«Το φαγητό είναι υγεία, αγάπη και φροντίδα»-Η διαιτολόγος Βούλα Παλάτου μας αποκαλύπτει τα μυστικά μιας ισορροπημένης διατροφής για όλη την οικογένεια
«Είμαστε ότι τρώμε»…Η διατροφή είναι η αρχή και το τέλος για την υγεία μας ενώ η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται σημαντικά από αυτή! Γι’ αυτή τη σπουδαία συμβολή της σωστής διατροφής στην καθημερινότητά τη δική μας αλλά και των παιδιών μας, μας μιλά η διαιτολόγος – διατροφολόγος κα Βούλα Παλάτου.
Ποιοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν και πρέπει να απευθυνθούν σε διαιτολόγο;
Στη σημερινή εποχή, λαμβάνοντας υπόψη τους γρήγορους ρυθμούς ζωής, σε ένα διαιτολόγο μπορεί να απευθυνθεί ο οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτου ηλικίας, που νοιάζεται για την υγεία του και επιθυμεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του. Από την άλλη μεριά το να ακολουθεί κάποιος για χρόνια κακές συνήθειες διατροφής, σημαίνει πολλές φορές ότι αντιμετωπίζει και αντίστοιχα προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, την οποία και ακολουθούν ο σακχαρώδης διαβήτης, οι υπερλιπιδαιμίες, διάφορες ορμονικές διαταραχές, η υπέρταση κα. Φυσικά δεν μπορούμε να πούμε ότι όλα τα παραπάνω μπορούν να θεραπευτούν με ένα μήνα καλής διατροφής. Όμως εάν το άτομο υιοθετήσει λεναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, θα βελτιώσει κατά πολύ την υγεία του και την ποιότητα της ζωής του κατ’ επέκταση. Για παράδειγμα, μια παχύσαρκη μητέρα, δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες των παιδιών της αλλά και του νοικοκυριού της σαφώς περισσότερο σε σχέση με μια άλλη που έχει φυσιολογικό βάρος.
Από τι ηλικία μπορείς να παρέχεις διαιτολογικές συμβουλές;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία γι’ αυτό. Από τη στιγμή που ένα παιδί είναι σε θέση να κάνει διάλογο και να καταλάβει κάποια απλά πράγματα σε ότι αφορά τη σημασία της σωστής διατροφής μπορεί ο γονιός να απευθυνθεί στο διαιτολόγο. Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς όταν προβληματίζονται για το βάρος του παιδιού τους πρέπει να απευθύνονται σε κάποιον ειδικό αλλά ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες, θα πρέπει να μοιραστούν τον προβληματισμό τους με τον παιδίατρο που παρακολουθεί την πορεία του παιδιού και που σίγουρα θα δώσει τις σωστές κατευθύνσεις.
Με ποιο τρόπο προσεγγίζεις την κάθε περίπτωση;
Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός. Έχει το χαρακτήρα του, την προσωπικότητά του, τον τρόπο ζωής του, τις συνήθειές του. Πάνω από όλα είναι μοναδικός οργανισμός! Επαγωγικά λοιπόν η προσέγγιση του κάθε ατόμου είναι διαφορετική.
Ως διαιτολόγος, και από τα περιστατικά που αντιμετωπίζεις πιστεύεις ότι η ψυχολογία και ο χειρισμός της παίζει σημαντικό ρόλο;
Η ψυχολογία είναι το Α και το Ω στην επικοινωνία, στη διάθεση για αλλαγή. Όταν δεν υπάρχει καλή ψυχολογία, είναι δύσκολο να ακολουθήσει κάποιος πιστά και με αφοσίωση το διατροφικό πλάνο, ακόμη και όταν αυτό θα έχει γίνει μέσα από συνεννόηση!
Μπορεί κάποιος μέσα στην κρίση να ακολουθήσει δίαιτα;
Προσωπικά πιστεύω ότι καλή διατροφή μπορεί να ακολουθήσει οποιοσδήποτε, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική κατάσταση. Ακολουθώ διατροφή δεν σημαίνει ότι μαγειρεύω ξεχωριστό φαγητό από αυτό της οικογένειας, σημαίνει ότι τρέφομαι σωστά, υγιεινά και ισορροπημένα! Σε τελική ανάλυση ο οργανισμός αντιλαμβάνεται τα θρεπτικά συστατικά που εισέρχονται σε αυτόν από τις τροφές και όχι από το είδος της τροφής.
Ποια είναι τα κλειδιά για να καταφέρει κάποιος να έχει μόνιμο αποτέλεσμα;
Τα κλειδιά για να διατηρήσει κάποιος το νέο του βάρος είναι η καλή ψυχολογία, και η ουσιαστική απόφαση. Να έχει ξεκινήσει με το «θέλω να αλλάξω» και όχι με το «πρέπει»!
Ως αρχικό πλάνο στο μυαλό μου έχω πάντα τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής, που είναι παγκοσμίως γνωστή και αναγνωρισμένη για την ευεργετική δράση που έχει στην υγεία μας. Από εκεί και πέρα, το διατροφικό πλάνο σχεδιάζεται με βάση τον τρόπο ζωής, το οικογενειακό περιβάλλον και τις συνήθειες του κάθε ατόμου.
