KidsnewsΥγεία

Ανατροπή στην υπόθεση 8χρονου – Αναμονή για τα αποτελέσματα των αναλύσεων

Η μεγάλη χθεσινοβραδινή ανατροπή σχετικά με τον θάνατο του 8χρονου στο Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού έχει προκαλέσει πολλά ερωτηματικά ως προς το τι πραγματικά συνέβη.

Από τη μία μεριά, η ανακοίνωση του νοσοκομείου δεν συνέδεσε  τον θάνατο με το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae) που βρέθηκε στον οργανισμό του παιδιού. Οι αναλύσεις, ωστόσο, είναι που θα αποδείξουν αν πρόκειται για τοξικογόνο στέλεχος της διφθερίτιδας.

Από την άλλη είναι και το ιστορικό του παιδιού σχετικά «μπερδεμένο»: Το άτυχο αγόρι γεννήθηκε με σύνδρομο Down και αρχικά βρισκόταν στο Ίδρυμα Μητέρα, και εν συνεχεία στο ΠΙΚΠΑ Βούλας μέχρι την ηλικία των 5 ετών οπότε και το ανέλαβε ανάδοχος μητέρα.

Ενώ αρχικά το βιβλιάριό του ήταν αδύνατον να βρεθεί, τελικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, είπε ότι οι εργαζόμενοι που αναζήτησαν την ιατρική καρτέλα δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει εάν έχουν γίνει ή όχι τα δύο εμβόλια για την διφθερίτιδα:

«Από το ΚΑΑΠ Βούλας δεν προκύπτει από πουθενά ότι έχει κάνει τα εμβόλια. Με εντολή της διοίκησης οι εργαζόμενοι έψαξαν τις λογοδοσίες, τους φακέλους και τις αναφορές και δεν εντόπισαν κάρτα υγείας του παιδιού. Η κάρτα υγείας του παιδιού, ίσως χάθηκε. Κανείς δεν μπορεί να πει εάν τα έκανε ή δεν τα έκανε. Εμβολιασμοί στη Βούλα γίνονται. Ελλείψεις γιατρών, επίσης, υπάρχουν. Κάποιοι γιατροί πάνε με μπλοκάκι μόνο για λίγες ώρες. Προβλήματα υπάρχουν, αλλά γίνονται εμβολιασμοί. Τώρα τι έγινε με το παιδί, κανένας δεν ξέρει».

Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού που πήραν στα χέρια τους τις εργαστηριακές εξετάσεις και επιβεβαίωσαν ότι στο παιδί εντοπίστηκε το κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae), για προληπτικούς λόγους πήραν όλοι αντιβίωση, ενώ έκαναν και το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας.

Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό του παιδιού

Το αγόρι από τη γέννησή του το 2011 και έως το 2013, που έγινε τριών ετών, είχε λάβει τις τρεις πρώτες δόσεις του εμβολίου Td, τετάνου-διφθερίτιδας, στο Ίδρυμα “Μητέρα”. Στη συνέχεια, όμως, στο ΚΑΑΠ (Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων) Βούλας, όπου παρέμεινε για 2 χρόνια, δεν έχει προκύψει αν έκανε τα δύο επαναληπτικά εμβόλια για την διφθερίτιδα, τα οποία γίνονται στην ηλικία των 3 και 5 ετών.

Από την άλλη, σύμφωνα με όσα μεταδίδει με τηλεγράφημά του το Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το παιδί είχε κάνει και τις 5 δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση, απαντήσεις θα δοθούν από τις καλλιέργειες που εστάλησαν στην Αγγλία, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Ο ρόλος των ανάδοχων γονιών

Οι ανάδοχοι γονείς του παιδιού δεν έχουν ακόμα μιλήσει δημόσια για όσα συνέβησαν, πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον και φροντίδα στο παιδί, ειδικά προκειμένου να το βοηθήσουν με το πρόβλημά του.

Τι είπε χθες ο κ. Τσόλας στα κανάλια

Ο παιδίατρος κ. Γεώργιος Τσόλας ήταν αυτός που έφερε στο φως της δημοσιότητας το συμβάν, ενώ όπως αποκάλυψε χθες μιλώντας στα κανάλια, ήταν ο πρώτος που ήρθε σε επαφή μαζί του, ως διευθυντής της παιδιατρικής  κλινικής του νοσοκομείου Metropolitan:

«Το παιδί έφτασε στο νοσοκομείο με έντονη δύσπνοια και με εικόνα λαρυγγίτιδας, την οποία μπορεί η διφθερίτιδα να μιμηθεί. Αντιμετωπίστηκε όπως πρέπει και η εικόνα του βελτιώθηκε. Συστήθηκε η εισαγωγή στο νοσοκομείο μας αλλά οι γονείς δεν τη δέχθηκαν προφανώς για λόγους ασφαλιστικούς κι εμείς αναγκαστήκαμε, γνωρίζοντας πως είναι αδύνατον να πάει στο σπίτι του, το διακομίσαμε στο «Παίδων»».

Δίνει ωστόσο και μια ενδιαφέρουσα απάντηση ως προς το πώς το 8χρονο νόσησε εφόσον είχε εμβολιαστεί, λέγοντας πως πράγματι μπορεί να είχε εμβολιαστεί και να νόσησε, γιατί τα εμβόλια δεν παρέχουν προστασία 100%.

«Δεδομένου ότι το παιδί είχε και άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό του δεν αποκλείεται, είναι ωστόσο κάτι που συμβαίνει σπάνια» είπε χαρακτηριστικά.

Ο γιατρός, πάντως, «κατέβασε» όλες τις σχετικές αναρτήσεις που είχε κάνει χθες το πρωί αναφορικά με το συμβάν στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Πηγή

Back to top button