά θα δείτε πως όσο μεγαλώνει θα τα παίζει όλα αυτά χωρίς τη βοήθειά σας.

Extra Tip: Κατεβάστε την προαιρετική εφαρμογή για να ξεκλειδώσετε ακόμα περισσότερες δυνατότητες παιχνιδιού, όπως λειτουργία τηλεχειρισμού και διασκεδαστικές δραστηριότητες που μπορείτε να ολοκληρώσετε μαζί με το παιδί σας!

[divider]

Με αυτό το LEGO Duplo Φορτηγό Τρένο (10875) σετ που περιλαμβάνει ένα λιμάνι, βάρκα, καφετέρια, σταθμό φόρτωσης, 2 γερανούς, 3 φιγούρες DUPLO συν μια φιγούρα ζώου και πολλά απίθανα κομμάτια τροχιών, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να απολαύσουν το κλασικό, διασκεδαστικό παιχνίδι με τρένα.

Back to top button