Χρησιμοποιείτε κάποια δίαιτα ή μέθοδο που να εγγυάται μόνιμο αποτέλεσμα;
Ως αρχικό πλάνο στο μυαλό μου έχω πάντα τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής, που είναι παγκοσμίως γνωστή και αναγνωρισμένη για την ευεργετική δράση που έχει στην υγεία μας. Από εκεί και πέρα, το διατροφικό πλάνο σχεδιάζεται με βάση τον τρόπο ζωής, το οικογενειακό περιβάλλον και τις συνήθειες του κάθε ατόμου. Μέσα από αυτό, όποιος ακολουθεί πρόγραμμα δίαιτας μαθαίνει να τρέφεται σωστά αλλά και να διαχειρίζεται το βάρος του.
Τα παιδιά σήμερα στατιστικά είναι παχύσαρκα;
Σύμφωνα με μελέτες, τα Ελληνόπουλα κατέχουν τη 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη παχυσαρκίας ενώ «φλερτάρουν» ήδη με την 1η θέση! Τα τελευταία δέκα χρόνια η αύξηση της παχυσαρκίας φτάνει στο 54% σε παιδιά 6-11 ετών και το 40% σε εφήβους 12-17 ετών. Πρόκειται για μια νέα μάστιγα η οποία θα οδηγήσει στο να «χάσουμε» σε 20 χρόνια περισσότερα παιδιά από την κακή διατροφή και τα επακόλουθα που έχει, όπως υπέρταση, στεφανιαία νόσος, διαβήτης τύπου 2 κα) παρά από το aids και τα ναρκωτικά!
Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς λοιπόν;
Εάν το παιδί δεν πάρει από τα πρώτα βήματα της ζωής του τις σωστές βάσεις για υγιεινή διατροφή, δύσκολα θα αλλάξει συνήθειες ως έφηβος και αργότερα ως ενήλικας! Οπότε οι συνέπειες της κακής διατροφής μας συνοδεύουν από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία μας.
Πόσο εύκολα μπορείς να προσεγγίσεις ένα παιδί;
Κάθε παιδί έχει την προσωπικότητά του. Θα πρέπει να καταλάβουμε όμως κάτι βασικό για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ώστε να υιοθετήσει υγιεινό τρόπο διατροφής: Ποιος είναι ο λόγος που απορρίπτει τη σωστή διατροφή; Πάνω σε αυτό δουλεύουμε ώστε να συμβάλλουμε στη βελτίωση της διατροφής του παιδιού. Ο διαιτολόγος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και μέσα από τις συμβουλές του να προσπελάσει τις αντιδράσεις που μπορεί να προβάλλει το παιδί προς τους γονείς.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι σημαντικό το παιδί μας να βιώσει τη διαδικασία του φαγητού ως μια στιγμή που ενώνει την οικογένεια. Βέβαια είναι δύσκολο με τους ρυθμούς που κινείται σήμερα η ζωή όμως πρέπει πάντα να βρίσκουμε λίγο χρόνο. Μπορούμε να τρώμε μία φορά τη μέρα όλοι μαζί, ή όσες περισσότερες μέσα στην εβδομάδα, να αφήνουμε το παιδί να βοηθάει στην προετοιμασία του φαγητού ή στα ψώνια για το οικογενειακό τραπέζι.
Μπορούμε να βρούμε τρόπους ώστε το φαγητό να συνδεθεί με την αγάπη και τη φροντίδα. Ένα ανεκτίμητο μήνυμα που θα συνοδεύει τα παιδιά μας για μια ζωή!
Βιογραφικό Σημείωμα
Η Παρασκευή Παλάτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Το 2007 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και είναι μέλος της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος (ΕΔΔΕ).
Το 2006 πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου και συμμετείχε στο ερευνητικό πρόγραμμα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» με αντικείμενο τις Διαταραχές θρέψης σε Έλληνες Υπερήλικες, τον προσδιορισμό των παραγόντων που την επηρεάζουν και το σχεδιασμό της Διατροφικής Παρέμβασης σε αυτούς. Κατά τη διάρκεια αυτής, ολοκλήρωσε και την ερευνητική πτυχιακή της εργασία με τίτλο ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡΗΛΙΚΕΣ.
Από το 2003 έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και ημερίδων σε Ελλάδα και Εξωτερικό, που αφορούν τη διατροφή τόσο σε φυσιολογικές όσο και σε παθολογικές καταστάσεις, την παχυσαρκία παιδική ενηλίκων, τα μεταβολικά νοσήματα, οστεοπόρωση και άλλα.
Από το 2007 εργάστηκε κατά διαστήματα στον ιδιωτικό τομέα πάνω στο αντικείμενο της διατροφής. Από αρχές Νοεμβρίου του 2014 εως σήμερα και εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας στο Διαιτολογικό Γραφείο που διατηρεί στα Τρίκαλα στον οδό Σωκράτους 10 με Κονδύλη.