Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Kidsnews

Φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών στη Μυτιλήνη

Η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative – TΗΙ) ενέκρινε δωρεά ύψους 100.000 δολ. στην Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών ΜΕΤΑδραση, για τη δημιουργία στη Μυτιλήνη μιας πρότυπης Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων αιτούντων άσυλο.Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η δομή αναμένεται να αποτελέσει υποστήριξη και για την τοπική κοινωνία του νησιού, που από την αρχή του έτους έως και τον Σεπτέμβριο έχει δεχτεί 186.700 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμό τριπλάσιο των μόνιμων κατοίκων του νησιού (73.179).

Η Μεταβατική Δομή θα ξεκινήσει την λειτουργία της στη Μυτιλήνη στις αρχές Δεκεμβρίου, και θα αποτελέσει πρότυπο Μεταβατικής Δομής που θα λειτουργεί στα σύνορα της χώρας μας. Θα εστιάζει στην υποστήριξη των μικρών παιδιών που αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν μόνα τους, έχοντας χάσει τους γονείς τους ή έχοντας χωριστεί απ’ αυτούς. Μέσω της δωρεάς της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, η πρωτοποριακή αυτή Μεταβατική Δομή της Μυτιλήνης, θα υποδέχεται τα ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στο νησί, θα τα φιλοξενεί για έως και 15 ημέρες στους χώρους της, διασφαλίζοντας πως δεv θα οδηγηθούν σε ακατάλληλους χώρους κράτησης όπως γίνεται μέχρι τώρα. Η Δομή θα προσφέρει στα παιδιά φιλοξενία, στήριξη για την επίσπευση των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, καθώς επίσης υπηρεσίες σίτισης και εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης. Επίσης, στη Δομή θα λειτουργεί και υπηρεσία αναζήτησης συγγενών, με στόχο την επανένωση των παιδιών με τους γονείς τους ή με άλλους συγγενείς σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Μεταβατική Δομή της Μυτιλήνης θα φιλοξενεί αγόρια έως 15 ετών και κορίτσια έως 18 ετών, ενώ στόχος είναι να υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενείται και ένας ορισμένος αριθμός μητέρων με τα βρέφη τους, προκειμένου να τους δοθεί πρόσβαση σε ένα προστατευμένο περιβάλλον.

Μέσω της Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας, θα προσφέρεται στα παιδιά ασφαλής παραμονή στο νησί, έως ότου η ΜΕΤΑδραση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναλάβει τη μεταφορά τους σε κατάλληλες Δομές Φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην ιστορία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Η Ελλάδα και κυρίως τα ακριτικά νησιά μας σηκώνουν ένα βάρος που καθιστάται ακόμα μεγαλύτερο, αν αναλογιστούμε τις περιορισμένες δυνάμεις τους», αναφέρει ο Μιχάλης Πρίντζος, Διευθυντής Προγραμμάτων της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. «Αναγνωρίζοντας τις υπερπροσπάθειες των συμπολιτών μας και του σπουδαίου έργου που επιτελεί η ΜΕΤΑδραση, η Ελληνική Πρωτοβουλία με μεγάλη χαρά συμβάλλει στη δημιουργία της πρωτοποριακής αυτής Μεταβατικής Δομής Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων στα ελληνικά σύνορα, και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη, η οποία αναμένεται να προσφέρει σε αυτά τα παιδιά μια ανθρώπινη υποδοχή και μια ζεστή αντιμετώπιση».

unaccompanied minors

Η ΜΕΤΑδραση έχει παρουσία στη Μυτιλήνη τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πρόσφυγες, οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, αφενός καλύπτει τις τεράστιες ανάγκες διερμηνείας για την διευκόλυνση της επικοινωνίας με τις αρμόδιες αρχές, φορείς, Νοσοκομεία κ.α, και αφετέρου διανέμει με τις ομάδες της και τους εθελοντές την ανθρωπιστική βοήθεια που στέλνει από την Αθήνα. Ειδικότερα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, η ΜΕΤΑδραση παρέχει ένα προστατευτικό πλαίσιο αναλαμβάνοντας υπεύθυνα και με ασφάλεια την άμεση συνοδεία τους από τα κρατητήρια των συνόρων σε μόνιμες Δομές Φιλοξενίας ανά την Ελλάδα, καθώς και την ανάπτυξη δικτύου Επιτρόπων και μητρώου αναδόχων οικογενειών.

Η Λώρα Παππά, Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της οργάνωσης ΜΕΤΑδραση, δήλωσε: «Η Μεταβατική Δομή στην Λέσβο έρχεται να συμπληρώσει αυτό το πλαίσιο προστασίας για τα ασυνόδευτα παιδιά, καλύπτοντας ένα μεγάλο κενό στα σύνορα. Η δράση αυτή, που θα επιτρέπει την άμεση μεταφορά των παιδιών στην ασφάλεια της Μεταβατικής Δομής μόλις φτάνουν στο νησί, θα κλείσει σε μεγάλο βαθμό την πόρτα στα διάφορα κυκλώματα εκμετάλλευσης παιδιών

 

Back to top button