
Γράφει η: Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου,
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc Αθλητικής Διατροφής
Τις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων, «κυκλοφορούν» διάφορες ατάκες προκειμένου να δικαιολογήσουμε τις διατροφικές μας ατασθαλίες! Άλλωστε… «Τα Χριστούγεννα είναι μία φορά το χρόνο, ας το γιορτάσουμε τρώγοντας»!
«Χριστούγεννα, σήμερα, δε θα φάω πρωινό, για να γλιτώσω θερμίδες!». Ένα από τα συχνότερα διατροφικά λάθη τις εορταστικές ημέρες είναι η παράλειψη γευμάτων και κυρίως του πρωινού. Το εν λόγω γεύμα βάζει σε τάξη το διατροφικό μας πρόγραμμα, ρυθμίζοντας το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Αντιθέτως, η παράλειψή του φαίνεται να οδηγεί σε ακατάσχετο τσιμπολόγημα την υπόλοιπη ημέρα…και ειδικά εκείνες τις ημέρες που οι πειρασμοί, αραδιασμένοι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, μας κλείνουν το μάτι!
«Αφού τρώνε όλοι οι άλλοι, θα φάω κι εγώ!». Προσπαθήστε να μην παρασύρεστε από τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες, στην ποσότητα και ποιότητα του φαγητού. Αν για παράδειγμα ο διπλανός ξαναγεμίσει το πιάτο του, δεν είστε υποχρεωμένοι να κάνετε και εσείς το ίδιο. Ενεργοποιηθείτε και κάνετε την εξής ερώτηση στον εαυτό σας: «Πεινάω πραγματικά;»
«Αν φάω όρθιος, όλες οι θερμίδες πάνε στα πόδια και έτσι θα φύγουν περπατώντας!». Δυστυχώς, το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν κάνει τέτοια θαύματα! Ακόμη και στις γιορτές, λοιπόν, ακολουθήστε σωστή διατροφική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του γεύματος, τρώγοντας πάντοτε καθιστοί και ήρεμοι. Σε καμία περίπτωση, μην καταναλώνετε φαγητό, ενώ περπατάτε ή στέκεστε όρθιοι, καθώς δεν ελέγχετε τις ποσότητες που καταναλώνετε.
«Είναι αμαρτία να αφήσω φαγητό στο πιάτο μου τέτοιες μέρες!». Μην τρέφετε αυταπάτες…δεν είναι ούτε αμαρτία, ούτε προσβλητικό για την οικοδέσποινα. Μάλιστα, είναι προτιμότερο να πετάξετε το φαγητό που περίσσεψε, παρά να μετατρέψετε το στομάχι σας σε σκουπιδοτενεκέ. Ακούστε τα σήματα κορεσμού που δίνει το στομάχι σας, σταματώντας το φαγητό, μόλις αισθανθείτε χορτάτοι. Το μυστικό για να το πετύχετε είναι να τρώτε αργά-τουλάχιστον 20 λεπτά, ώστε να δώσετε την ευκαιρία στους νευροδιαβιβαστές να στείλουν, εγκαίρως, το μήνυμα στον εγκέφαλο σας ότι έχετε χορτάσει.
«Μόνον ένα κομματάκι θα φάω!». Πόσες φορές έχετε πει αυτή τη φράση για τη σοκολάτα και καταλήξατε να φάτε μόνο μία ολόκληρη σοκολάτα; Πριν υποκύψετε σε οποιαδήποτε χριστουγεννιάτικη γλυκιά αμαρτία, αναρωτηθείτε τι πραγματικά θα σας προσφέρει. «Ζυγίστε» από τη μία τα λίγα λεπτά γευστικής απόλαυσης και από την άλλη το υγιές και αδύνατο σώμα σας. Τι θέλετε πραγματικά;
«Το φαγητό που τρώγεται στις γιορτές των Χριστουγέννων δεν έχει θερμίδες, προς τιμήν του Άη Βασίλη». Μην ψάχνετε άλλοθι προκειμένου να υπερκαταναλώσετε φαγητό, αλλά παρεκτραπείτε με πρόγραμμα και μέτρο! Σίγουρα, οι δύο ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν είναι ικανές να σας παχύνουν, ούτε φυσικά να σας αδυνατίσουν! Επομένως, σε περίπτωση που κάποια ημέρα «ξεφύγετε», καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα φαγητού και γλυκών, προσέχετε να μην επαναληφθεί. Αν θέλετε να ισορροπήσετε τη ζυγαριά, την επόμενη ημέρα μην επιχειρήσετε να μείνετε νηστικοί ή να καταναλώσετε μόνο γιαούρτια και φρούτα. Μειώστε στο μισό το επόμενο κύριο γεύμα σας και αυξήστε τη δραστηριότητά σας!
Ανήμερα των Χριστουγέννων, έχει υπολογιστεί ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να καταναλώσει περισσότερες από 6000 kcal! Το συγκλονιστικό αυτό ποσό αγγίζει την τριπλάσια συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για τις γυναίκες και τη διπλάσια για τους άνδρες.
Εσείς, βέβαια, ισχυρίζεστε ότι «Χριστούγεννα είναι, ας φάω κάτι παραπάνω, με τον νέο χρόνο θα ξεκινήσω οπωσδήποτε δίαιτα!» Ωστόσο, κατά την περίοδο των εορτών, συνήθως παρατηρούμε αύξηση του σωματικού βάρους, η οποία κυμαίνεται από 0,5-2 κιλά για τα άτομα φυσιολογικού βάρους, ενώ για τα υπέρβαρα και παχύσαρκα η αύξηση ξεπερνάει τα 2 κιλά. Καθώς ο καινούργιος χρόνος θέλετε να σας φέρει υγεία, ευτυχία και αισιοδοξία, δίχως παραπανίσια κιλά, οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την ευχή σας πραγματικότητα!
Καλές γιορτές και καλή όρεξη!