Ασυνόδευτα παιδιά στον εφιάλτη της προσφυγιάς
Σ’ έναν μεγάλο καταυλισμό προσφύγων τείνει να εξελιχθεί το λιμάνι του Πειραιά, καθώς καθημερινά ο αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που φτάνουν σε αυτό μεγαλώνει -χθες ανήλθε στις 5.600- ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι σκηνές (1.100) που στήνονται στους κενούς χώρους του.
Την ίδια ώρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας αναζητεί τρόπους με τους οποίους οι πρόσφυγες θα ενημερωθούν κατάλληλα και θα πειστούν να αποχωρήσουν και να μεταφερθούν στις νέες δομές φιλοξενίας όταν αυτές θα είναι έτοιμες.
Προσπάθεια που, απ’ ό,τι φαίνεται, θα είναι αρκετά δύσκολο να υλοποιηθεί, καθώς χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) στο υπουργείο Ναυτιλίας με θέμα «Λιμενικό Σώμα και προσφυγικό», ο πρόεδρός της Θάνος Τσατσουλής κατήγγειλε ότι μέλη κάποιων ΜΚΟ προξενούν με τη δράση τους προβλήματα στο λιμάνι και πως οι πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σ’ ένα δίκτυο παραπληροφόρησης.
Εξήγησε ότι λιμενικοί έχουν καταγγείλει πως άτομα που δηλώνουν μέλη ΜΚΟ παροτρύνουν τους πρόσφυγες να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία που θα τους οδηγήσουν στις δομές φιλοξενίας λέγοντάς τους ότι σύντομα θα ανοίξουν τα σύνορα και εάν έχουν πάει στις δομές θα εγκλωβιστούν.
Ο Θ. Τσατσουλής δεν ανέφερε ονόματα ΜΚΟ αλλά, όπως είπε, συγκεντρώνει τις καταγγελίες των συναδέλφων του για το συγκεκριμένο θέμα και όταν έχει συλλέξει τα απαραίτητα στοιχεία τότε θα τα ανακοινώσει.
Ωστόσο, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν κάποιες ΜΚΟ στη φροντίδα των προσφύγων. Παράλληλα μίλησε για την παρουσία κυκλωμάτων στο λιμάνι που υπόσχονται στους πρόσφυγες ότι μπορούν να τους οδηγήσουν σύντομα στη Γερμανία έναντι αμοιβής.
Στο μεταξύ, νέα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΠΟΕΠΛΣ, όπως αυτά που αφορούν τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου.
Σύμφωνα με αυτά καταγράφεται μια σημαντική αύξηση των ασυνόδευτων παιδιών έως 13 χρόνων, τα περισσότερα από τη Συρία, που βγαίνουν από τις βάρκες των διακινητών και, όπως εξηγούν στους λιμενικούς που τα διασώζουν, όσα από αυτά μιλούν αγγλικά, οι γονείς τους δεν είχαν χρήματα για να τα ακολουθήσουν και επέλεξαν να τα στείλουν μόνα τους στην Ελλάδα για να σωθούν τουλάχιστον αυτά από τον πόλεμο.
Συγκλονιστικές αφηγήσεις
Για τα παιδιά που διασώζουν ή γι’ αυτά που βρίσκουν πνιγμένα μίλησαν με έκδηλη συγκίνηση οι ανθυποπλοίαρχοι του Λ.Σ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, Μενέλαος Δαφέρμος, Μιχάλης Καπιτανέλης, Φώτης Γαρουφαλιάς και οι αρχικελευστές Ιωάννης Τσαλίκης και Νίκος Ιορδανίδης.
«Οταν σώζουμε μια ζωή, μας δίνει δύναμη να προσπαθήσουμε για το παραπάνω. Είμαστε άνθρωποι και πάνω απ’ όλα διδάσκουμε ανθρωπιά», ανέφερε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, κυβερνήτης του πλωτού σκάφους 602 στη Λέσβο, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών, και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά από το να ανεβάζουν στο σκάφος ζωντανά παιδιά.
Για τη στιγμή που διασώζουν από τις βάρκες μωρά ημερών, βρεγμένα, που τρέμουν από το κρύο, και για την προσπάθεια που κάνουν να τα ζεστάνουν όταν τα ανεβάζουν στο σκάφος του Λ.Σ. μίλησε ο Μιχ. Καπιτανέλης και περιέγραψε συγκλονισμένος τη διάσωση ενός βρέφους μόλις 11 ημερών:
«Σε μια επιχείρηση διάσωσης μας έδιναν από τη βάρκα ένα σακ βουαγιάζ, αλλά εμείς δεν το παίρναμε γιατί τις αποσκευές τις ανεβάζουμε τελευταίες, καθώς προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι. Εκείνοι όμως επέμεναν, μας πέταξαν το σακ βουαγιάζ στο σκάφος και όταν το ανοίξαμε είχε μέσα το βρέφος. Το είχαν βάλει εκεί για να το μεταφέρουν με ασφάλεια».
Ο διασώστης στα Super Puma Νίκος Ιορδανίδης τόνισε ότι 17 χρόνια στα ελικόπτερα τέτοιες δύσκολες συνθήκες δεν είχαν ποτέ αντιμετωπίσει και γι’ αυτό θα τις ξεπεράσουν πολύ δύσκολα, ενώ ανέφερε ότι στα πιο πολλά περιστατικά υπάρχουν πτώματα και δυστυχώς τα περισσότερα είναι μικρά παιδιά.
Επίσης υποστήριξε ότι το πιο δύσκολο είναι η διάσωση μωρών, αφού δεν υπάρχει κατάλληλος διασωστικός μηχανισμός και πρέπει να κατέβουν να τα πάρουν αγκαλιά και να τα ανεβάσουν στα ελικόπτερα, όπως επίσης και εγκύων.
Ελλείψεις
Για τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος στα νησιά-πύλες εισόδου (Λέσβος, Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως) μίλησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ και επισήμανε την άμεση ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό, δεδομένου ότι οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις, εκτός του ότι μειώθηκαν με απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρύθμισης το 2013, σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν καν καλυφθεί, την ώρα που οι προσφυγικές ροές έχουν εμφανίσει τον τελευταίο χρόνο αύξηση έως και 1.000%.
Κάλεσε την πολιτεία, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, να αναζητήσει κονδύλια εκτός Ελλάδας για προσλήψεις στο Λιμενικό και επανέλαβε για ακόμα μία φορά ότι οι λιμενικοί που υπηρετούν σε πλωτά στο Αιγαίο βρίσκονται κοντά στα όρια της ψυχολογικής κατάρρευσης.
Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου έως τις 28 Μαρτίου έφτασαν στα νησιά του Αν. Αιγαίου 147.393 άτομα, τα περισσότερα (81.540) στη Μυτιλήνη και αμέσως μετά στη Χίο (34.839).
efsyn.gr