Το 5ο Γυμνάσιο “μετρά” την περίμετρο της γης
Την πρώτη ημέρα της άνοιξης – εαρινή ισημερία – (21/3/2016) υλοποιήθηκε στην αυλή του 5ου Γυμνασίου Τρικάλων από εννέα ομάδες μαθητών, το πείραμα του Ερατοσθένη. Οι μαθητές στις 12:42 μέτρησαν το μήκος της σκιάς μιας κατακόρυφης ράβδου και προσδιόρισαν την γωνία που συμπίπτει με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου του πειράματος. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας απλές μαθηματικές σχέσεις και ψηφιακά βοηθήματα, υπολόγισαν την περιφέρεια της γης και την ακτίνα της, επαναλαμβάνοντας το ιστορικό πείραμα του Ερατοσθένη τον 3 π.Χ. αιώνα στην Αλεξάνδρεια. Το 5ο Γυμνάσιο ήταν ένα από τα 380 σχολεία της Ελλάδας που ταυτόχρονα μετείχαν στο πείραμα, το οποίο διοργανώθηκε από το ΕΚΦΕ Σερρών , και συμμετείχε και το ΕΚΦΕ Τρικάλων με την υποστήριξη του επιβλέποντα φυσικού Μιχάλη Καρκανιά.
Το πείραμα του Ερατοσθένη συγκαταλέγεται ως ένα από τα δέκα ωραιότερα και ευφυέστερα πειράματα της φυσικής. Επέδειξε, μετρώντας το μήκος της σκιάς σε δύο διαφορετικές πόλεις της αρχαίας Αιγύπτου (Συήνη – Αλεξάνδρεια), ότι η γη δεν είναι επίπεδη, αλλά σφαιρική. Ιδέα που επαναδιατυπώθηκε και αποδείχθηκε δεκαοκτώ αιώνες αργότερα, από τον Γαλιλαίο.
Η διαθεματική προσέγγιση διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων (αρχαία, μαθηματικά, αστρονομία, φυσική, πληροφορική) προσδίδει πλούτο στη διδασκαλία και η ομαδοσυνεργατική μάθηση συντελεί στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, και “σπάει” το κέλυφος της μονότονης διδασκαλίας και πρακτικής. Τελικάς ας μαθαίνουμε και “παίζοντας “!
5ο Γυμνάσιο και ΕΚΦΕ Τρικάλων