Σχολές γονέων

Αλλαγή σχολείου! Μια υπόθεση με πολλές παραμέτρους για πιο ομαλή προσαρμογή

Η απόφαση της αλλαγής του σχολείου συνήθως γίνεται, είτε ως φυσικό επακόλουθο πχ από το δημοτικό στο γυμνάσιο, είτε αναγκαστικά πχ μετάθεση γονιών, οικονομικοί λόγοι, μετακόμιση. Κάθε αιτία έχει και τη δική της ιδανική λύση, ωστόσο όλες οι αιτίες συναντώνται στο συμπέρασμα του ότι το παιδί καλείται να διαχειριστεί αυτή τη σημαντική αλλαγή περιβάλλοντος.

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της νέας καθημερινότητας;

 

Δείξτε του ότι όλα είναι υπό έλεγχο

Tα παιδιά αντιμετωπίζουν τους γονείς ως παντογνώστες, ειδικά όταν βρίσκονται σε μικρότερες ηλικίες. Επομένως, η δική σας συμπεριφορά μπορεί να κατευθύνει τη δική τους. Δείξτε ψυχραιμία, δώστε στο παιδί χρόνο να επεξεργαστεί την είδηση της αλλαγής και μην το ανακοινώσετε τελευταία στιγμή, εξηγήστε του τους λόγους που σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και βεβαιώστε το πως όλα θα πάνε καλά. Η σιγουριά είναι το συναίσθημα που χρειάζεται περισσότερο στην αρχική αυτή φάση.

 

Προσαρμοστείτε στις ανάγκες της εκάστοτε ηλικίας

Κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες και γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσαρμόζεστε κατάλληλα κάθε φορά. Αλλιώς θα αντιμετωπίσει ένας έφηβος την αλλαγή του σχολείου και αλλιώς ένα πρωτάκι. Και στις δυο περιπτώσεις είναι σημαντικό να μελετήσετε τη συμπεριφορά του και να του δώσετε τον απαραίτητο χώρο και χρόνο της προσαρμογής.

 

Σεβαστείτε τις αντιδράσεις του

Θυμός, φόβος, αμφιβολία για το μέλλον, αντίδραση, κλείσιμο στον εαυτό του, άρνηση, μελαγχολία. Οι παραπάνω είναι μερικές από τις συνηθισμένες αντιδράσεις σε ένα τέτοιο νέο. Πώς να αντιδράσετε; Καλοδεχτείτε τις! Τι σημαίνει αυτό; Αγκαλιάστε κάθε αντίδραση του παιδιού σας και με ηρεμία και καλή διάθεση, δείξτε του πώς είναι φυσιολογικό να νιώθει έτσι και ότι είστε δίπλα του για να το βοηθήσετε να ξεπεράσει τους  προβληματισμούς του.

 

Βοηθήστε στην ομαλή μετάβαση

Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα βοηθητικό στις μικρότερες ηλικίες. Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να γνωρίσει το νέο περιβάλλον με συχνές επισκέψεις σε αυτό, ώστε να συνηθίσει τη νέα εικόνα που θα το περιβάλλει. Από την άλλη, είναι πολύ σημαντικό το κεφάλαιο φίλοι και αποχωρισμός. Ίσως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της αλλαγής ιδίως στα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών. Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να διοργανώσετε αποχαιρετιστήριο πάρτι και να φτιάξετε ένα ωραίο αναμνηστικό λεύκωμα όπου οι φίλοι του θα το αποχαιρετήσουν με τον τρόπο τους. Έτσι, θα κλείσει ομαλά αυτός ο κύκλος. Βέβαια το να συναντά συχνά τους φίλους του και να κρατά επαφή μαζί τους θα του αποδείξει ότι η καθημερινότητά του έχει αλλάξει μόνο εν μέρει.

 

Νέα ξεκινήματα, νέα ερεθίσματα, νέες εμπειρίες. Μεταφέρετε τη θετική σας διάθεση και ξεκινήστε τις νέες προκλήσεις με χαμόγελο!

Back to top button