Social

«Τα αγάλματα περιμένουν» από το Θεσσαλικό Θέατρο

ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ του Ανδρέα Φλουράκη,σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού παρουσιάζονται στο Β’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας 28 Ιουλίου, στις 21:00

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας

[divider]

 

Το Θεσσαλικό Θέατρο μας ενημερώνει «αυτό το περίεργο καλοκαίρι που ακολούθησε την ανοιξιάτικη πανδημία του κορωνοϊού, ανέτρεψε πολλές βεβαιότητες και αναθεώρησε τη σχέση μας με τον χρόνο, τον κόσμο, τον διπλανό μας και τα θεατρικά μας σχέδια.
Έτσι, με την ενθάρρυνση του Υπουργείου Πολιτισμού, που αυτό το καλοκαίρι άνοιξε τους αρχαιολογικούς χώρους στις παραστατικές τέχνες, το Θεσσαλικό Θέατρο επιχειρεί κάτι τολμηρό, ριψοκίνδυνο και πρωτοπόρο: να διαπραγματευτεί τη σχέση της σύγχρονης ζωής με την Ελληνική αρχαιότητα με αφετηρία την έννοια της Απόκρυψης.
Επιπλέον, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας θα ταξιδέψει στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας, όπου για πρώτη φορά παρουσιάζεται θεατρική παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου… Κάστρο Μελιβοίας, Πύθιο Ελασσόνας, Διαχρονικό Μουσείο…
Η παράσταση ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ, βασισμένη στο κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη, πραγματεύεται το ερώτημα «τι θα σώζαμε σήμερα σε περίοδο κινδύνου;». Έμπνευση στάθηκε η επιχείρηση Απόκρυψης των αρχαιοτήτων όλων των Μουσείων της χώρας το 1940.
Οι φωτογραφίες της Απόκρυψης φέρανε τα αγάλματα στο συγκινητικό ύψος του ανθρώπου. Ο τρόπος που εργάτες και αγάλματα αναμετριόντουσαν καθημερινά μεταξύ τους «ανέδειξε» τα αγάλματα μέσα στο φως της ανθρώπινης κλίμακας. Αυτή η απόκρυψη έκανε ξανά τα αγάλματα παιδιά των σημερινών ανθρώπων».

ΤΟ ΕΡΓΟ
Η θεατρική σκηνή αποβάλλει τη φιλολογία και βαριέται την ιστορία. Πώς να μιλήσεις για ένα θέμα τόσο φορτωμένο με ιδεολογίες, ιδεοληψίες και ερμηνείες. Με ποιον τρόπο να περάσει στη σύγχρονη σκηνή; Ο Φλουράκης έγραψε μια πικρή κωμωδία επιστημονικής φαντασίας επιχειρώντας να βρει μια γλώσσα για ένα τέτοιο θέμα. Ο συγγραφέας πήρε την αντίθετη κατεύθυνση από τη φιλολογία και επέλεξε λέξεις από τη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη, λούμπεν, new age και ψηφιακή κουλτούρα και τις έφερε σε «συνάφεια» με τον κόσμο των αγαλμάτων. Σήμερα μας απειλούν με την αρπαγή κάθε στοιχείου που μας δένει με την αρχαία κληρονομιά. Αυτή η απειλή είναι η μυθιστορηματική αφετηρία του έργου. Τι κάνουμε σε έναν τέτοιο κίνδυνο;

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Θεατρικό έργο Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνοθεσία – Δραματουργία Κυριακή Σπανού
Βοηθός Σκηνοθέτη Μαρία Παπουτσή
Σκηνικά Άση Δημητρολοπούλου
Κοστούμια Ολυμπία Σιδερίδου
Κίνηση Αναστασία Μπρουζιώτη
Πρωτότυπη μουσική Δεσποινίς Τρίχρωμη
Σχεδιαστής φωτισμών Γιώργος Τέλλος
Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών Φωτεινή Ματζοπούλου
Υπεύθυνος Παραγωγής Νίκος Γεωργάκης
Επιμέλεια ήχου Γρηγόρης Καραφέρης
Κατασκευή σκηνικού Φρέντυ Γκίζας, Αχιλλέας Τζάνακας
Κατασκευή κοστουμιών Νικολέττα Καΐση
Ηχογράφηση μίξη Γιώτης Παρασκευαΐδης – Studio Aux
Φωτογραφίες παράστασης Γιάννης Χατζηαντωνίου
Αφίσα Μουτζούρα
Βίντεο/trailer Life of film Productions

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Ζέρβας, Χρήστος Κορδελάς, Μαρσέλα Λένα, Ανδρομάχη Μακρίδου, Αθηνά Σακαλή, Βάνα Σλέιμαν, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας.

ΧΩΡΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
28/7 Λάρισα – Β΄ Αρχαίο Θέατρο
29/7 Λάρισα – Β΄ Αρχαίο Θέατρο
1/8 Λάρισα – Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
3/8 Παράλια ν. Λάρισας – Κάστρο Μελιβοίας
25/8 – Ελασσόνα – Πύθιο
29/8 Θεσσαλονίκη – Συκιές
4/9 Τρίκαλα – Φρούριο
8/9 Λάρισα – Α΄ Αρχαίο Θέατρο

Προπώληση viva.gr και στα γραφεία του θεάτρου Γεωργιάδου 53 2ος όροφος – 2410621209 (10:30 – 13:30).
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Φοιτητές – Άνω των 65 ετών 7 ευρώ
Άνεργοι – ΑΜΕΑ 5 ευρώ

Back to top button