Bookcorner

Tο 5ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου μας περιμένει και φέτος!

Θεσμός έχει γίνει πλέον, η ετήσια διοργάνωση του «Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» στον Βόλο, με ένα ευρείας κλίμακας  πρόγραμμα εκπαιδευτικών δράσεων για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, μοναδικό ταυτόχρονα ως πολιτιστικό γεγονός,  σε επίπεδο Θεσσαλίας.

Στόχος, του φετινού «5ου Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου» στον Βόλο, που θα πραγματοποιηθεί από την 1 έως τις 4 Απριλίου 2020 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας Βόλου, είναι η προώθηση προβολής του ποιοτικού παιδικού και εφηβικού βιβλίου  και της φιλαναγνωσίας.

Σε πρώτη φάση, έγινε το προηγούμενο διάστημα, κάλεσμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, που φέρει την ευθύνη της διοργάνωσης, (με την αιγίδα του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού-Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου- του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού Δ. Βόλου και πολλών ακόμη φορέων), προς τους εκδοτικούς οίκους και ανταποκρίθηκαν ήδη, τόσο οι εκδότες, όσο και οι πρώτοι συγγραφείς, που θα λάβουν μέρος, κατόπιν εξέτασης των κριτηρίων από την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επικαλύψεις και αποκλεισμοί.

Παράλληλα, σε δεύτερη φάση πλέον,  γίνεται κάλεσμα σε όσους ακόμη συγγραφείς παιδικών και εφηβικών βιβλίων, έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία τους το διάστημα 2019-2020 και επιθυμούν να συμμετάσχουν (δεχόμενοι ωστόσο την όποια τελική κρίση της οργανωτικής επιτροπής), να στείλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ένωσης enwsigonewnvolou@gmail.com, (με την ένδειξη 5Ο Φεστιβάλ), το αργότερο μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου 2020, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή συμμετοχή και η προώθηση των δράσεων στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μαζί με την υποβολή της πρότασης, θα πρέπει να σταλεί στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση:

α. ένα σύντομο κείμενο (100 λέξεων) με την περιγραφή  της δράσης του/της κάθε συγγραφέα με  τον τίτλο του βιβλίου στο οποίο θα στηριχθεί η δράση και η ηλικία των αναγνωστών στους οποίους απευθύνεται

β.  στοιχεία επικοινωνίας των συγγραφέων (τηλέφωνο, κινητό, mail)

γ. ένα σύντομο βιογραφικό τους (100 λέξεων)και

δ. μία φωτογραφία σε μορφή jpg υψηλής ανάλυσης.

ε. (στην ταχυδρομική διεύθυνση της Ένωσης), το βιβλίο, που επιθυμεί ο συγγραφέας να ενταχθεί στο Φεστιβάλ

Οι δράσεις είναι διάρκειας το ανώτερο 45 λεπτών και την παρακολουθούν μαθητές των σχολείων της Μαγνησίας, που συνοδεύονται από εκπαιδευτικούς στην πρωϊνή ζώνη και γενικά παιδιά ηλικίας από 5 έως 17 ετών στην απογευματινή.                                                                                              Η Οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ, ενημερώνει μέσω των Δ/νσεων Εκπαίδευσης (που συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές), τα σχολεία για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και τους συγγραφείς/εικονογράφους που συμμετέχουν στα εργαστήρια.

Κάλεσμα συλλόγων, φορέων και σχολείω

Με αφορμή τη διεξαγωγή του «5ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου», απ΄την Ένωση Συλλόγων Γονέων, γίνεται κάλεσμα και σε συλλόγους γονέων αλλά και σε εκπαιδευτικούς σχολείων, που θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά, είτε αναλαμβάνοντας εθελοντικές εργασίες, είτε συμμετέχοντας με δράση στη διάρκεια του τετραημέρου, είτε παρουσιάζοντας πολιτιστικά δρώμενα στα οποία θα συμμετάσχουν παιδιά (θεατρικά, μουσικά σχήματα κ.α.), και κατόπιν αντίστοιχης πρότασης- επιλογής, να ενταχθούν στο γενικότερο πρόγραμμα.

Παράλληλα, γίνεται κάλεσμα και σε φορείς πολιτισμού της περιοχής μας, που μπορούν να συμβάλουν εθελοντικά και δωρεάν, με τις επιλογές και τις προτάσεις τους, στο γενικότερο πρόγραμμα πολιτισμού, (που θα πραγματοποιείται τις απογευματινές κυρίως ) που έχει ωστόσο άμεση ή έμμεση σχέση με τα παιδιά.

Κάλεσμα επαγγελματιών, γονέων, υποστηρικτών

Τέλος, γίνεται κάλεσμα σε γονείς επαγγελματίες, αλλά και ευρύτερα σε επαγγελματίες συμπολίτες που επιθυμούν, να συμβάλουν με τον τρόπο τους, (προσφορά προϊόντων, υπηρεσιών, κ.α.) στην ολοένα και πιο αναβαθμισμένη διεξαγωγή του Φεστιβάλ στην πόλη μας, με τη συμμετοχή πλήθους καλεσμένων και επισκεπτών.

Για πληροφορίες, στο mail της Ένωσης enwsigonewnvolou@gmail.com και στα μέλη του Δ.Σ. Ηλία Κουτσερή (6944-168991) και Λιάνα Πασχούδη (6977-070414).

Back to top button