Υγεία

HPV- Κάτω από 44% η εμβολιαστική κάλυψη

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν η Ελληνική HPV Εταιρεία και 125 Φορείς είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σήμερα, με θέμα: “Καρκίνος Τραχήλου Μήτρας: Απαραίτητη η εφαρμογή της στρατηγικής του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη της νόσου και στην Ελλάδα.”

Το κύριο θέμα συζήτησης αυτής ήταν ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV από τα 11 έτη και μετά και ο Προσυμπτωματικός Έλεγχος με HPV DNA testing, προκειμένου να εξαλειφθεί η νόσος που πλήττει νέες γυναίκες. Τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες από την Πολιτεία, ωστόσο καθοριστικός είναι και ο ρόλος των γονιών σε αυτό.

“Εμβολιάζοντας τα παιδιά από μικρή ηλικία επιτυγχάνουμε το να μειώνουμε τον κίνδυνο του καρκίνου του τραχήλου”

O Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος σε νέες γυναίκες 15 -44 ετών. Κι όμως, η εξάλειψή του είναι πλέον δυνατή σε όλες τις χώρες, σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με ένα εθνικό σχέδιο δράσης που θα στηρίζεται στον Εμβολιασμό κατά του ιού HPV, τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο με HPV DNA testing και την κατάλληλη Θεραπεία των γυναικών που νοσούν, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Αυτό, τουλάχιστον, πιστεύουν, οι εισηγητές -και κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες- που συμμετείχαν στην εν λόγω συζήτηση.

O Καθηγητής Μαιευτικής–Γυναικολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας Θεόδωρος Αγοραστός, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό χαρακτηριστικά τόνισε ότι: «Μέσω του επόμενου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών πρέπει να επιδιωχθεί ο HPV εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών, με επέκταση του εμβολιασμού και στα αγόρια. Παράλληλα, είναι αναγκαία η εφαρμογή ενός οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για ΚΤΜ με HPV DNA testing, με προσπάθεια κάλυψης του 70% των γυναικών στην ηλικιακή ομάδα-στόχο». Τέλος, όπως δήλωσε, «είναι απαραίτητη η σωστή θεραπευτική διαχείριση και υποστηρικτική φροντίδα του 90% των θετικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο γυναικών.»

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγόρησαν οι κ. Κώστας Νταλούκας, Παιδίατρος και εκπρόσωπος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης και τέως Πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Γιάννης Κυριόπουλος, Καθηγητής – Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας – Πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας και Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Αθηνών Κ.Ε.Φ.Ι.

Η τελευταία τόνισε, ότι “πρέπει να καταλάβουμε, ότι από τα αγόρια κολλάνε τα κορίτσια και αυτό δεν έχει λάβει τη σημασία που πρέπει! Οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν πράξη αυτό που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος να γίνει νόμος του κράτους, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες, ώστε να μπορέσουμε να εξαλείψουμε τον ιό.”

Όλοι οι παραπάνω απεύθηναν ιδιαίτεροι έκκληση στους γονείς λέγοντας πως πρέπει να ξέρου, ότι το εμβόλιο αυτο είναι ασφαλες, ειναι πολύ αποτελεσματικό. Επιπλέον, τόνισαν, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη πίεση υπενθύμισης από τους παιδιάτρους στους γονείς, ώστε να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Λίγα λόγια για τη νόσο και την κατάσταση στην Ελλάδα

Ο Καρκίνος Τραχήλου της Μήτρας αποτελεί το δεύτερο συχνότερο καρκίνο σε νέες γυναίκες 15-44 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς γονιμότητας, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής, ενώ έχει ψυχολογικό και οικονομικό αποτύπωμα. Στην Ευρώπη, η επίπτωση του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (ΚΤΜ) ανέρχεται σε 11,2/100.000 γυν./έτος. με θνησιμότητα 3,8/100.000 γυν./έτος, ενώ διαγιγνώσκονται ετησίως 413.977 περιπτώσεις προκαρκινικών τραχηλικών αλλοιώσεων (CIN2+). Στην Ελλάδα η επίπτωση ΚΤΜ ανήλθε το 2018 στις 8,1/100.000 γυν. και η θνησιμότητα στις 2,1/100.000 γυναίκες.

Στην Ελλάδα, ο HPV-εμβολιασμός κοριτσιών συμπεριλαμβάνεται μεν στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι σήμερα είναι πολύ χαμηλή (<44%), δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση του κοινού από την Πολιτεία και ο εμβολιασμός των αγοριών δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Aξίζει να σημειωθεί ότι σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή (πάνω από 75%) εμβολιαστική κάλυψη με το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Καρκίνου Τραχήλου Μήτρας (ΚΤΜ ) καθώς και ορισμένων άλλων καρκίνων, (πρωκτού, στοματοφάρυγγα, αιδοίου, πέους κ.ά) καταγράφεται σημαντικότατη ελάττωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων αλλά και του διηθητικού ΚΤΜ (Φινλανδία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία).

Στη χώρα μας, επίσης, δεν υπάρχει οργανωμένο Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για Καρκίνο Τραχήλου Μήτρας, με αποτέλεσμα η θνησιμότητα από τη νόσο – σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – να μην έχει ελαττωθεί κατά την διάρκεια της τελευταίας 40ετίας, παραμένοντας σταθερή, με πολύ μικρές μεταβολές και τελευταία αυξητικές τάσεις.

Το 2021 η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ανήγγειλε το «Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου» (“Europe’s Beating Cancer Plan”), το οποίο προβλέπει επέκταση του εμβολιασμού στα αγόρια, εμβολιασμό των κοριτσιών σε ποσοστό >90%, καθώς και εφαρμογή Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου – με τις δυο τελευταίες ενέργειες να ταυτίζονται πλήρως με την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας.

πηγή

Back to top button