Kidsnews

Δύο νέες Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος σε Νοσοκομεία

Δύο Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος αρχίζουν σχεδόν ταυτόχρονα την λειτουργία τους σε δύο μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η μία Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος δημιουργήθηκε και εξοπλίστηκε με την χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και η λειτουργία της αρχίζει άμεσα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ενώ η δεύτερη, που εγκαινιάζεται στις 18 Μαρτίου στο Ιπποκράτειο, εξοπλίστηκε χάρη σε πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη φροντίδα των προώρων νεογνών “Ηλιτόμηνον”.

Η δημιουργία Τραπεζών Μητρικού Γάλακτος στη Θεσσαλονίκη ήταν απολύτως απαραίτητη και έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό, καθώς η μοναδική Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος της χώρας για δότριες μητέρες λειτουργεί στην Αθήνα και δεν επαρκεί για τις ανάγκες όλης της χώρας. Το μητρικό γάλα, λόγω της μοναδικής διατροφικής σύνθεσης, αποτελεί την καλύτερη διατροφή για τα βρέφη και πρέπει να είναι διαθέσιμο αμέσως μετά τη γέννηση, ιδιαίτερα για πρόωρα και υψηλού κινδύνου νεογνά με γαστρεντερικές ή μεταβολικές διαταραχές.

Με αφορμή τη λειτουργία της Τράπεζας ανακοινώθηκε από την διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου ότι κάθε χρόνο στην Α΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ γεννιούνται 1.500-1.600 φυσιολογικά νεογέννητα, ενώ στη Β’ Νεογνολογική Κλινική ΑΠΘ νοσηλεύονται 550-600 νεογνά τον χρόνο, με σοβαρά προβλήματα, συχνά απειλητικά για τη ζωή τους. “Το 10% είναι πρόωρα νεογνά και περίπου 60-70 είναι εξαιρετικά χαμηλού βάρους γέννησης. Με δεδομένο ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για να νεογνά, το Νοσοκομείο είχε βάλει στόχο να εξασφαλίσει την διάθεση μητρικού γάλακτος μέσα από την δημιουργία Τράπεζας Μητρικού Γάλακτος. Η Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος θα είναι πιστοποιημένη με τo σύστημα ποιότητας, κατά το πρότυπο EN 15224:2016. Θα υπάρχει τεκμηρίωση με εγχειρίδιο ποιότητας, οδηγίες εργασίας, έντυπα και περιγραφές θέσεων εργασίας. Αυτό εξασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών και τη διαχείριση των κλινικών κινδύνων, καθορίζει την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των διαδικασιών υγειονομικής περίθαλψης και προϋποθέτει ελέγχους από επιθεωρητές.

Τι είναι και πώς λειτουργούν οι Τράπεζες Μητρικού Γάλακτος

[divider]

 

Οι τράπεζες μητρικού γάλακτος είναι εξειδικευμένα κέντρα, υπεύθυνα για:

  • Την προαγωγή και προστασία του μητρικού θηλασμού.
  • Την συλλογή μητρικού γάλακτος από θηλάζουσες μητέρες δότριες.
  • Την επεξεργασία του δωρηθέντος μητρικού γάλακτος.
  • Τον ποιοτικό έλεγχο του δωρηθέντος μητρικού γάλακτος.
  • Τη διάθεση του δωρηθέντος μητρικού γάλακτος σε όποιο βρέφος το έχει ανάγκη.

Μητρικό γάλα μπορούν να δωρίσουν όλες οι υγιείς θηλάζουσες μητέρες. Αντενδείξεις αποτελούν:

  • Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών, η συστηματική χρήση φαρμάκων.
  • Χρόνιες νόσοι ή λοιμώξεις όπως το AIDS, η ηπατίτιδα κ.α.
  • Δραστηριότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο επιμόλυνσης από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Δέκτες του δωρηθέντος μητρικού γάλακτος μπορούν να είναι:

Όλα τα βρέφη που θα πρέπει να λάβουν μητρικό γάλα αλλά η μητέρα τους δεν μπορεί να τους χορηγήσει το δικό της ή δεν μπορεί να παράγει δικό της.

Προτεραιότητα έχουν νεογνά / βρέφη τα οποία λόγω της κατάστασης τους, επιθυμείτε η ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, η προστασία έναντι της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας και των λοιμώξεων, η λήψη θρεπτικών παραγόντων και παραγόντων ανάπτυξης προκειμένου να επιταχυνθεί η ωρίμανση και η ανάπτυξη τους. Πρόκειται για:
– Πρόωρα νεογνά κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο νοσοκομείο.
– Νεογνά μετά από δύσκολη χειρουργική επέμβαση.
– Νεογνά με συγγενείς καρδιοπάθειες ή ανεπάρκεια στο ανοσοποιητικό σύστημα.
– Νεογνά με οικογενειακό ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας

Μια τράπεζα μητρικού γάλακτος λειτουργεί ως εξής:

  • Η υποψήφια δότρια μητρικού γάλακτος δηλώνει την επιθυμία της, υποβάλλεται σε ορολογικές εξετάσεις, απαντά ένα ειδικό ερωτηματολόγιο και υπογράφει έγγραφο με το οποίο συναινεί στη διάθεση του γάλακτος της.
  • Η αίτηση της υποψήφιας δότριας εξετάζεται και είτε εγκρίνεται είτε απορρίπτεται.
  • Οι επιλεχθείσες δωρήτριες: Είτε προσέρχονται στη τράπεζα μητρικού γάλακτος και επιτόπου αντλούν το γάλα. είτε αντλούν το γάλα στο σπίτι τους, το φυλάσσουν προσωρινά ακλουθώντας τις οδηγίες της τράπεζας και το στέλνουν εν συνεχεία στην τράπεζα είτε με δικά τους κατάλληλα μέσα είτε μέσω του δικτύου περισυλλογής (σε ορισμένες μόνον χώρες).
  • Το γάλα που έχει συλλεχτεί παστεριώνεται και εν συνεχεία καταψύχετε.
  • Όταν απαιτηθεί μητρικό γάλα τότε εάν το βρέφος βρίσκεται στην ίδια νοσοκομειακή δομή αποψύχετε και χρησιμοποιείται επί τόπου, εάν όμως όχι τότε αποστέλλετε κατεψυγμένο και αποψύχετε προτού καταναλωθεί από το βρέφος.

Back to top button