KidsnewsΥγεία

Albert Bruce Sabin- Το δώρο του σε όλα τα παιδιά του κόσμου, η γιαγιά μου κι ένας κόσμος ανάποδα σήμερα

Για πάνω από ένα χρόνο βιώνουμε τι σημαίνει πανδημία, τι σημαίνει αβεβαιότητα, τι σημαίνει ευαλωτότητα απέναντι σε κάτι που δεν μπορεί κανείς να αναχαιτίσει παρά μόνο η επιστήμη. Ένας ιός, είναι αυτός που σημάδεψε την δική μας περίοδο ζωής, τόσο που το μέλλον μοιάζει διαφορετικό από όσα είχαμε προ κορονοϊού ορίσει ως κανονικότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει βέβαια στον κόσμο. Ιοί και ασθένειες σημάδεψαν διαχρονικά την παγκόσμια κοινότητα, σπάζοντας τα σύνορα και αποδεικνύοντας ότι όλοι οι λαοί, ακόμη και οι πιο ανεπτυγμένοι, είναι ανίσχυροι μπροστά τους.
Γράφει η Ελένη Χολέβα-Δημοσιογράφος
Η γιαγιά μου λοιπόν, ήταν ένας από τους νικητές της ζωής απέναντι σε μια τρομερή ασθένεια. Ήταν παιδί όταν προσβλήθηκε από την παιδική ασθένεια της πολιομυελίτιδας. Δυστυχώς, κέρδισε  μεν τη ζωή της αλλά αναγκάστηκε να αγωνίζεται σκληρά για να επιβιώσει κοινωνικά και βιολογικά σε μια τόσο κακοτράχαλη ελληνική πραγματικότητα στα χρόνια της. Ο ιός της άφησε την αναπηρία να της θυμίζει την υπόλοιπη ζωή της τη δύναμή του.
Μια σταλιά άνθρωπος η γιαγιούλα μου, με το ένα της πόδι να είναι πάντα εκεί αμέτοχο, αδρανές, ακούνητο και παγωμένο … Βέβαια, δεν το έβαλε κάτω και κατάφερε να προσαρμόσει όλης την ύπαρξη σε αυτή την κατάσταση. “Πολλά παιδιά μαζί με μένα αρρωστήσανε τότε” θυμάμαι να μου λέει.
Το εμβόλιο ήταν αυτό που απάλλαξε την ανθρωπότητα από τον εφιάλτη αυτό.Και σήμερα το εμβόλιο είναι το εισιτήριο για να περάσουμε στην εποχή μετά κορονοϊού.
Θα τα καταφέρουμε; Μάλλον όχι. Τουλάχιστον όχι εύκολα.
Την απαισιόδοξη αυτή απάντηση την δίνει ο Albert Bruce Sabin ο οποίος έφυγε πριν 28 χρόνια από τη ζωή.
Ο Albert Bruce Sabin, εβραίος γιατρός-Ιολόγος, είναι ο επιστήμονας που σκότωσε με ένα εμβόλιο την πολιομυελίτιδα. Δεν κατοχύρωσε το εμβόλιό του κατά της τρομερής ασθένειας και αρνήθηκε τα χρήματα, επιτρέποντας, έτσι, τη διάδοσή του και στα φτωχότερα στρώματα της παγκόσμιας κοινωνίας. Γεννήθηκε το 1906 στο Białystok της Πολωνίας. Εκατομμύρια παιδιά από την Ανατολή, την Ασία και την Ευρώπη εμβολιάστηκαν με αυτό, με αποτέλεσμα να εξαλειφθεί η νόσος.
«Τόσοι πολλοί επέμεναν να πατεντάρω το εμβόλιο, αλλά δεν ήθελα. Αυτό είναι το δώρο μου σε όλα τα παιδιά του κόσμου» ήταν η ακλόνητη θέλησή του…
Σήμερα, βλέπουμε μέσα από αυτή την κίνηση τη σημασία του εμβολιασμού αλλά και ότι κάτι πάει πολύ λάθος. Μια παγκόσμια κρίση υγείας δεν μπορεί να μη διαχειρίζεται μέσα από συνέργεια, μέσα από την ένωση όλων των επιστημονικών και οικονομικών δυνάμεων, μέσα από την παράδοση της λεγόμενης πατέντας, για το καλό της ανθρωπότητας και μέσα από την διάθεση του εμβολίου σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Δεν μπορεί το εμβόλιο που θα φέρει πίσω της ζωή μας, να αποτελεί αντικείμενο γεωπολιτικών κοκορομαχιών, και εργαλείο πλουτισμού και μόνο στις φαρμακευτικές εταιρείες.
Κι όσοι χλευάζουν λέγοντας πώς κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και μη ρεαλιστικό …. η απάντηση είναι και πάλι Albert Bruce Sabin και όχι μόνο, Γιώργος Παπανικολάου (τεστ Παπ) και πολλοί άλλοι που αρνήθηκαν να “πατεντάρουν” την σωτήρια ανακάλυψή τους, αναγνωρίζοντας ότι η επιστήμη πρέπει να είναι με το μέρος της ανθρωπότητας.
Back to top button