Kidsnews

Τα παιδιά υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στη βία και στον σχολικό εκφοβισμό

Τα παιδιά υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στη βία και στον σχολικό εκφοβισμό, ένα φαινόμενο που δυστυχώς λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας και συμβαίνει σε πολλά σχολεία. Mε αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, που έχει καθιερωθεί από το υπουργείο Παιδείας να γιορτάζεται στις 6 Μαρτίου, «Το Χαμόγελο του Παιδιού», υπό τον συντονισμό του YouSmile, διοργανώνει σειρά δράσεων με πρωταγωνιστές τα παιδιά ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό (Bullying).

Ειδικότερα, από 29 Φεβρουαρίου έως 6 Μαρτίου, το «Χαμόγελο» υλοποιεί πανελλαδική εκστρατεία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης μαθητών, γονέων κι εκπαιδευτικών, ώστε κανείς να μη μένει αμέτοχος στο φαινόμενο του Σχολικού Εκφοβισμού, γιατί όλοι πρέπει να σταθούμε δίπλα σε κάθε παιδί που του ασκούν Bullying, σε κάθε παιδί που το παρατηρεί και δεν ξέρει πώς να αντιδράσει, αλλά ακόμα και σε κάθε παιδί που το ασκεί.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Μαρτίου, οι μαθητές ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και έστειλαν μηνύματα υποστήριξης σε κάθε παιδί θύμα με βασικό σύνθημα #ΜίλαΤώρα! Παράλληλα, επισκέφτηκαν τη Γραμμή SOS 1056, συμμετείχαν σε παρέμβαση ψυχολόγου και ανέλαβαν να μιλήσουν τα ίδια και να κάνουν «συμβουλευτική» στους ήρωες της κοινωνικής ιστορίας που άκουσαν. Συγκρότησαν ομάδες και η καθεμιά απευθύνθηκε στο παιδί που εκφοβίζεται, εκφοβίζει και παρατηρεί. Η δράση ολοκληρώθηκε με τους μαθητές να στέλνουν το δικό τους μήνυμα μέσω της δημιουργίας εικαστικών, videos κ.λ.π.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού, έχοντας την προεδρία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (European Antibullying Network), θέτει όλες τις υπηρεσίες του στη διάθεση των παιδιών στην Ελλάδα, αναπτύσσει δράσεις και εργαλεία τόσο σε επίπεδο πρόληψης αλλά και δράσεις σε επίπεδο παρέμβασης και θεραπείας για κάθε παιδί θύμα εκφοβισμού. Το 2015 πραγματοποιήθηκαν διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης σε 41.635 μαθητές, 16.074 γονείς και 3.043 εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο 1.025 επισκέψεων σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Σε ποσοστό 56%, η θεματική ήταν η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός κατόπιν αιτήματος των σχολείων. Η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056 δέχτηκε 632 κλήσεις για θέματα εκφοβισμού. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι πλέον ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας και απαιτεί διαρκή κινητοποίηση, σωστή ενημέρωση και αποτελεσματική συνεργασία. Είναι υπόθεση όλων μας για να μην έχουμε παιδιά και νέους ανθρώπους που καταστρέφονται ψυχικά» τόνισε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος.

Όλες οι ενέργειες και οι δράσεις της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης & Κινητοποίησης αναρτώνται στο milatora.gr και προβάλλονται από τα Social Media του YouSmile (Facebook, Youtube, Instagram, Twitter)

Μαθητές επισκέπτονται την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056, συμμετέχουν σε παρέμβαση ψυχολόγου και αναλαμβάνουν να μιλήσουν τα ίδια και να κάνουν «συμβουλευτική» στους ήρωες της κοινωνικής ιστορίας που άκουσαν. Συγκροτούν ομάδες και η κάθε μία απευθύνεται στο παιδί που εκφοβίζεται, εκφοβίζει και παρατηρεί. Η δράση ολοκληρώνεται με τα παιδιά να στέλνουν το δικό τους μήνυμα στους εμπλεκόμενους της ιστορίας μέσω της δημιουργίας εικαστικών, videos κ.ά.

Μοιράσου κι εσύ τη φωνή ενός παιδιού που έχει δεχτεί Bullying

Η φωνή ενός παιδιού που δέχεται Bullying πρέπει να ακουστεί. Οι μαθητές-εθελοντές του YouSmile δημιούργησαν ένα βίντεο όπου μοιράζονται την φωνή του και καλούν κι εσάς να συμμετέχετε στη δράση τους.

Κατέβασε το video του παιδιού που έχει δεχτεί Bullying από εδώ http://bit.ly/1TjOv4g ή εδώ http://bit.ly/1QRekbq στο κινητό σου.

Παίξε το video έχοντας το κινητό σου στο στόμα σου και βιντεοσκόπησε τον εαυτό σου όπως κάνουν τα παιδιά σε αυτό το video https://youtu.be/tERoD4Q6z7o

Ανέβασέ το στα social media σου με τα hashtag #ΜίλαΤώρα #StopBullying www.milatora.gr
Η πρωτότυπη ιδέα προέρχεται από την CHI και την καμπάνια της Free Our Voices. Ενημερωθείτε αναλυτικά εδώ

bullying

Back to top button