Schoolicantera

Τρίκαλα: Πάνω από 200 μαθητές φοίτησαν στο Κοινωνικό Φροντιστήριο

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ευχαρίστησε δημοσίως τους φροντιστές των Τρικάλων για αυτή την «πολύ σημαντική προσπάθεια, που όλα αυτά τα χρόνια δίνει λύσεις» στα θέματα που ανέκυψαν με την κρίση. Και επεσήμανε ότι η συνεργασία Δήμου – Φροντιστών υλοποιείται χωρίς οι δεύτεροι να λαμβάνουν χρήματα, με τον Δήμο Τρικκαίων να είναι απλώς, διαμεσολαβητής στη φοίτηση μαθητών/τριών σε φροντιστήρια των Τρικάλων.
Μάλιστα, τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, πολλοί εισήχθησαν σε ΑΕΙ και (τέως) ΤΕΙ, παίρνοντας πτυχίο. Συνολικοποίησε, δε, τη συνεργασία, με τη φράση «ιδιαίτερη και ευαίσθητη δράση», αποδίδοντας τα εύσημα στο κοινωνικό πρόσωπο των φροντιστών.

Οι φροντιστές

Ο πρόεδρος των οποίων, Βαγγέλης Γκούμας, τόνισε ότι πάνω από 200 μαθητές και μαθήτριες στα Τρίκαλα τα τελευταία 7 χρονιά – όσο λειτουργεί η Κοινωνική Δομή Ενισχυτής Διδασκαλίας, όπως είναι το επίσημο όνομα – έχουν φοιτήσει σε φροντιστήρια. Αρκετοί, δε, εξ αυτών, έχουν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενίοτε και σε σχολές με υψηλή ζήτηση!
Ο κ. Γκούμας επεσήμανε ότι επελέγη για συμβολικούς λόγους το να παραχωρηθεί η συνέντευξη ανήμερα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, ενώ ευχαρίστησε τον Δήμο Τρικκαίων και τον Δήμαρχο κ. Παπαστεργίου προσωπικώς. Ο κ. Γκούμας αναφέρθηκε εμφατικά στην «άριστη συνεργασία με τον Δήμο» τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες του στο τμήμα Παιδείας της Δ/νσης Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού. Επίσης, τόνισε το πολύ σημαντικό, ότι ο τρόπος λειτουργίας της Δομής, είναι πρότυπο και για άλλους Δήμους της χώρας. Για τον ίδιο λόγο, ευχαρίστησε και τους ιδιώτες φροντιστές, για «την ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία και ανθρωπιστική διάθεση».

Ο τ. πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κώστας Παπανώτας έθεσε δύο ζητήματα, πλην των ευχαριστιών στον Δήμαρχο Τρικκαίων. Το ένα, οι πτυχές λειτουργίας της Δομής, που την κατέστησε πρότυπο. Αυτές ήταν η λειτουργία σε φροντιστήρια με τεχνογνωσία, η εχεμύθεια, η μη γκετοποίηση των μαθητών/τριών το αδιάβλητο της διαδικασίας και το αδιάβλητο της διαδικασίας. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι μαθητές/τριες μετείχαν στα μαθήματα έχοντας «μπει από την πόρτα και όχι από παράθυρα και φεγγίτες». Υπενθύμισε ότι η έναρξη του Κοινωνικού Φροντιστηρίου έγινε σε «εποχή κοινωνικής παραζάλης», ευχόμενος «να πάψουν σύντομα να υφίστανται συνθήκες που ευνοούν τέτοιες δομές». Το δεύτερο, ο βαθμός ενόχλησής του, όταν άκουσε «ψευδή φήμη, ότι οι φροντιστές αποζημιώνονται από τον Δήμο». Αυτές οι διαδόσεις, τόνισε, γίνονται «από ανθρώπους που δεν έχουν στον κώδικα αξιών τους την κοινωνική προσφορά, αλλά το δούναι και λαβείν».

Συνεργασία

Στο πλαίσιο της συνεργασίας Δήμου Τρικκαίων – Συλλόγου Φροντιστών Μ.Ε. Τρικάλων, συζητούνται δύο νέοι τομείς: η προσφορά βιβλίων – βοηθημάτων από τον Σύλλογο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων για μελέτη τους από μαθητές και μαθήτριες, μέσω της «Γωνιάς του Μαθητή». Σε δεύτερο επίπεδο, όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, ο Δήμος θα παράσχει στα φροντιστήρια κάδους ανακύκλωσης, ώστε τη νεολαία των Τρικάλων να συνεχίσει να έχει ως τρόπο ζωής την ανακύκλωση. Σε ένα τρίτο επίπεδο, θα υλοποιηθούν δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, που θα ανακοινωθούν συντόμως.

Τιμή και σεβασμός

Ιδιαιτέρως συγκινητική η στιγμή κατά την οποία ο Σύλλογος Φροντιστών Μ.Ε. Τρικάλων τίμησε τον προσφάτως εκλιπόντα Γιώργο Χήρα. Τον φυσικό που δίδαξε πλήθος τρικαλινών μαθητών/τριών. Στη μνήμη του και σε ένδειξη τιμής και σεβασμού για την προσφορά του στα τρικαλινά γράμματα, το μνημειώδες έργο του Στίβεν Χόκιγνκ «Το χρονικό του χρόνου», συμβολικά, όπως τόνισε ο ταμίας του συλλόγου κ. Γιάννης Φούσκας, δωρίζεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων.

Στη συνέντευξη παρίσταντο επίσης, ο γραμματέας του Συλλόγου κ. Γιάννης Νικολός και ο ειδικός γραμματέας κ. Γιώργος Ζορμπάς, ενώ από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων, η αντιδήμαρχος κ. Βασιλένα Μητσιάδη.

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Back to top button