KidsnewsΥγεία

Τα παιδιά που τρώνε περισσότερα έχουν καλύτερη ψυχική υγεία

Τα φρούτα πρέπει να συγκαταλέγονται στην διατροφή όλων. Πόσο μάλλον των παιδιών. Και από ότι φαίνεται δεν είναι μόνο θέμα σωματικής υγείας.

Μια πρόσφατη έκθεση στο BMJ Nutrition συνέδεσε την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με την καλύτερη ψυχική ευεξία σε παιδιά σχολικής ηλικίας.

Τώρα, η μελέτη δεν δείχνει ότι η κατανάλωση αρκετών τέτοιων τροφών θα κάνει σίγουρα τα παιδιά να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία. Έδειξε όμως ότι τα παιδιά που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στην ψυχική ευεξία.

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά συνδέονται με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας

Η έρευνα ήταν η πρώτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Και όχι, μην σκεφτείτε ούτε κατά διάνοια ότι έχετε αποτύχει σαν γονείς αν τα παιδιά σας δεν τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά. Κάθε άλλο.

«Ακούμε “πέντε την ημέρα” και φρικάρουμε με τον τεράστιο όγκο πέντε κομματιών φρούτων ή λαχανικών», εξηγεί η Jill Castle, RDN, παιδοδιαιτολόγος από το Κονέκτικατ και ιδρύτρια του The Nourished Child.

«Αλήθεια: Η παροχή της βέλτιστης ποσότητας φρούτων και λαχανικών σημαίνει πραγματικά πέντε μερίδες την ημέρα ενός συνδυασμού φρούτων και λαχανικών, η οποία είναι διαφορετική ποσότητα με βάση την ηλικία ενός παιδιού», σημειώνει η Castle.

Για παράδειγμα, πέντε μερίδες για ένα παιδί 3 ετών είναι 1 φλιτζάνι φρούτα και 1 φλιτζάνι λαχανικά για όλη την ημέρα. Ένα 10χρονο παιδί, από την άλλη, θα έπαιρνε 1 1/2 φλιτζάνι φρούτα και 2 έως 2 1/2 φλιτζάνια λαχανικά για όλη την ημέρα.

Δεν έχει να κάνει μόνο με τη διατροφή, όμως. Ακόμη και οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι συμπεριφορικοί και δημογραφικοί παράγοντες είναι επίσης σημαντικοί για την καλή ψυχική υγεία του παιδιού.

Τι λέει η επιστήμη

Το 2017, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις των φρούτων και των λαχανικών σε 7.570 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 1.253 μαθητές δημοτικού. Μόνο το 25,2% των μεγαλύτερων παιδιών και το 28,5% των παιδιών του δημοτικού σχολείου έτρωγαν τα συνιστώμενα πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα.

Όταν εξέτασαν τις μεταβλητές διατροφής και ευεξίας, παρατήρησαν τον σημαντικό παράγοντα: Υπήρχε μια δυναμική στις τροφές αυτές.

Οι βαθμολογίες ψυχικής ευεξίας αυξάνονταν με βάση την ποσότητα που έτρωγαν (φρούτα και λαχανικά) τα παιδιά. Δηλαδή, εκείνα που έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες την ημέρα είχαν υψηλότερες βαθμολογίες ευεξίας σε σύγκριση με εκείνα που έτρωγαν μόνο τρεις ή τέσσερις (και αυτοί οι μαθητές με τη σειρά τους είχαν υψηλότερες βαθμολογίες σε σύγκριση με τα παιδιά που έτρωγαν μόνο μία ή δύο μερίδες).

«Ενώ οι σχέσεις μεταξύ διατροφής και σωματικής υγείας είναι καλά κατανοητές, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αποτελέσματα ερευνών που να δείχνουν για το εάν η διατροφή παίζει ρόλο στη συναισθηματική ευημερία των παιδιών», δήλωσε η Ailsa Welch, καθηγήτρια διατροφικής επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της East Anglia.

Περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Ελπίζετε τα παιδιά σας να αρχίσουν να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά; Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν.

Διπλασιάστε! Το σερβίρισμα μεγαλύτερης μερίδας λαχανικών αποδείχθηκε ότι βοηθά τα παιδιά να τρώνε περισσότερα από αυτά. (Σοβαρά, απλά βάζοντας περισσότερα λαχανικά στο πιάτο τους μπορεί προφανώς βοηθάει)

Προσθέστε λίγη γεύση! Στην παραπάνω μελέτη αναφέρθηκε ότι με το να βάζετε βούτυρο ή αλάτι στα λαχανικά δεν ενισχύεται η κατανάλωση — αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να δελεάσει τα παιδιά σας να φάνε περισσότερα λαχανικά. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μια επίσκεψη στο ράφι μπαχαρικών θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το δικό σας για να απολαύσει τα λαχανικά που βρίσκονται στο πιάτο του.

Βάλτε τα όλα στο πιάτο! Είναι δουλειά σας να βάλετε ένα γεύμα στο πιάτο, αλλά είναι δικαίωμα του παιδιού σας να αποφασίσει αν θέλει να το φάει αυτό που θα του σερβίρετε ή όχι. Μερικά παιδιά μπορεί να χρειαστεί να δουν ένα φαγητό πολλές φορές για να αποφασίσουν αν θα το φάνε. Στην πραγματικότητα, μερικά παιδιά χρειάζονται έως και οκτώ έως 15 εκθέσεις σε ένα τρόφιμο για να το δεχτούν — αλλά συχνά τα παρατάμε πολύ πριν από αυτό.

Για αυτό, μην τα παρατάτε. Συνεχίστε να προσπαθείτε να επαναφέρετε ένα τρόφιμο στο πιάτο του, ακόμα κι αν το παιδί σας λέει ότι δεν του αρέσει.

Έξτρα συμβουλή! Η Castle προτείνει στους γονείς να προσθέσουν ένα φρούτο ή ένα λαχανικό στο πρωινό των παιδιών τους (κάτι σαν φράουλες ή σταφίδες σε φέτες ή ομελέτα με σπανάκι και τυρί ή έναν χυμό που θα έχει φρούτα και λαχανικά).

Φρούτα και στο σχολείο! Φτιάξτε δύο διαφορετικά σνακ για το σχολείο, βάζοντας μέσα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά στο κάθε ταπεράκι και αφήστε το παιδί σας να διαλέξει ανάμεσα σε αυτά τα δύο, ποιο θα πάρει για να φάει στο διάλειμμα.

Back to top button