Υγεία

Kυριακή Παγδάτογλου : H διατύπωση περί “υγειονομικής βόμβας” είναι τουλάχιστον ατυχής

Με επιστολή της η νοσοκομειακή γιατρός κα Παγδάτογλου απαντά σε κοινή ανακοίνωση του Ιατρικού, Φαρμακευτικού και Οδοντιατρικού ΣυλλόγουΤρικάλων στην οποία αναφέρονται στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην πόλη μας, κάνοντας λόγο για “υγειονομική βόμβα”. Ακολουθεί η επιστολή της γιατρού:

“Στην κοινή ανακοίνωση των προέδρων Ιατρικού ,Οδοντιατρικού και Φαρμακευτικού συλλόγου σχετικά με τους πρόσφυγες στην πόλη μας θα ήθελα να καταθέσω μια άλλη άποψη-άλλωστε δεν είχαμε ενημερωθεί ως μέλη της διοίκησης.
Οι Τρικαλινοί πολίτες και οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι στο ΣΥΝΟΛΟ τους ανταποκρίθηκαν άμεσα ,οργανωμένα και ανθρώπινα στην περίθαλψη των προσφύγων. Η οικονομική συγκυρία , ή η απουσία εμπειρίας δεν αποτελούν εμπόδιο και συμμετέχουμε με πράξεις και όχι μόνο με λόγια όπως αναφέρουν άλλωστε οι τρεις πρόεδροι στην ανακοίνωσή τους.
Η προσφυγική κρίση είναι πρόκληση για την ιστορία και ευθύνη για όλους μας. Ή θα δεχτούμε μαζί με την Ευρώπη τις δημοκρατικές ιδέες και τον ουμανισμό ή μας περιμένει ο δρόμος της ξενοφοβίας και του φασισμού.
Και επειδή η μάχη του προσφυγικού θα κριθεί μέσα στην κοινωνία θα πρέπει ως λειτουργοί της υγείας να μην αφήσουμε τον φόβο που υπάρχει σε πολλούς πολίτες να νικήσει την αλληλεγγύη.
Γι’ αυτό και η διατύπωση περί “υγειονομικής βόμβας” είναι τουλάχιστον ατυχής θυμίζοντας πρώην υπουργό υγείας παραβάτη βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Έχουμε δείξει έντονη αγωνιστικότητα ως κλάδος πρόσφατα και πολύ καλά πράξαμε. Διεκδικούμε όμως τα ασφαλιστικά και οικονομικά μας δικαιώματα από καλύτερη θέση όταν οι πολίτες διαπιστώνουν την ενεργή κοινωνική μας παρουσία.
Τελειώνω πιστεύοντας ότι και άλλοι συνάδελφοι των τριών συλλόγων που δείχνουν έμπρακτα το συγκινητικό τους ενδιαφέρον για τους πρόσφυγες στην πόλη μας δεν συμφωνούν με το ύφος και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης των τριών προέδρων”.
Κυριακή Παγδάτογλου
Ιατρός ΓΝΤρικάλων
Μέλος ΔΣ Ιατρικού συλλόγου Τρικάλων
Η ανακοίνωση των τριών συλλόγων στην οποία απαντά η κα Παγδάτογλου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Τρικάλων και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Τρικάλων αισθανόμαστε την ανάγκη να παρεμβουμε στο μείζον θέμα του προσφυγικού το οποίο εισέβαλε βιαίως στην περιοχή μας.

Η ανεξέλεγκτη εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, αποτέλεσμα πολέμου και ακραίας φτώχιας από την Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, μπορεί να είναι παρεπόμενο χειρισμών των μεγάλων δυνάμεων, θρησκευτικού φανατισμού και όργανο πολιτικής και αλλότριων επιδιώξεων( πχ. Τουρκία), όμως είναι η χώρα μας που δέχεται τη μεγάλη πίεση και με αλλοπρόσαλλη πολιτική έγινε αποθήκη ανθρώπων.

Το σφράγισμα των βορείων συνόρων μας, μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε πολλές από τις βεβαιότητες μας . Και είναι κυρίως ευθύνη της κεντρικής διοίκησης να δώσει λύσεις και να αποσυμφορήσει τις τοπικές κοινωνίες από δυσανάλογο βάρος. Βεβαίως με αισθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης, όμως με γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σε τοπικό επίπεδο( Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο νομός μας ) οι Σύλλογοι μας θα συνεργαστούμε με τους υγειονομικούς φορείς, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια για να συνδράμουμε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των προσφύγων, αλλά και να προλάβουμε ενδεχόμενη υγειονομική βόμβα που ενδεχόμενα θα μας πλήξει όλους.

Επιβλητική η ανάγκη να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Οι δημόσιες δομές Υγείας( Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, ΠΕΔΥ) θα έχουν τον πρώτο λόγο και αν χρειασθεί και οι ελευθεροεπαγγελματίες υγειονομικοί θα συνδράμουμε.

Είναι ώρα για αποτελέσματα χωρίς πολλά λόγια.

Ι. Σ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ο πρόεδρος
ΓΕΩΡΓΙΟΣ. ΠΕΤΡΟΥ

Ο. Σ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ο πρόεδρος
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΙΓΚΑΣ

Φ. Σ. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ο πρόεδρος
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΟΣ

Back to top button