Schoolicantera

Από τα θρανία…επιχειρηματίες-Ένα νέο πρόγραμμα για τα σχολεία!

Πάνω από 2.000 μαθητές και μαθήτριες 15 έως 17 ετών στήνουν τη δική τους επιχείρηση μέσω του προγράμματος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων

Ρεκόρ συμμετοχών σημειώνει για τη σχολική χρονιά 2016-2017 το παγκόσμιο πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Ομάδες από 120 σχολεία σε όλη την Ελλάδα –πάνω από 2.000 μαθητές και μαθήτριες 15 έως 17 ετών- στήνουν τη δική τους επιχείρηση και ανοίγουν νέους δρόμους για το μέλλον τους.

Τα παιδιά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, υλοποιούν τις καινοτόμες ιδέες τους με την καθοδήγηση των καθηγητών τους αλλά και εθελοντών-επιχειρηματικών συμβούλων που διαθέτουν αφιλοκερδώς το χρόνο τους για να μάθουν στα παιδιά τα μυστικά των επιτυχημένων επιχειρήσεων.

«H κρίση έχει ενεργοποιήσει πολύ τα παιδιά, ψάχνουν διεξόδους για την επαγγελματική τους αποκατάσταση», δηλώνει ο εθελοντής-επιχειρηματικός σύμβουλος κ. Σεραφείμ Παπαγεωργίου, στέλεχος της ασφαλιστικής εταιρείας MetLife. «Θέλουν πάρα πολύ να μάθουν πως στήνεται μια επιχείρηση και εμείς οι εθελοντές δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να μεταδώσουμε στα παιδιά τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας έτσι ώστε να κάνουν με επιτυχία τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα».

«Το έντονο ενδιαφέρον των μαθητών δείχνει πως η Ελλάδα, σιγά σιγά αλλάζει», προσθέτει ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece κ. Αργύρης Τζικόπουλος. «Οι νέοι δεν βρίσκουν πια θελκτικό ένα διορισμό στο δημόσιο, θέλουν να κάνουν κάτι δικό τους, κάτι καινοτόμο. Εμείς στο ΣΕΝ/JA Greece, δίνουμε στα παιδιά τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην επιχειρηματικότητα ενώ πηγαίνουν ακόμα στο σχολείο. Η εμπειρία αυτή τα συναρπάζει και τους ανοίγει νέους ορίζοντες σε βαθμό που -όπως μας λένε τα ίδια τα παιδιά- αλλάζει η ζωή τους».

Στην «Εικονική Επιχείρηση 2016-2017» συμμετέχουν Γενικά Λύκεια, ΕΠΑΛ, Γυμνάσια, Εσπερινά, Σχολεία Ειδικής Αγωγής, Πρότυπα Πειραματικά, Μουσικά, δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Ελευσίνα, τη Χαλκίδα, τα Χανιά, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα, το Άργος, την Πάτρα, τον Πύργο, τη Ρόδο, την Κάλυμνο, τη Λευκάδα, τη Νάξο, το Βόλο, τα Ιωάννινα, την Κατερίνη, την Αμαλιάδα, την Καβάλα, τη Λάρισα, τις Σέρρες, την Καστοριά, τα Γιαννιτσά, την Πρέβεζα, τον Τύρναβο, τα Τρίκαλα και πολλές άλλες πόλεις και χωριά της Ελλάδας. Φέτος, για πρώτη φορά, στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» θα συμμετάσχουν και τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα δημιουργήσουν το Φεβρουάριο στις εμπορικές εκθέσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τον Απρίλιο, στον τελικό Πανελλαδικό Διαγωνισμό θα αναδειχθεί η «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2017». Η νικήτρια ομάδα θα διαγωνισθεί με άλλες 35 ομάδες στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe.

Πέρα από τις βραβεύσεις του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Junior Achievement, τα παιδιά-επιχειρηματίες δέχονται προτάσεις για συνεργασίες, παρουσιάζουν τις επιχειρήσεις τους σε σημαντικές διοργανώσεις καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, δικτυώνονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω του Συλλόγου Αποφοίτων του ΣΕΝ/JA Alumni Greece, ενώ σημειώνουν νέες επιτυχίες.

Oι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Καλύμνου, που δημιούργησαν την περυσινή σχολική χρονιά την μαθητική Εικονική Επιχείρηση «Kalycomics» με κόμικς και παραμύθια κατά του σχολικού εκφοβισμού πήραν πριν λίγες ημέρες έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας να διατεθούν τα έντυπα στα Δημοτικά και Γυμνάσια των Δωδεκανήσων. Οι μαθητές νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση για την τόσο σημαντική αναγνώριση του έργου τους και τώρα συνεχίζουν την εκπαιδευτική επιχειρηματική διαδικασία αναζήτησης χορηγών για την μαζική έκδοση των «Κalycomics».
Το Σαββατοκύριακο τρεις μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας GR Bossible που διοργάνωσε το skywalker.gr. Oι μικρότεροι σε ηλικία startuppers της διοργάνωσης έκλεψαν τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας τις καινοτόμες ιδέες τους και εξηγώντας στο κοινό πως κατάφεραν να τις υλοποιήσουν σε ηλικία 15-16 ετών. Το Σάββατο η ομάδα «EPEIKON» από το Β΄Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού ξενάγησε εικονικά το κοινό στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα μέσω του ΑPOLLO που είναι ένας συνδυασμός εφαρμογής για κινητά και συσκευής εικονικής πραγματικότητας. Την Κυριακή η ομάδα του Pierce-Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, παρουσίασε το «BUDGEE», μια καινοτόμα εφαρμογή για κινητά που βοηθά γρήγορα και εύκολα τους χρήστες να οργανώσουν τα οικονομικά τους. Τους επισκέπτες του φεστιβάλ εντυπωσίασε και η πολύ επιτυχημένη «Εικονική Επιχείρηση» των μαθητών του ΕΕΕΕΚ Αγίου Δημητρίου, οι «ΦρουτοΕΕΕΕΚ…πλήξεις». Οι έφηβοι με αναπηρία παρουσίασαν τα προϊόντα τους (μαρμελάδες, λικέρ, χυμούς, γλυκά του κουταλιού) και παρέδωσαν μαθήματα επιχειρηματικότητας, δυναμισμού και ελπίδας.

Τι είναι η Εικονική Επιχείρηση

Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας εδώ και 11 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Υλοποιείται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τα παιδιά και τα σχολεία καθώς υποστηρίζεται από ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις. Κύριοι χορηγοί είναι η MetLife, η Citi, η General Mills, η Ελληνική Πρωτοβουλία, η Eθνική Τράπεζα, η SAP, η Accenture και η ΑΕGEAN. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: www.voria.gr

Back to top button